Donald Trump

Bolton vrea să-l convingă pe Trump trimită armata în Venezuela

217
(reînnoit 13:47 02.05.2019)
Președintele SUA, Donald Trump, dă dovadă de ezitare atunci când este vorba de declanșarea unei operațiuni militare în Venezuela, în ciuda faptului că John Bolton, consilierul său pentru securitatea națională, încearcă să promoveze ideea unei politici agresive față de Caracas.

BUCUREȘTI, 2 mai – Sputnik. Donald Trump nu dă dovadă de o fermitate în chestiunea declanșării unei operațiuni militare în Venezuela, chiar dacă consilierul lui pentru securitate națională, John Bolton, insistă pe o politică agresivă în această țară, anunță ziarul Washington Post.

Foști și actuali consilieri ai liderului american, citați de publicație, afirmă că Trump nu manifestă o atitudine suficient de fermă în problema intervenției militare în Venezuela. Potrivit surselor ziarului, președintele SUA spunea uneori că “Bolton vrea să-l atragă în războaie”. Doi consilieri au declarat, de asemenea, că atunci când vine vorba de Venezuela, Trump schimbă subiectul, vorbind despre evenimentele politice din Florida sau despre clubul său de golf. Ambii au menționat că e puțin probabil ca președintele să accepte desfășurarea în Venezuela a unor “acțiuni militare de lungă durată”.

Cu toate acestea, potrivit surselor ziarului, Trump i-a oferit lui Bolton mai multe atribuții în ceea ce privește Venezuela. În același timp, Bolton, care îndeamnă la promovarea unei politici mult mai agresive față de Caracas, a reușit să provoace nemulțumiri atât la Casa Albă, cât și în afara ei. În special, consilierii lui au întrerupt de mai multe ori briefingul organizat la Casa Albă pe subiectul Venezuelei, cerând discutarea variantelor militare, fapt care a provocat iritarea generalului Forțelor Aeriene ale SUA Paul J. Selva.

Marți, opoziția a încercat să organizeze o lovitură de stat în Venezuela. Juan Guaido, care s-a autoproclamat șef al statului, și susținătorii lui, s-au adunat la Caracas în fața bazei militare “Carlota”. Autoritățile au anunțat că tentativa de lovitură de stat a eșuat. Președintele țării, Nicolas Maduro, a ordinar desfășurarea unei anchetei în legătură cu evenimentele de marți.

217
Tagurile:
Venezuela, SUA, Donald Trump, John R. Bolton
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (135)
Imagine din arhivă

Noi rețineri la Minsk și în alte orașe ale Belarusului

36
(reînnoit 16:47 20.09.2020)
În centrul orașului Minsk, unde s-au adunat mai mulți protestatari, au loc rețineri, transmite corespondentul RIA Novosti de la fața locului. 

CHIȘINĂU, 20 sept - Sputnik. Reținerea protestatarilor a fost confirmată de către Ministerul de Interne al Belarusului, care a precizat că operațiuni similare se desfășoară și în alte orașe, transmite RIA Novosti

„Mai bine de 10 persoane sunt reținute la Minsk, dar datele se actualizează. Sunt rețineri și în regiunile Belarusului, dar nu putem spune acum cu exactitate câți oameni au fost reținuți în total. (...) Toate reținerile sunt legate exclusiv cu încălcarea legislației privind întrunirile în masă”, a declarat ofițerul de presă al Ministerului de Interne al Belarusullui Olga Cemodanova pentru RIA Novosti. 

Astăzi, ca și în duminicile precedente, opoziția belarusă organizează tradiționalul marș de protest.

Mai mulți participanți care s-au adunat ngă stația de metrou Nemiga au fost dispersați. Acolo a ajuns o coloană de mașini ale forțelor de ordine din care au ieșit trupele OMON și au început reținerile. 

Aleksandr Lukașenko
Пресс-служба президента Республики Беларусь

Pe unele străzi din orașul Minsk circulația a fost sistată. 

Protestele masive au început în mai multe orașe din Belarus pe 9 august, după alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Lukașenko, potrivit datelor anunțate de Comisia Electorală Centrală a acestei țări, el obținând 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile au fost suprimate de forțele de ordine, împotriva protestatarilor care nu au fost de acord cu rezultatele fiind gaze lacrimogene, tunuri de apă, grenade de sunet și gloanțe de cauciuc. Apoi forțele de ordine au încetat să mai disperseze mitingurile și să folosească forța.

Conform datelor oficiale, peste 6,7 mii de persoane au fost reținute în primele zile. Potrivit raportului Ministerului Afacerilor Interne al Republicii, sute de persoane au fost rănite în timpul revoltelor, dintre care peste 130 de agenți de ordine. Autoritățile au confirmat oficial decesul a trei protestatari.

Pe de altă parte, în Belarus au loc acțiuni de protest în susținerea lui Aleksandr Lukașenko. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

36
Tagurile:
Belarus, Rețineri, Minsk
Tematic
Putin recunoaște legitimitatea alegerilor prezidențiale din Belarus
Kremlinul nu are niciun canal de comunicare cu opoziția din Belarus
Tihanovskaia a anunțat începutul unei „revoluții pașnice” în Belarus
Proteste în Belarus: 91 de persoane, reținute în timpul manifestațiilor de sâmbătă
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
A fighter of Daesh holds an ISIL flag and a weapon on a street in the city of Mosul, Iraq, in this June 23, 2014.

Forțele de securitate irakiene l-au reținut pe liderul ISIS

132
(reînnoit 15:15 20.09.2020)
Unul din liderii ”Statului Islamic” a fost reținut în capitala irakiană de către forțele de securitate.

BUCUREȘTI, 20 sep - Sputnik. Forțele de securitate irakiene au împiedicat o serie de atacuri teroriste în țară și l-au reținut pe unul dintre liderii grupului terorist ”Stat Islamic” în capitala Bagdad, anunță postul de televiziune Al-Sumaria, citând o declarație a serviciului de presă al organelor de securitate ale Irakului.

Oficialii securității naționale din Bagdad au organizat o ambuscadă asupra unuia dintre liderii ISIS din Irak, acesta pregătea atacuri teroriste asupra Arba'in (procesiunea memorială anuală a șiiților în a patruzecea zi de doliu Ashur).

La sfârșitul anului 2017, Bagdad a anunțat o victorie asupra IS * în țară, dar armata irakiană, cu sprijinul coaliției internaționale antiteroriste și a unităților de miliție, continuă operațiunile de identificare a „celulelor adormite” ale grupărilor teroriste din anumite zone.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

132
Tagurile:
ISIS, atac terorist, Irak
Tematic
Războiul în Irak și eșecul Americii: cum a fost posibil
Presa: SUA au adus o coloană de tehnică militară din Irak în Siria
După Irak, încă o țară vrea să scape de trupele americane de pe teritoriul său

Загрузка...