Putin a trasat concluziile summit-ului G20 de la Osaka

1006
(reînnoit 14:16 29.06.2019)
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că formatul "grupului douăzeci" a confirmat încă o dată că este util, în pofida scepticismelor care au fost exprimate înaintea evenimentului de la Osaka. Despre aceasta el a declarat la conferinţa de presă în care a trasat concluziile summit-ului.

BUCUREŞTI, 29 iun - Sputnik. Nu există decizii extraordinare la finalul summit-ului G20, dar toţi participanţii au confirmat ataşamentul faţă de dezvoltarea sistemului mondial de comerţ, a menţionat liderul rus. În afară de aceasta, participanţii au ajuns la concluzia de a se opune difuzării informaţiilor referitor la terorism pe Internet, a adăugat el.

Despre întâlnirea dintre Putin şi Trump în marja summit-ului G20

Vladimir Putin a calificat ca fiind bună, de afaceri şi pragmatică discuţia de o oră şi jumătate cu preşedintele SUA, Donald Trump.

"Am discutat practic tot spectrul de probleme care reprezintă un interes reciproc", a spus el, menţionând că a discutat cu omologul său american relaţiile economice dintre Rusia şi SUA, care sunt acum într-o stare satisfăcătoare.

În afară de aceasta, Putin a adăugat că la la întâlnirea cu Trump a fost discutată situaţia din diferite regiuni ale lumii. Potrivit lui Putin, aceste consultări au fost utile.

În ce priveşte situaţia din Siria, Moscova şi Washingtonul, potrivit liderului de la Kremlin, se află în dialog, este stabilită o coordonare bună a acţiunilor d eluptă cu terorismul, focare ale acestuia încă mai fiind.

Preşedintele rus a confirmat că la întâlnire a fost ridicată problema eliberării marinarilor ucraineni, reţinuţi pentru încălcarea frontierelor Federaţiei Ruse în strâmtoarea Kerci.

"Am explicat ce se întâmplă acolo, am discutat în general asupra acestui subiect, dar nu există încă o soluţie. Este pe rol cazul la judecată, trebuie să aşteptăm", a adăugat el. Potrivit şefului statului rus, revenirea marinarilor ucraineni la patrie va fi hotărâtă în regim de lucru.

Despre discuţiile cu Theresa May în marja summit-ului G20

În ce priveşte întrevederea cu premierul britanic Theresa May, potrivit lui Putin, a fost una necesară, în pofida faptului că May părăseşte funcţia. E un pas mic, dar într-o direcţie pozitivă, şi nu se va pierde în gol, consideră liderul rus.

El a subliniat că relaţiile în format deplin dintre Rusia şi Marea Britanie nu trebuie să fie stopate din cauza cazului Skripal.
Putin a explicat că interesul faţă de această problemă a fost provocat din cauza unui interviu pe care l-a dat pentru Financial Times. "Premierul a pus întrebarea tranşant şi am fost nevoit să răspund", a spus el.

Discuţia cu Merkel în marja summit-ului G20

Putin a discutat cu cancelarul german, Angela Merkel, în special, reglementarea conflictului din Donbass, inclusiv continuarea activităţii în această direcţie prin "formatul normand" (Rusia, Franţa, Germania şi Ucraina).

"În general sunt de acord cu cancelarul, că trebuie să folosim toate instrumentele, şi nu sunt atât de multe, unul dintre cele funcţionale - "formatul normand", a spus preşedintele Rusiei.

El a subliniat că necesitatea "formatului normand" este înţeleasă, însă nu există ceva concret privind întrunirile acestuia. Despre aceasta, potrivit liderului de la Kremlin, ar trebui să convină consilierii şefilor de state implicate şi ministerele de externe.

Putin, la Summit-ul G20, despre liberalism

Unele subiecte de la conferinţa de presă ţineau de interviul lui Putin în Financial Times, în special referitor la declaraţia sa despre faptul că ideea liberală este depăşită şi a intrat în contradicţie cu interesele majorităţii absolute a populaţiei lumii. 

Preşedintele Rusiei a recunoscut că pentru el este o rezonanţă neaşteptată la interviul acordat.
Unii colegi au discutat, într-adevăr, teme pe care le-am abordat acolo. Unii le-au susţinut, în mare, unii au fost în dezacord şi mă contraziceau, a spus el.

Problema, potrivit lui Putin, constă în faptul că adepţii ideei liberale îşi impun agresiv punctul d evedere majorităţii, inclusiv în ce priveşte minorităţile sexuale. 

"Trebuie să fim mult mai loiali unul faţă de altul, mult mai deschişi şi transparenţi, nu am spus aici nimic neobişnuit. Trebuie să fie respectaţi toţi, este adevărat. Dar nu trebuie să impunem punctul de vedere propriu prin forţă, iar reprezentanţii aşa-numitei idei liberale pur şi simplu impun, în ultima perioadă, în şcoli chiar dictează necesitatea unei educaţii sexuale anumite. Părinţii nu doresc - şi chiat aproape că sunt închişi pentru asta. Iată despre ce vorbesc eu", a spus preşedintele rus.

El a mai atras atenţia asupra faptului că în Rusia, atitudinea faţă de reprezentanţii comunităţii LGBT "este chiar liniştită, nepărtinitoare".

"Noi avem o lege, pentru care toţi ne critică, e o lege privind interzicerea propagandei homosexualităţii printre minori. Haideţi să-i permitem omului să crească, să devină adult, iar apoi să decidă cine este el, lăsaţi copiii în pace", a încheiat Vladimir Putin.

1006
Tagurile:
G20, concluzii, Vladimir Putin
Тема:
Summitul G20 de la Osaka, Japonia 2019 (25)
Serghei Lavrov

Lavrov a comentat situația din jurul acordului Cer Deschis

23
(reînnoit 19:02 10.07.2020)
Indiferent cine va învinge în alegerile prezidențiale din SUA, noua administrație americană nu va reuși să revadă decizia de retragere din acordul Cer Deschis, consideră ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik. Oricine ar deveni președintele SUA în urma alegerilor din noiembrie, e puțin probabil să se reușească revizuirea deciziei cu privire la retragerea Washingtonului din acordul Cer Deschis, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

“SUA, conform graficului existent, în conformitate cu decizia anunțată de retragere, trebuie să-și înceteze participarea la acord din 22 noiembrie, adică peste 2,5 săptămâni după alegeri. Oricine va deveni președinte, noua administrație va prelua mandatul pe 20 ianuarie. Iată de ce e puțin probabil ca într-o astfel de situație decizia să poată fi revizuită, dacă acordul va expira, pur și simplu. Va fi nevoie, în cazul în care noua administrație – fie una democrată, fie una republicană, va decide să revină la acest acord, să demarăm niște negocieri de la zero”, a declarat Lavrov în cadrul unei sesiuni online a forumului international “Primakov Readings - 2020”.

Potrivit ministrului, partea rusă își îndeamnă partenerii rămași în acord să păstreze documentul, însă Moscova va lua o decizie finală cu privire la continuarea participării la înțelegere după ce va cântări toate consecințele retragerii Statelor Unite”, a menționat șeful diplomației ruse.

“Suntem pregătiți de situația în care acesta va continua să funcționeze, însă o decizie finală, să rămânem în el sau nu, o vom lua după ce vom cântări toate consecințele ieșirii Statelor Unite”, a menționat ministrul Afacerilor Externe.

La sfârșitul lunii mai președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Statele se vor retrage din Acordul Cer Deschis. Documentul a fost semnat în 1992 și a devenit una din măsurile de consolidare a încrederii în Europa după Războiul Rece. Acordul a intrat în vigoare în anul 2020 și permite statelor semnatare culeagă deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar pe teritoriile celorlalte state. Documentul a fost semnat de 34 de țări.

SUA și-au motivat retragerea din acord prin pretinsele încălcări a înțelegerii de către Rusia. În special, Washingtonul acuză Moscova că ar utiliza acordul “Cer Deschis” în calitate de instrument de „constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rând acuzațiile SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

23
Tagurile:
Acord cer deschis, Rusia, Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov și Pompeo au discutat problema epidemiei de coronavirus
Lavrov: Nu trebuie admisă politizarea pandemiei
Lavrov: Rusia este gata să discute cu UE în orice circumstanțe
De ce anumite țări din Europa nu pot cere ajutorul Moscovei - ministrul Lavrov explică
Lavrov despre Acordul Cer Deschis: Rusia nu se va isteriza
Lavrov a criticat Occidentul pentru folosirea pandemiei de COVID-19 în interese proprii
Lavrov: Rusia este interesată de un dialog normal cu toate țările

Загрузка...

Grecia, noi restricţii pentru turiştii români: teste de laborator obligatorii

22
(reînnoit 19:02 10.07.2020)
În contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, Grecia a introdus noi restricții pentru turiști. Va fi obligatorie o adeverinţă care să ateste efectuarea testelor de laborator. De când sunt valabile restricțiile.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului de la Atena, începând de marți, 14 iulie, toți turiștii care vor intra în Grecia, prin punctul de frontieră de la Vama Kulata, vor fi obligați să aibă făcut un test de laborator, PCR, în ultimele 72 de ore.

Ei vor trebui să prezinte, la intrarea în ţară, adeverinţa care să ateste că au efectuat testul de laborator și care să arate că nu sunt infectați cu noul coronavirus, potrivit dcnews.ro. 

De asemenea, turiștii trebuie să aibă cu ei și QR-codul solicitat de autoritățile din Grecia.

Presa străină a anunțat că 29 de turiști din România și Bulgaria au fost depistați astăzi cu coronavirus la vama Kulata.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

22
Tagurile:
Români, Grecia, coronavirus
Tematic
Calvar pentru pasagerii români: coloană de 12 km la intrarea în Grecia
Românii, vizați: Grecia testează persoanele care intră în țară pe la Kulata-Promachonas
Avertisment pentru românii care călătoresc în Grecia: ce amenzi riscă

Загрузка...
Dmitry Peskov

Peskov: În Rusia nu există spionomanie

0
(reînnoit 19:03 10.07.2020)
Purtătorului de cuvânt al președintelui rus Dmitri Peskov, a declarat că în Rusia nu există spionomanie, în comparație cu Europa și America.

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik. În Rusia nu există o spionomanie,  comparativ cu Europa și America , iar creșterea numărul cazurilor de rezonanță în acest domeniu este legată de o deschidere tot mai mare și dezvoltarea a noilor instituții de presă și a noilor canale de informare, a declarat purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citate de RIA Novosti

"Sincer vorbind, nu știu dacă în realitate se observă o creștere. Astfel de cazuri au figurat pe agenda ultimelor câteva decenii, din câte țin minte. Nu știu dacă există mai multe sau nu mai puține acum", a răspuns Peskov, fiind întrebat de jurnaliști care ar fi cauza creșterii numărul dosarelor penale legate de spionaj.

La o remarcă de clarificare, potrivit căreia în ultimii ani au apărut exclusiv cazuri de mare rezonanță, Peskov a menționat că acest lucru s-ar putea datora „unei deschideri mai mari, creșterea noilor canale multimedia, a noilor instituții de presă, a unor noi fluxuri informaționale etc”.

"Astfel de cazuri au existat întotdeauna. Nu este niciun secret că serviciile străine sunt active pe teritoriul Federației Ruse. Ele activează zi și noaptea împotriva demnitarilor de stat, împotriva ofițerilor ruși de informații și așa mai departe. De asemenea, nici contraspionajul nostru nu doarme, contracarează astfel de activități ”, a declarat Peskov.

„Comparativ cu Europa și America, în Rusia nu există o spionomanie”, a precizat purtătorul de cuvânt al administrației prezidențiale.

Marți, judecătoria din Lefortovo, Moscova, a dispus plasarea în arest a consilierului șefului Roskosmos , Ivan Safronov, până pe 6 septembrie, care este acuzat de trădare de țară. Potrivit FSB , consilierul lui Dmitri Rogozin, este suspectat de transmiterea unui serviciu secret din NATO a unor informații clasificate despre cooperarea tehnico-militară rusă.

Avocatul lui Safronov a declarat că anchetatorii îl suspectează de o colaborare cu serviciile cehe din 2012. E vorba de trasferarea a unor informații tehnico-militare privind livrarea armelor către unele state africane, Statele Unite fiind destinatarii finali ai acestor informații cu caracter secret.

Fostul jurnalist nu își recunoaște vina. Până la “Roscosmos”, Safronov a activat în ziarele Vedomosti și Kommersant, fiind preocupat de subiectele militare și spațiale.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Rusia, Dmitryi Peskov, Spionaj
Tematic
Peskov: Rusia nu intenționează să se implice în alegerile din Belarus
Peskov, despre "tuneluri pentru dezinfectare" de la Kremlin și Novo Ogarevo
Peskov a comentat declarațiile lui Bolton despre Putin și Trump - detalii

Загрузка...