BUCUREȘTI, 28 mai – Sputnik. Fracțiunea euroscepticilor, care ar putea fi formată în noul Parlamentul European , având drept nucleu grupul “Europa Națiunilor și a Libertății”, va ajunge la 80-100 de eurodeputați, ceea ce îi va permite să ocupe o poziție cu greutate, a declarat marți agenției RIA Novosti copreședintele fracțiunii, Nicolas Bay.
“Viitorul nostru grup se va concentra în jurul nucleului pe care azi îl reprezintă „Europa Națiunilor și a Libertății”, care a reușit să-și dubleze numărul de membri.
Doar cu aliații noștri italieni, austrieci, flamanzi și cehi am reușit să ajungem la 60 de deputați. Avem înțelegeri principiale cu alte formațiuni care se vor alătura nouă”, a declarat acesta.
Acesta a amintit, în special, despre perspectivele serioase în raport cu partidul spaniol Vox.
“Cred că am putea ajunge la o fracțiune din 80-100 de deputați, asigurându-ne un loc important în următorul parlament. Vom forma o forță de care vor ține cont și care va avea o influență asupra dosarelor-cheie”, a menționat el.
BRUXELLES, 15 apr – Sputnik. Scandalul deversării apei de la Fukushima în ocean a cunoscut un nou episod șocant în momentul în care China i-a cerut vicepremierului japonez Taro Aso să bea apă radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima, după ce oficialul de la Tokio a spus că este sigură pentru consum.
„Un oficial japonez a spus că este în regulă să bem această apă, așa că eu vă rog să o beți", a declarat Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, adăugând că ignoranța Japoniei cu privire la curățenia mediului înconjurător este surprinzătoare.
Guvernul japonez a decis acum două zile să evacueze în mare apa din uzină tratată în ultimii doi ani, un anunț major după mai bine de șapte ani de discuții despre modul de deversare al apei folosite pentru răcirea combustibilului topit acolo.
Aso, fost prim-ministru, care a făcut adesea afirmații controversate de când a devenit vicepremier, a declarat într-o conferință de presă: „Am auzit că nu pățim nimic dacă bem apa tratată”.
Dar purtătorul de cuvânt al MAE chinez a comentat că „Boala Minamata din Japonia a apărut într-un trecut nu prea îndepărtat și durerea victimelor nu a fost încă vindecată”, referindu-se la una dintre cele patru mari boli provocate de poluare din țară.
Boala Minamata, care paralizează sistemul nervos central la om și provoacă malformații congenitale, a fost cauzată de apa contaminată cu mercur aruncată în mare de o uzină chimică din orașul Minamata, din sud-vestul Japoniei.
Boala, care afectează mii de oameni, a fost recunoscută oficial de autoritatea locală de sănătate în 1956.
„Japonia nu ar trebui să uite de această tragedie”, a spus Zhao, sugerând guvernului nipon să nu deverseze apa radioactivă tratată în mare „fără permisiunea” altor națiuni și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
China, Coreea de Sud și Taiwan și-au exprimat dezacordul față de ultima decizie a Japoniei, susținând că apa tratată ar afecta mediul marin, siguranța alimentelor și sănătatea oamenilor.
BUCUREŞTI, 15 apr – Sputnik. În timp ce situația sanitară din Franța rămâne îngrijorătoare la două săptămâni de la introducerea noului lockdown, gestionarea crizei de către guvern este adesea criticată de medici şi politicieni.
Invitat, pe 13 aprilie, la o emisiune la postul LCI, Xavier Lemoine, primarul municipiului Montfermeil, din Seine-Saint-Denis, regiunea Île-de-France, a afirmat că Franța „a ratat două lucruri esențiale”: „prevenirea și tratamentul timpuriu pentru a evita formele severe” de Covid-19.
„Solicit nesupunere civică, deoarece prejudiciul cauzat populației franceze este cu totul disproporționat față de efectele pe care vrem să le vedem asupra crizei sanitare”, a subliniat primarul.
Le maire de Montfermeil appelle "à la désobéissance civile" pic.twitter.com/SXMbYtFyDC
— Sarah (@sarahPGZ) April 13, 2021
Acesta a denunțat faptul că timp de un an, autoritățile publice au menţinut tăcerea „în ceea ce privește prevenirea și tratamentul precoce al bolii”.
„Este păcat pentru că tot ceea ce experimentăm rezultă din această ocultare sistematică. Acum, dacă este necesar să merg în instanță, voi merge, pentru că toate acestea le-am trăit, le-am scris, le-am afirmat”, a adăugat Lemoine, citat de Sputnik France.
La întrebarea gazdei emisiunii dacă un primar poate solicita neascultare civică, Lemoine a explicat:
„Articolul II din Declarația Drepturilor Omului prevede că atunci când opresiunea este vădit disproporționată, există necesitate și datorie”, a precizat primarul.
Raportul anual al Curții de Conturi din Franţa, făcut public la 19 martie, denunță lipsa mecanismelor de anticipare în fața epidemiei din partea statului.
Analizând „efectele concrete și managementul operațional”, Curtea de Conturi a indicat că serviciile de îngrijire erau „slab pregătite” în fața Covid-19 și necesitau „reforme structurale”.
Această lipsă de pregătire explică, de asemenea, incapacitatea serviciilor spitalicești de a gestiona afluxul masiv de pacienți din martie 2020.
În prezent, pentru a contracara răspândirea epidemiei, guvernul se bazează pe „măsuri suplimentare de blocare”. De asemenea, un obiectiv al său este campania de vaccinare accelerată.