Американский беспилотник RQ-4 Global Hawk

Iran: Gardienii Revoluției anunță au doborât o ”dronă-spion” americană

189
Gardienii Revoluţiei din Iran au anunțat că au doborât o dronă „de spionaj” a Statelor Unite. Rusia regretă incitarea la conflict practicată de Statele Unite

BRUXELLES, 20 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Știrea apare în contextul tensiunilor crescute dintre Iran și SUA, cu anunțul Washingtonului privind desfășurarea de trupe suplimentare în Orientul Mijlociu, incluzând un batalion de rachete Patriot, drone și avioane de recunoaștere, notează Sputniknews.com

Shinzo Abe
© Sputnik / Алексей Дружинин

Potrivit unui oficial anonim american, citat de Reuters, o dronă MQ-4C Triton a Marinei SUA a fost doborâtă de o rachetă sol-aer iraniană în spațiul internațional de deasupra Strâmtorii Ormuz.

Nu există însă o confirmare oficială de la Pentagon, deși purtătorul de cuvânt al CENTCOM, căpitanul Bill Urban, a declarat anterior că ”Nu a fost nicio dronă deasupra teritoriului iranian”.

Comentariul a venit ca urmare a unei știri date de agenția de stat iraniană IRNA, care a citat Gardienii Revoluției afirmând că Iranul a doborât o dronă Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk zburând deasupra provinciei Ormuzgan.

Potrivit IRNA, drona a fost doborâtă când intra în spațiul aerian iranian, lângă districtul Kouhmobarak din sudul provinciei Ormuzgan.

Tensiunile din Golf au escaladat în ultima săptămână când mai multe petroliere aparținând unor țări diferite au fost atacate în regiune. SUA și aliații său regionali acuză Iranul că a jucat un rol în aceste incidente, în timp ce Teheranul neagă acuzațiile.

Pe de altă parte, Rusia a transmis că regretă că State Unite își continuă politica de a incita la confruntare cu Iranul, sumețindu-se cu puterea ei militară, conform unei declarații făcute tot azi de Sergey Ryabkov, adjunctul Ministrului de Externe, comentând desfășurarea de trupe americane în Orientul Mijlociu, citat de Sputnik

”Putem doar să regretăm că nu există niciun semn al abandonării politicii de incitare la confruntare. SUA își arată mușchii și își demonstrează disponibilitatea de a pune presiune pe Iran, o țară care în ultimii ani a respectat cu strictețe obligațiile sale asumate prin Planul Comprehensiv Comun de Acțiune și care rămâne din punct de vedere tehnic în acest acord”, le-a spus Ryabkov reporterilor.

189

Загрузка...