Liderul Coreei de Nord, Jim Jong-un, şi soţia sa

Kim Jong-un va vizita Rusia și se va întâlni cu Putin în curând - mass-media nord-coreeană

141
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, planifică să viziteze Rusia pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin "în curând", a relatat agenția centrală de știri din Coreea de Nord, despre evenimentul care ar fi prima întâlnire a celor doi șefi de stat.

BUCUREŞTI, 23 apr - Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat anterior că întâlnirea celor doi lideri este programată pentru sfârșitul lunii aprilie.

KCNA nu a anunţat despre subiectul summitului sau unde ar avea loc, dar presa japoneză a anunțat că Kim va călători în Vladivostok, joi, pentru a se întâlni cu Putin pe Insula Russky. Potrivit surselor citate de cotidianul rus Kommersant, întâlnirea va avea loc la Universitatea federală Orientul Îndepărtat din Vladivostok, o locație aleasă de Coreea de Nord din motive de securitate.

Kim a vorbit recent despre disponibilitatea sa de a colabora cu Putin pentru consolidarea legăturilor bilaterale și pentru realizarea păcii pe peninsula coreeană. Liderul nord-coreean a fost reales în funcția de președinte al Comisiei pentru afaceri de stat la începutul acestei luni în timpul ultimei sesiuni a Parlamentului.

Se aşteaptă ca Kim să viziteze flota navală a Rusiei din Pacificul pentru a depune o coroană de flori și să se întâlnească cu studenți și cercetători nord-coreeni, potrivit Kyodo News, care a raportat, de asemenea, că vicepreşedintele comisiei de stat din Coreea de Nord Kim Chang-son inspectează şi alte locaţii de vizitat.

Kim nu s-a întâlnit încă cu președintele rus de la preluarea puterii după moartea tatălui său, Kim Jong-il, a cărui vizită de stat cea mai recentă a fost în 2011, în timpul președinției lui Dmitri Medvedev.

Coreea de Nord a manifestat un interes puternic în consolidarea legăturilor bilaterale cu China, deschizând o a patra trecere a frontierei peste râul Yalu la începutul acestei luni. Kim a vizitat China de patru ori în ultimele 13 luni, iar relațiile comerciale par să rămână puternice, iar noua trecere trebuie să aducă o creștere a turismului și a activității economice, în ciuda rapoartelor că președintele american Donald Trump are de partea sa cooperarea cu China pentru alte sancțiuni pe care încearcă să le impună Coreeei de Nord.

Negocierile dintre SUA și Coreea de Nord au eşuat în timpul summitului de luna trecută din Hanoi, când SUA au refuzat să renunțe la cererile sale de denuclearizare totală și necondiționată înainte de ridicarea sancțiunilor. Coreea de Nord a cerut de atunci ca secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, să fie înlocuit cu cineva mai "prudent" și "matur" dacă discuțiile vor continua, iar viceministrul de externe Choe Son-hui l-a acuzat pe John Bolton de "lipsă de discreţie şi raţiune" pentru insistența sa asupra denuclearizării necondiționate.

141
Tagurile:
Vladivostok, Întâlnire, Vladimir Putin, Kim Jong-un
Тема:
Situația în jurul Coreei de Nord (222)

Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

93
Moldovenii care se află acum în Israel trăiesc adevărate clipe de coșmar și de frică. Mărturiile conaționalilor noștri sunt de-a dreptul cutremurătoare. Iată ce a povestit pentru Sputnik Moldova Ion Leva – moldoveanul stabilit de mai mulți ani cu familia în Tel Aviv.
Trăiesc cu frica-n sân: Un moldovean mărturisește ce se întâmplă în Israel

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Ion Leva a relatat că ultimele 48 de ore s-au dovedit a fi unele dintre cele mai dramatice din ultimii ani de când este stabilit în Israel. Moldoveanul spune că este îngrozit de sunetele sirenelor și ale rachetelor, care continuă să fie lansate în zonă.

"Este complicată situația. Am avut parte de două nopți albe - sirene, rachete. Timp de 48 de ore, peste 1200 de rachete din fâșia Gaza au ajuns în centrul țării. Azi noaptea au ajuns aproape în nordul țării. Este tragic", a povestit Ion Leva.

Salvarea oamenilor sunt buncărele, unde aceștia se adăpostesc pentru a se proteja de rachete și zgomotele puternice. Moldoveanul povestește că îndată ce aude sirena, are un minut la dispoziție pentru a se coborâ de la etajul patru în buncărul de la parter.

"În momentul când te afli în buncăr, iar acolo mai sunt 10-20 de copii care plâng speriați, credeți-mă că este foarte strașnic. Acesta este al patrulea război de când mă aflu aici, dar este cel mai greu pentru mine. Dacă până acum 120 rachete zburau în 3-4 zile, acum de 10 ori mai multe", a mărturisit el.

Ion Leva a mai relatat că oamenii nu prea ies pe afară, decât în cazuri de urgență sau necesitate stringentă, mai cu seamă că orice ieșire din casă ar putea fi un pericol pentru viață.

"Cel mai îngrozitor lucru este că acest conflict generează și un război civil. Arabii dau foc la bisericile evreiești, la mașini. Suntem îngrijorați că acest val se va extinde pe tot teritoriul țării. Un război civil știi când se începe, dar nu știi când se termină", a mai adăugat interlocutorul.

Moldovenii aflați pe teritoriul statului Israel sunt îndemnați să se informeze, să urmărească și să urmeze cu strictețe directivele de securitate, anunțate de către autoritățile israeliene. Ambasada Republicii Moldova în Israel recomandă, pe cât este posibil, abținerea de la aflarea în locuri publice, părăsirea domiciliului doar în cazuri stringente, utilizarea adăposturilor antirachetă în cazul reluării bombardamentelor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

93
Tagurile:
Israel

Загрузка...

Armata israeliană manevră SUPRIZĂ în Gaza: ”Război psihologic sau greșeală?”

462
Au comis conducătorii militari israelieni o greșeală? După o noapte teribilă în Israel, armata israeliană invocă o… problemă de comunicare internă!

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. O noapte teribilă, cu evenimente surpriză: din Liban au fost trase 3 rachete către Israel – dar fără a dori să atingă teritoriul evreu. Rachetele ai căzut în mare, deci se pare că a fost un semnal.

Greu de înțeles ce a vrut însă armata israeliană să facă – pentru că, în ciuda opiniilor analiștilor, a avut loc o concentrare masivă de trupe și o pătrundere în Fâșia Gaza. Apoi… s-a retras!

Agerpres transmite derularea bizară a evenimentelor:

- ”Aviaţia israeliană şi trupele terestre efectuează un atac în Gaza”, a transmis iniţial armata israeliană.

- ”Soldaţii au pătruns în Fâşia Gaza controlată de islamiştii din Hamas”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei, Jonathan Conricus, care nu a specificat numărul militarilor sau durata şi scopul operaţiunii.

- Două ore mai târziu, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a revenit cu ”clarificare”: ”În prezent nu există trupe în Fâşia Gaza”.

Întrebarea pusă de presa internațională este dacă a fost vorba de ”război psihologic sau de o simplă greşeală?”

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a mers până acolo încât a spus că a fost vorba de o ”problemă de comunicare internă”, confirmând să Israel bombardează Gaza, ”dar din afara teritoriului”.

Cert este că din Fâșia Gaza au fost lansate din nou rachete spre sudul Israelului, aviaţia israeliană şi-a continuat bombardamentele asupra unor presupuse locații ale Hamas.

Armata israeliană a deplasat tancuri şi autovehicule blindate de-a lungul graniței teritoriului palestinian, iar Ministerul Apărării a dat undă verde armatei pentru a mobiliza rezervişti, transmite sursa citată.

De amintit că ultima operaţiune militară israeliană în Fâşia Gazaa avut loc în 2014. Atunci confruntarea dintre Israel şi Hamas a durat 50 de zile, înregistrându-se peste 2200 de morţi palestinieni, majoritatea civili, şi 74 de israelieni, majoritatea militari.

 

 

462
Tagurile:
armată, Atacuri, Israel, Fâșia Gaza

Загрузка...
Vaccinare în România

Românii, verificați online la intrarea la evenimente: participă numai vaccinații

0
Ministerul Culturii informează că accesul la evenimentele-pilot organizate în interior, vineri, 14 mai 2021 și sâmbătă, 15 mai 2021, de instituțiile din subordine va fi asigurat numai persoanelor vaccinate, iar acest lucru se va verifica online

BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Românii care doresc să participe la diferite evenimente culturale, astăzi, 14 mai 2021 și mâine, 15 mai 2021, trebuie să știe că există anumite restricții.

Iar ele nu se referă numai la capacitatea de ocupare a sălilor de spectacol, ci și la participanții la evenimente.

Astfel, accesul la evenimentele pilot organizate în interior, astăzi și mâine, de instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii, va fi asigurat numai persoanelor vaccinate. Sala va fi ocupată în proporție de 75%, iar masca de protecție va fi obligatorie.

Ministerul Culturii precizează, referitor la condițiile de participare a publicului la evenimentele derulate în interior ce vor avea loc la Opera Națională București vineri, 14 mai 2021, la Teatrul Național București – 15 mai – și la Opera Națională Română Cluj-Napoca – 15 mai – că au fost aprobate cu anumite amendamente de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

”Astfel, accesul va fi asigurat doar persoanelor vaccinate, cu un grad de ocupare a sălii de 75% şi cu purtarea obligatorie a măştii de protecţie”, informează Ministerul Culturii.

Persoanele care doresc să participe la evenimente vor fi verificate informatic dacă s-au vaccinat sau nu.

Directorul Operei Naționale din București, Daniel Jinga, a explicat, la Radio România Actualități, că le-au fost aduse tablete de la Serviciul de Telecomunicații Speciale.

La fiecare intrare a Operei Naționale din București vor fi câte doi invitați care vor fluidiza accesul.

”Ei trebuie să controleze, de data aceasta, atât biletele pe care spectatorii și le-au cumpărat, cât și statutul lor de vaccinați, trecuți prin cele două modalități de vaccinare, inclusiv rapelul, și asta o vor face cu ajutorul tabletelor pe care le avem puse la dispoziție din partea STS”, spune Jinga.

Acesta a adăugat că s-a făcut un trainig cu angajații în acest sens, ei vor putea scana cărțile de identitate ale spectoatorilor și vor putea vedea dacă spectatorul respectiv ajuns în fața lui este vaccinat sau nu. ”Este foarte simplu de făcut asta, pentru că au acces direct la baza DSP-ului (Direcția de Sănătate Publică – nota Georgiana Arsene)”, a completat Jinga.

0
Tagurile:
Evenimente istorice, români, vaccinare

Загрузка...