Recep Tayyip Erdogan

Consiliul UE suspendă dialogul cu Turcia din cauza situației din Cipru. Ankara nu renunță

117
Cearta dintre Republica Cipru și Turcia a escaladat în 2011 când au fost descoperite depozite de gaz pentru prima oară pe coasta insulei. Ankara respinge însă pretențiile de Zonă Economică Exclusivă ale Nicosiei.

BRUXELLES, 16 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. În replică la continuarea forajelor realizate ilegal de către Turcia în apele teritoriale ale Ciprului, Consiliul UE a anunțat suspendarea dialogului la nivel înalt cu Ankara, relatează Sputnik în ediția franceză

Consiliul UE a decis pe 15 iulie să nu continue pentru moment dialogul la nivel înalt cu Turcia din cauza forajelor pe care Ankara le desfășoară în apele teritoriale ale Ciprului.

”În lumina forajelor ilegale existente sau a celor noi, Consiliul decide să suspende negocierile asupra unui acord global de transport aerian și să nu continue reuniunile consiliului de asociere și nici reuniunile la nivel înalt în cadrul dialogului dintre UE și Turcia”, spune Consiliul într-un comunicat.

Anterior, miniștrii de Externe ai UE aprobaseră sancțiuni împotriva Turciei pentru explorarea zăcămintelor de hidrocarburi situate în zona economică exclusivă a Ciprului. Potrivit revistei germane Focus, măsurile sectoriale implică, printre altele, reducerea finanțării din partea UE și suspendarea negocierilor asupra unui acord al serviciilor aeriene.

Două nave de foraj turcești, Yavuz și Fatih, se găsesc în prezent în zona economică exclusivă a Ciprului. Dacă Grecia și Cipru consideră forajele drept o provocare, Turcia consideră că are dreptul la resursele naturale din regiune.

Iată însă că decizia Consiliului UE de a suspenda discuțiile la nivel înalt cu Ankara nu va afecta determinarea Turciei de a-și continua activitățile în Mediterana de Este, după cum spune ministrul de Externe turc, potrivit Sputnik Internațional

”Decizia UE de a suspenda discuțiile la nivel înalt cu Turcia nu va afecta determinarea noastră de a continua activitățile cu hidrocarburi în Mediterana estică. Turcia va continua să își apere drepturile și drepturile turcilor ciprioți, și chiar își va intensifica activitățile în această direcție”, se spune într-o declarație a ministrului citată de Agenția Anadolu.

Cearta dintre Republica Cipru și Turcia a escaladat în 2011 când au fost descoperite depozite de gaz pentru prima oară pe coasta insulei. Ankara respinge însă pretențiile de Zonă Economică Exclusivă ale Nicosiei.

Cipru a fost divizată între comunitățile greacă și turcă din 1974, deși republica de nord susținută de Turcia nu a fost recunoscută internațional. Republica Cipru, care de jure are suveranitatea asupra întregii insule, a intrat în UE în 2004.

În mai puțin de trei luni, Turcia a trimis două nave să exploreze zăcămintele de gaz din vecinătatea coastei de nord-est a Ciprului, pe care o consideră ca fiind platforma sa continentală, ceea ce a atras criticile dure ale Ciprului.

Consiliul UE a cerut în mod repetat Turciei să respecte drepturile Ciprului referitor la forajele Ankarei. În iunie, el a cerut Comisiei Europene și altor instituții să pregătească opțiuni de reacție împotriva Turciei.

117
Tagurile:
UE, Turcia
Vaccinul Sputnik V

Austria aprobă achiziționarea a unui milion de doze de Sputnik V

48
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Austria intenționează să cumpere un milion de doze de vaccin Sputnik V pentru a-și vaccina populația. Cu toate acestea, utilizarea acestuia va fi posibilă numai după aprobarea de către EMA.

BUCUREŞTI, 19 apr – Sputnik. Coaliția guvernului austriac a fost de acord să achiziționeze un milion de doze din vaccinul rusesc anti-covid Sputnik V, a declarat cancelarul Sebastian Kurz într-un comunicat de presă.

„Am convenit să cumpărăm un milion de doze de vaccin Sputnik, care este deja utilizat în peste 50 de țări. Sperăm să fie aprobat rapid de către autoritatea de reglementare europeană EMA, deoarece orice vaccin suplimentar ne va ajuta să salvăm vieți, să ne menţinem locurile de muncă și să revenim mai repede la viața normală”, se precizează în document, obţinut de Sputnik.

Contactat de Sputnik, guvernul austriac a clarificat că utilizarea vaccinului rusesc va fi posibilă în Austria numai după aprobarea acestuia de către EMA.

Evaluarea EMA este încă în desfășurare

La începutul lunii martie, EMA a început să analizeze vaccinul Sputnik V, care este în prezent autorizat pentru utilizare în aproximativ 60 de țări pentru o populație totală de peste 1,5 miliarde de persoane.

În weekendul trecut, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus că nu intenționează să utilizeze vaccinul rusesc, spunând că Franța este capabilă să „îndeplinească obiectivele noastre de vaccinare cu ceea ce avem acum”.

Sputnik V pentru regiunea PACA
Sputnik V
© Sputnik / Владимир Трефилов

Totuşi, fără să aștepte decizia autorității europene de reglementare, dar sub rezerva aprobării acestuia, președintele regiunii PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Renaud Muselier, a anunțat că a precomandat 500.000 de doze de Sputnik V. O decizie descrisă ca fiind „iresponsabilă” de către secretarul de stat Clément Beaune, care pledează pentru o vaccinare „egalitară pentru toți francezii”.

Anterior, coordonatorul suedez al campaniei de vaccinare, Richard Bergström, a informat că țara sa se aşteaptă să primească doze de vaccin rusesc din iunie, dacă acesta este aprobat în UE.

În Germania, ministrul-președinte al landului Bavaria a declarat că regiunea a semnat un contract preliminar pentru 2,5 milioane de doze de Sputnik V, care vor fi administrate dacă vaccinul este aprobat.

48
Tagurile:
Sputnik V
Tematic
Sputnik și Rossotrudnichestvo prezintă „Primul zbor către stele”
Aproape jumătate din populația Cehiei vrea vaccinul rusesc Sputnik V
Expert: Este oare posibilă producerea vaccinului ”Sputnik V” în Moldova

Загрузка...
Отражение флага Евросоюза в окне одного из зданий в Брюсселе.

S-a lansat platforma de propagandă privind viitorul Europei

90
(reînnoit 18:04 19.04.2021)
Uniunea Europeană a lansat astăzi platforma care le promite cetăţenilor europeni că își pot expune părerile în cadrul ”Conferinţei privind viitorul Europei”, iar cineva chiar va ține seama de ele.

BRUXELLES, 19 apr – Sputnik. UE a făcu o reclamă puternică unei consultări populare cu privire la proiectul european în următorii zece ani, intitulate ”Conferința privind viitoul Europei”.

Site-ul Conferinței spune că ”Viitorul este în mâinile voastre”, afișând conținutul în 24 de limbi, iar cetățenii europenii sunt invitaţi ”să spună în ce Europă” vor să trăiască.

Eficiența unui asemenea mod de consultare publică este însă discutabilă, iar costurile nejustificate, aceasta fiind doar o modalitate de a da aparența unității și a solidarității europene, infirmate în practică de anul de pandemie care a lovit Uniunea și i-a arătat fisurile și inegalitățile.

Dar la nivel teoretic, Conferința se ocupă de tot și de toate, trecând prin migraţie, mediu, digital, economic şi  ”valori” europene.

Participanţii pot posta idei sau pot lua parte la ”evenimente organizate online” pe această platformă, care se vrea ”motorul”, ”placa turnantă” a Conferinţei.

”Toate contribuţiile şi toate rezultatele evenimentelor vor fi colectate, analizate, controlate şi făcute publice”, se promite într-un comunicat dedicat Conferinței.

”Dragi europeni, exprimaţi-vă! Spuneți-ne în ce Europă vreţi să trăiţi”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comoisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Desigur, e greu de crezut că cineva din Comisia Europeană va adopta chiar și cea mai mică schimbare decizională bazat pe ce vor scrie europenii pe această platformă!

Conferinţa privind viitorul Europei, care a fost lansată la 9 martie, este așadar o mare operațiune de propagandă europeană care vrea să arate că instituțiile europene țin seama de cetățeni.

Ea este plasată sub autoritatea unui ”triumvirat” alcătuit din preşedinţii Parlamentului, Comisiei şi preşedinţiii semestriali ai Uniunii.

Un eveniment simbolic urmează să aibă loc în vederea lansării oficiale a conferinţei, de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg, în cazul în care criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 permite acest lucru.

Concluziile Conferinţei, despre care se spune că ar urma să conducă la propuneri de reformare şi de acţiune, sunt aşteptate în primăvara lui 2022.

 

90
Tagurile:
Propaganda, UE
Tematic
Va renunța UE la vaccinurile AstraZeneca și Johnson?
Nu va mai fi prelungit contractul UE cu AstraZeneca?
Probleme cu pașaportul de vaccinare din UE

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...