Американские солдаты

SUA repetă minciuna din Irak? Aliații acuză știri false despre Iran! Măsuri de urgență!  

1127
The New York Times: ”Criticii administrației Trump au sugerat că oficialii americani prezintă informații false pentru a construi un casus belli împotriva Iranului, așa cum a făcut-o Bush în 2002 pentru a justifica invazia din Irak”

BUCUREȘTI, 15 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Departamentul de Stat al SUA a ordonat plecarea angajaților guvernului american care nu sunt de urgență din Irak, atât la Ambasada SUA din Bagdad, cât și la Consulatul SUA din Erbil. Serviciile de viză normale la ambele posturi vor fi suspendate temporar. Guvernul SUA are capacitate limitată de a furniza servicii de urgență cetățenilor din SUA în Irak”.

Acesta e mesajul transmis astăzi de Ambasada SUA din Irak. În plus, ambasada transmite și un set de măsuri care trebuie urgent luate de cetățenii americani din Irak.

”Părăsiți Irakul cu transportul comercial cât mai curând posibil”, ”Evitați facilitățile (militare) SUA din Irak”, ”Monitorizați mass-media locală pentru actualizări”, ”Revedeți planurile personale de securitate” etc.

Se pune firesc întrebarea – pregătește SUA ceva în zonă? Va izbucni un conflict cu Iranul? Cert este că prezența militară americană în zonă a crescut semnificativ – incluzând un portavion, bombardiere etc.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că administrația SUA ar fi primit informații referitoare la ”activități iraniene”, care ar expune instituțiile americane și personalul de serviciu la ”riscuri substanțiale”.

Cu toate acestea, oficialii irakieni și-au exprimat ”scepticismul față de amenințarea descrisă de americani”, același scepticism fiind împărtășit de comandantul britanic al coaliției împotriva Statului Islamic.

”Nu, nu a existat o amenințare sporită din partea forțelor armate iraniene din Irak și Siria”, a declarat generalul Chris Ghika, la Bagdad. ”Au existat pericole în regiune, care au fost evaluate constant, dar situația nu s-a schimbat”, a spus generalul.

Imediat, Comandamentul Central al Pentagonului a lansat o declarație în care afirma că afirmațiile generalului Ghika ”contravin amenințărilor credibile identificate de către SUA și aliați în ceea ce privește forțele armate iraniene din regiune" și că, în consecință, ”forțele Statelor Unite din Irak sunt acum la un nivel ridicat de alertă””, scrie New York Times

Criticii administrației Trump și, în special, ai consilierului Bolton au sugerat că oficialii americani prezintă informații false pentru a construi un casus belli împotriva Iranului, așa cum a făcut-o administrația președintelui George W. Bush în 2002 pentru a justifica invazia din Irak – scrie sursa citată.

De menționat că John Bolton, consilierul ”războinic” al lui Trump, a fost subsecretar de stat pentru controlul armamentului și securitatea internațională și este unul dintre cei care au făcut afirmația mincinoasă că Saddam Hussein încerca să dezvolte arme de distrugere în masă – motivul dovedit fals care a dus la invazia din Irak, la moartea conducătorului irakian și la dezastrul din zonă.

Agresiunea americană a destabilizat întreaga zonă – cu două consecințe grave: succesul Statului Islamic și declanșarea marii migrații către Europa a populației din Orientul mijlociu.

1127
Tagurile:
SUA, Irak

Загрузка...