emigranți

Occidentul plătește din greu pentru a-i ține pe refugiații sirieni în Turcia

117
Uniunea Europeană va acorda în 2019 peste 2 miliarde de euro pentru criza siriană, 1,5 miliarde fiind destinați refugiaților din Turcia.

BRUXELLES, 12 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. După ce au declanșat iadul în Siria, puerile occidentale investesc o mulțime de bani pentru a-i ține pe refugiați la distanță. Astfel, numai în 2019, Uniunea Europeană alocă un ajutor de 2,01 miliarde de euro pentru criza siriană, dintre care, de fapt, 1,5 miliarde de euro sunt banii promişi pentru refugiaţii din Turcia. Anunțul a fost făcut, la Bruxelles, de șefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, la o conferinţă a donatorilor organizată de UE şi ONU.

Blocul comunitar a repartizat 560 de milioane de euro în 2019 pentru a sprijini populaţia din Siria şi pe cei care au fugit în ţări vecine – în special Iordania şi Liban -, dar şi pentru a sprijini comunităţile-gazdă, a spus Mogherini. Statele membre ar urma să contribuie separat.

Ministrul german al dezvoltării, Gerd Mueller, a spus că ţara sa va contribui cu 1,44 miliarde de euro în acest an, spunând că este vorba de „un semn puternic de solidaritate”. Suma este puţin sub cea promisă de Germania în 2018.

„Dacă ne apropiem de – sau poate dacă depăşim puţin – cele şase miliarde de dolari adunate anul trecut pentru apelurile noastre, atunci va fi o zi bună”, a spus responsabilul ONU pe probleme umanitare, Mark Lowcock, înaintea conferinţei donatorilor care are loc joi la Bruxelles.

Marea Britanie a promis la rândul său 464 de milioane de euro, iar Austria – 9 milioane de euro.

ONU estimează nevoile financiar pentru 2019 la 4,4 miliarde de euro (5,5 miliarde de dolari) pentru a ajuta circa 5,6 milioane de sirieni refugiaţi în afara ţării lor – în Turcia, Liban, Iordania, Irak şi Egipt, şi la 2,9 miliarde de euro (3,3 miliarde de dolari) pentru populaţia strămutată în interiorul ţării.

117
Tagurile:
Siria, Refugiați, Turcia, Occident
Tematic
Siria își va apăra suveranitate asupra Înălțimilor Golan – diplomat sirian
"Plecaţi mai întâi din Siria": Reacţia Moscovei la cererea lui Trump de a părăsi Venezuela
Reacții la decizia lui Trump: ONU își reiterează poziția, Siria și Turcia condamnă
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

48
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

48
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

68
Lukașenko s-a supărat pe muncitorii de la marile uzine, care au intrat în grevă, și declară că acești nu mai au ce căuta la aceste întreprinderi.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Președintele belarus, Aleksadr Lukașenko, a calificat grevele muncitorilor din republică drept “un cuțit în spatele” puterii: greviștii nu își au locul la aceste întreprinderi, acolo e un exces de oameni.

“Ce fel de abordări sunt acestea? Președintele, guvernul, toți depunem efortul pentru ca într-o perioadă dificilă să aveți un salariu cât de cât normal. Întreprinderile activează, oferim un ajutor colosal acestor întreprinderi? Și? Ne trezim cu un cuțin în spate?”, a declarat Lukașenko, potrivit Sputnik Belarus.

Potrivit lui, muncitorii greviști nu ar trebui să mai muncească în aceste uzine.

Avem un exces de forță de muncă la MTZ, MAZ, BelAZ – peste tot. Să plece. Însă nu mai au ce căuta la uzine.

 

68
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Cehia a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko
Lukașenko a convocat o ședință dedicată securității naționale
Lukașenko: Observăm niște elemente ale unei imixtiuni externe
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării

Загрузка...