Referendum în Marea Britanie privind ieșirea din Uniunea Europeană

Brexit: Theresa May acceptă organizarea unui al doilea referendum - condiţii

959
Premierul britanic Theresa May a propus un nou acord cu privire la Brexit, care include posibilitatea organizării unui al doilea referendum. Totuşi, propunerea a fost criticată de deputații laburiști și de cei conservatori.

BUCUREŞTI, 22 mai – Sputnik, Doina Crainic. În discursul său susţinut marți, May a spus că propune un nou acord cu privire la Brexit, care va conţine un plan de 10 puncte pentru negocierile din viitor. De asemenea, noul plan include şi propunerea organizării unui al doilea referendum, care va permite poporului britanic să ratifice acordul de retragere, care este încă în lucru.

Propunerea se referă şi la acordurile privind frontiera irlandeză, la un proiect de lege privind drepturile lucrătorilor, la problemele de mediu și la acordurile comerciale post-Brexit.

„Spun cu convingere către fiecare parlamentar şi fiecare partid: am făcut compromisuri, acum vă cer să faceți compromisuri”, a declarat premierul birtanic, citat de RT. Ea a avertizat cu privire la un „coșmar viitor pe care îl va crea o politică permanent polarizată” în cazul în care nu se va ajunge la un acord.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a fost printre primii care au reacţionat cu privire la propunere.

„Desigur, când va fi publicat, vom analiza serios detaliile proiectului de lege privind acordul de retragere. Dar nu vom susţine o versiune «reambalată» a aceluiaşi acord vechi”, a declarat Corbyn marți.

De asemenea, noua propunere pare să nu îi mulţumească nici pe laburişti, nici pe conservatori.

„Atât laburiştii, cât și conservatorii sunt într-adevăr în relaţii tensionate și nu sunt sigur că remarcile destul de ambigue de astăzi [ale lui May] vor convinge mulți oameni”, a declarat pentru RT politicianul britanic și comentatorul politic Jonathan Fryer.

Deputații conservatori s-au arătat şi ei dezamăgiţi.

„Sunt frustrat. Sunt cu adevărat îngrijorat de posibilitatea propusă pentru un al doilea referendum. Oamenilor li s-a spus la referendum, a fost ultimul cuvânt pe această temă pentru o generație – că va fi implementat”, a declarat deputatul conservator Andrew Percy.

Propunerea lui May vine cu doar câteva zile înainte de alegerile pentru Parlamentul European, participarea Regatului Unit generând controverse, având în vedere încercarea continuă a țării de a părăsi Uniunea.

După luni întregi de dispute cu privire la acordul de retragere, premierul a promis că va demisiona după ce parlamentul britanic va vota în iunie legislația care va cuprinde puncte-cheie privind Brexit.

959
Tagurile:
Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (668)
Tematic
Rezidenţa în UK post-Brexit – câţi români au depus cereri şi câte au fost aprobate
Lovitură: Susținătorii Brexit depășesc în sondaje conservatorii și laburiștii la un loc!
Cetățenii români din Marea Britanie – şansa de a vota cu privire la Brexit
Tăriceanu acuză: Comisia Europeană e vinovată pentru Brexit!
Theresa May: Parlamentul va putea vota pentru un nou referendum Brexit

Загрузка...