Alegeri europarlamentare 2019

Europa, blocată în trecut! Super-majoritate progresistă în Parlamentul European

1120
Pe fondul divizării suveraniștilor, grupurile politice progresiste pregătesc o super-majoritate care să conducă destinele Europei pentru următorii 5 ani pe același principii ca și până acum

BRUXELLES, 6 iunie - Sputnik, Daniela Porovăț. Grupurile politice progresiste din Parlamentul European profită de divizarea suveraniștilor și își pregătesc o majoritate zdrobitoare cu care să dea Uniunii Europene aceeași orientare ca și până acum, ignorând votul masiv pentru partidele suveraniste. Negocierile încep de săptămâna viitoare, iar un anunț oficial în acest sens a fost făcut publicut, ca dovadă că lucrurile au fost deja aranjate în așa fel încât direcția anti-națională a Uniunii să nu se modifice.

Concret, liderii grupurilor PPE, S&D, ALDE și Greens/EFA s-au întâlnit ieri și au emis o declarație comună prin care își asumă să realizeze o majoritate confortabilă în Parlamentul European pentru stabilirea viitorului președinte al Comisiei Europene și pentru a-și susține politicile comune. Negocierile efective pe posturi vor începe în 12 iunie, dar de acum înainte va fi doar o problemă de aranjamente în interiorul acestui format, pentru că, împreună, cele patru grupări dețin o majoritate zdrobitoare. PPE are 180 de locuri, socialiștii 153, ALDE-Macron 106, iar Verzii/EFA 73. Împreună, cele patru grupări progresiste au 512 voturi din cele 751 ale Parlamentului European, deci își vor putea impune agenda fără nicio problemă.

Iată și declarația liderilor de grupuri care vor asigura noua majoritate:

”În calitate de lideri ai celor patru grupuri politice ale Parlamentului European – PPE, S&D, ALDE și Verzi/EFA – ne-am întâlnit astăzi pentru a doua oară de la alegerile pentru Parlamentul European.

Am convenit asupra unui proces politic menit să definească o ambiție comună pentru perioada următoarei legislaturi. Acesta va furniza baza pe care se va axa viitorul Președinte al Comisiei Europene pentru a se bucura de o majoritate largă și stabilă în Parlamentul European.

Acest demers este planificat să înceapă pe 12 iunie și să fie definitivat la timp pentru următorul Consiliu European.

Suntem încurajați puternic de numărul semnificativ mai mare al cetățeniilor care au luat parte la alegeri. Este intenția noastră comună să ne angajăm în discuții constructive unii cu alții, luând în considerare solicitările cetățenilor pentru schimbare pentru a demonstra că Uniunea Europeană poate livra rezultate pentru fiecare în parte și pentru toată lumea”.

Semnatarii declarației sunt: Manfred Weber (PPE), Udo Bullmann (S&D), Guy Verhofstadt (ALDE-Macron), Ska Keller și Philippe Lamberts (Verzii/European Free Alliance).

Cât despre reforma promisă, ea va fi în tonul lui Caragiale: ”Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele… esenţiale”.

Cum altfel, de vreme ce aceiași oameni, cu aceleași idei, vin acum să le promită cetățenilor europeni că i-au înțeles și că le vor livra schimbarea dorită?

 

1120
Tagurile:
ALDE, PPE, suveranist, majoritate, Parlamentul European
Тема:
Alegerile europarlamentare 2019 (189)
Andrzej Duda

Polonia, victorie la limită, lecție pentru Bruxelles, care NU își poate impune agenda!

149
Victoria este criticată de medii occidentale, care se tem de continuarea politicilor conservatoare şi de reformele justiţiei pe care UE de contestă.

BUCUREȘTI, 13 iul – Sputnik, Evan Răutu. Iar, în Polonia s-a derulat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, între actualul președinte, social-conservatorul Andrzej Duda, şi primarul liberal a Varşoviei, Rafal Trzaskowski.

Conform datelor exit-poll, Andrzej Duda ar fi câștigat la limită, obținând 50,6%, în timp ce Trzaskowski are doar 49,6%. Ultimul sondaj Ipsos, publicat azi noapte, arată că Duda a obținut 51% din sufragii.

Victoria lui Duda este criticată de medii occidentale, care se tem de continuarea politicilor conservatoare şi de reformele justiţiei pe care UE de contestă.

De cealaltă parte, Rafal Trzaskowski a promis reforme prin susţinerea minorităţilor şi ”va bloca încercările guvernului de a politiza sistemul judiciar care atacă valorile democratice”, transmite BBC.

Duda este un ”conservator social” şi vrea să apere „modelul tradiţional de familie”, susţinăte programul 500+, prin care familiile primesc 110 euro pe lună pentru fiecare copil, până la vârsta de 18 ani.

Occidentul îi reproșează lui Duda politica împotriva pătrunderii ideologiilor progresiste, mai ales a celor gender, președintele promițând să protejeze familiile poloneze de ”ideologia LGBT” sau de educaţie sexuală în şcolile de stat.

Polonia a adoptat o formă morală de ”educaţie de viaţă în familie”, dar numai pentru studenți și, făcute, atenție – de preoţi sau călugăriţe. De asemenea, Duda se opune avorturilor.

Preşedintelui Duda i se reproșează și modificările legislative privind ”controlul sistemului judiciar şi al presei”, transmite BBC, într-un amplu comentariu

În relația cu UE, situație este mereu încordată - Polonia este cel mai mare beneficiar net al absorbțiilor fondurilor UE,  dar Duda a numit UE o comunitate ”imaginară din care nu câştigăm prea mult”.

Rafal Trzaskowski este susținut de Platforma Civică, așa zisă de centru-dreapta, formaţiunea lui Donald Tusk, și are o agendă liberal progresistă, participând chiar la marşurile LGBTQ şi a propus introducerea educaţiei sexuale în şcoli. De asemenea, el susține agenda Bruxelles-ului, contra reformelor din Justiție adplicate de Duda.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

149
Tagurile:
Alegeri, alegeri, Polonia, Andrzej Duda

Загрузка...
Papa de la Roma Francisc

Realitate și ipocrizie: PAPA, primul mesaj după decizia lui Erdogan privind Sfânta Sofia

490
Dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Una dintre cele mai controversate decizii din ultima perioadă a fost revenirea fostei biserici bizantine Sfânta Sofia la serviciile sacre musulmane, după ce, de peste 85 de ani, monumentala clădire a fost muzeu.

Președintele Recep Tayyp Erdogan a anunțat că va fi redeschisă religiei musulmane, dar că va fi deschisă tuturor. Decizia lui Erdogan se potrivește ca dată cu primul serviciu religios musulman, desfășurat în primele zile după cucerirea Constantinopolului (29 mai 1453), undeva la începutul lui iunie 1453, la ea asistând sultanul Mahomed Cuceritorul, un adevărat protector al monumentelor arhitectonice ale capitalei cucerite.

În 1934, sub republica preşedintelui Kemal Atatürk, Sfânta Sofia a fost secularizată şi transformată în ”Muzeul Ayasofya”.

Acum, primul serviciu religios musulman va avea loc peste 24 iulie, în prezența președintelui Erdogan. 

“Ne vom ruga împreună de vineri, 24 iulie, la Sfânta Sofia şi, astfel, o vom deschide religiei”, a declarat Erdogan, subliniind că marele locaș de cult își va păstra și caracterul de obiectiv turistic al Istanbulului și ”va rămâne deschisă tuturor, turcilor şi străinilor, musulmanilor şi non-musulmanilor”.

Reacții au venit din lumea întreagă, iar una dintre cele mai așteptate a fost a Papei. Azi, în ”Duminica Mării”, de Ziua Internațională a Mării, Papa a făcut referire la acest adevărat suflet spiritual al vechii porți a mărilor – Bizanțul.

”Mă gândesc la Hagia Sophia… și sunt foarte întristat”, a declarat Papa Francisc, transmite Vatican News.

O reacție dură a venit de la Moscova, de la Patriarhul Kirill, care a denunţat ”orice tentativă de a umili sau de a impieta moştenirea spirituală milenară a Bisericii de la Constantinopol”, a spus Kiril, subliniind că ”o ameninţare la adresa Sfintei Sofia este o ameninţare faţă de întreaga civilizaţie creştină”.

Pe plan politic, Kremlinul consideră că decizia Ankarei este suverană, este ”o afacere internă” a Turciei.

De fapt, supărarea Bisericii Rusiei este justificată, pentru că însăși creștinarea rușilor are legătură cu Sfânta Sofia. Cneazul Vladimir cel Sfânt ar fi decis creștinarea rușilor după ce a fost impresionat și întărit de o slujbă de la marea biserică a Constantinopolului.

Menționam de grija marelui sultan Mohammed Fatîh pentru monumente – și trebuie spus că, din păcate, nu toți urmașii săi s-au manifestat la fel. Și titrez: realitate și ipocrizie. De fapt, e vorba de istoria reală și de cine este, de fapt, de vină pentru faptul că zona Sfânta Sofia NU este creștină. 

Istoria reală arată că, mai înainte ca musulmanii să acopere mozaicurile și să afecteze monumentul, acesta fusese vandalizat și prădat de cruciații latini, catolici, în timpul celei de-a patra Cruciade, când, în 1204, printr-un act de trădare a creștinătății, armatele apusene au cucerit și jefuit Constantinopolul, capitala Imperiului Roman de Răsărit.

A fost lovitura fatală dată vechiului imperiu, care de atunci nu și-a mai revenit – și factorul principal al pătrunderii turkmeno-selgiucide în Asia Mică și apoi în Europa.

Deci, dacă Papa ar trebui să se simtă trist, ar trebui să o facă pentru ceea ce Occidentul catolic a făcut creștinismului răsăritean, inclusiv împotriva capitalei acestuia, Constantinopol – și a marii biserici a Răsăritului, Sfânta Sofia. Turcii au cules roadele unei politici de permanentă trădare și împilare a Imperiului Bizantin de către cruciații latini și puterile militar-comerciale de la sfârșitului perioadei feudale.

De fapt, în multe zone ale fostului imperiu Roman de Răsărit, chiar populația creștină i-a primit pe selgiucizi și pe turkmenii viitori otomani ca pe niște eliberatori, atât de dur s-a manifestat cucerirea latină din secolul XIII. Până la căderea Constantinopolului sub noul imperiu Otoman nu mai era decât un pas. Occidentul l-a făcut cadou turcilor.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

490
Tagurile:
moschee, Recep Tayyip Erdogan, Mesaj, Papa Francisc, Sfânta Sofia

Загрузка...