Macron și Putin

În timp ce România se izolează, Franța își dezvoltă dialogul politic și economic cu Rusia

480
În timp ce USR vota împotriva Rusiei în APCE, premierul Franței îl primea pe premierul Rusiei în vizită în Hexagon pentru a discuta despre ”deschiderea unui nou spațiu de dialog politic cu Rusia”

BRUXELLES, 25 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Cu câteva zile înainte de G20, premierul francez Édouard Philippe și omologul său rus Dmitri Medvedev s-au întâlnit luni la Havre pentru a evoca relațiile economice și politice dintre cele două țări, relatează Sputnik France

Emmanuel Macron declarase, de altfel, la începutul lunii iunie, că ”trebuie să avem un dialog strategic cu Rusia și trebuie să existe o dinamică repornită”.

Acum, premierul francez a venit cu un mesaj în continuarea celui prezidențial, afirmându-și voința de ”a deschide un nou spațiu de dialog politic cu Rusia”.

Deloc întâmplător, vizita premierului rus în Franța are loc concomitent cu votarea, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a reinstaurării cu drepturi depline a Rusiei, la vot existând o unanimitate a delegaților Franței în favoarea normalizării relațiilor cu Moscova.

Este cu atât mai ciudată atitudinea reprezentantului USR în APCE, Iulian Bulai, care nu doar că a votat împotrivă, făcând așadar opinie separată de poziția adoptată de partidul lui Macron în grupul căruia USR este înscris în Parlamentul European, ci dându-se și în spectacol cu acest vot și lansând o tiradă specifică talibanismului de tip Rezist.

Édouard Philippe a explicat stadiul relațiilor Franța-Rusia într-un mod cât se poate de clar:

”Ceea ce se aude câteodată este ideea potrivit căreia Rusia și Franța nu își vorbesc, este o idee care nu corespunde realității. Președintele Putin și președintele Macron își vorbesc în mod regulat... Ceea ce este o realitate, e faptul că astfel reușim să ne cunoaștem și să avem relații personale”, a spus premierul francez.

Este pentru prima oară că cei doi șefi de guvern se întâlnesc, Édouard Philippe declarând că Rusia este” un partener esențial al Franței”, de unde și direcția de ”a menține un dialog sincer, solicitant, cu scopul menținerii păcii și securității internaționale”. Chiar și despre sancțiunile împotriva Rusiei, premierul Franței a avut o declarație surprinzătoare: ”Rusia știe care sunt încercările noastre pentru a le ridica”!

Și pe chestiunea contextului exploziv din jurul relației Iranului cu Statele Unite, cei doi premieri au subliniat punctele de convergență privind multilateralismul în relațiile internaționale:

”Tensiunile sunt legate de decizia de ieșire din acordul nuclear care a fost luată de Statele Unite....Este important să ne menținem contactele și schimburile de idei pentru a evita explozia din Orientul Mijlociu”, a spus Dmitri Medvedev.

Premierul Franței a insistat și asupra relațiilor economice cu Rusia. Franța este pe primul loc ca angajator din străinătate în Rusia, depășind Germania, în ciuda sancțiunilor și contra-sancțiunilor, iar în semn de recunoaștere președintele Rusiei i-a primit în aprilie pe marii patroni francezi la Kremlin.

O politică externă ambițioasă și eficientă a Franței despre care USR și ”rezistenții” din România nu au habar, chit că se laudă toată ziua că ei sunt pro-Occident. În acest timp, Occidentul deschide calea cooperării cu Rusia, iar România pierde oportunități politice și economice unice.

480
Тема:
Summitul G20 de la Osaka, Japonia 2019 (25)

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

61
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

61
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

85
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

85
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...