Inconștiența uriașă din Sri Lanka! Încă o bombă! Opt elevi români sunt acolo!

224
Îngrijorător este faptul că nu se știe dacă mai există asemenea DEI plasate – și, în al doilea rând, gradul de violență în Sri Lanka poate atinge cote alarmante după aceste atentate cumplite – putând apărea reacții greu de anticipat.

BUCUREȘTI, 22 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Un aspect este absolut clar: atacul din Sri Lanka a fost meticulos organizat, în condițiile în care s-a derulat simultan în mai multe zone. Și, în plus, nu vorbim de o zonă cu populație musulmană majoritară, ci de o minoritate de circa 10% - deci din care cu greu se putea forma o grupare radicală.

Traduse aceste două aspecte, rezultă că era practic imposibil ca o asemenea operațiune teroristă să se desfășoare fără o intervenție a unui serviciu străin performant (sau a unei armate private), fie fără largul concurs al autorităților. Când spun ”concursul autorităților”, nu mă refer la implicarea lor – ci dimpotrivă, la neimplicare și neatenție incosștientă, lipsa de profesionalism etc.

De altfel, conform unor date publicate de presa britanică, pe 11 aprilie, poliția din Sri Lanka ar fi avut un document intitulat ”Informații despre un presupus atac de plan” – prin care o agenție străină de informații străine iar fi informat asupra pericolului – și că o gruparea vizată ar fi .

Dovezile arătau faptul că grupul islamist National Thowheed Jamaath (NTJ), puțin cunoscut, s-a format în 2014 în Kattankudy, un oraș dominat de musulmani din estul Sri Lanka.

Acest grup s-ar fi făcut vinovat de profanarea unor temple și statui budiste – credința majoritară în Sri Lanka – și că liderul lor ar avea legătură cu ISIS.

Cu toate acestea, un raport al MI5 realizat la scurt timp după atentate și menționat în presa britanică (Daily Mail nu relevă legături cu Statul Islamic. Mai mult, atentatele nu au vizat nici un locaș de cult budist, așa cum s-a petrecut în situațiile anterioare, în care este considerată vinovată gruparea NTJ.

De menționat un alt fapt extrem de îngrijorător: la finele serii un alt DEI (dispozitiv exploziv improvizat) a fost dezamorsat pe aeroportul internaţional din Colombo, Katunayake, fiind  dezamorsat de pirotehnist.

Îngrijorător este faptul că nu se știe dacă mai există asemenea DEI plasate – și, în al doilea rând, gradul de violență în Sri Lanka poate atinge cote alarmante după aceste atentate cumplite – putând apărea reacții greu de anticipat.

Având în vedere aceste argumente și perioada prin care trecem, dominată de atentate, inconștiența autorităților din Sri Lanka nu poate fi caracterizată decât ca absolut condamnabilă! (la finalul textului, vezi desfășurarea atacului – sursa ”Daily Mail”)

În aceste condiții este de menționat știrea transmisă de Agenția Națională Agerpres, conform căreia opt elevi români se află acum în Sri Lanka. Ei sunt elevi ai Colegiului ”Costache Negruzzi” din Iaşi și sunt acolo în cadrul unui schimb internaţional şi cultural.

Sunt elevi din clasele a X-a şi a XI-a, care au plecat din țară marţi, 16 aprilie, către Colombo, unde se derulează un proiect internaţional la şcoala Visakha Vidyalaya din capitala Sri Lanka. Întoarcerea era programată pentru vineri, 26 aprilie.

Sursa citată a discutat cu directorul Colegiului din Iași, care a declarat că a vorbit cu profesoara care îi însoţeşte.

”Copiii sunt în siguranţă şi se bucură de protecţia autorităţilor”, spune directoarea, care precizează că ”vor reveni în România cu prima cursă aeriană posibilă”.

Evident, acea „protecție a autorităților” într-o țară aflată în stare de șoc este obligatorie, dar… nu chiar liniștitoare. În același timp însă, există o serioasă acțiune la MAE, care a constituit o ”celula de criză” în cazul atacurilor din Sri Lanka și are special în atenţie grupul de elevi de la Iaşi.

”Grupul de elevi se află în afara oricărui pericol şi menţine legătura cu Ambasada României la Colombo”, spune și MAE, care însă anunță că adolescenții români urmează să părăsească teritoriul Sri Lanka în cursul zilei de… 26 aprilie. Deci nu mai devreme decât era programat!

Explozie în Sri Lanka
© AFP 2021 / ISHARA S. KODIKARA

Fără să vreau, îmi aduc aminte de efortul (financiar) făcut în cazul aducerii - într-o ciudată grabă! - a lui Nicolae Popa de la Jakarta – cu un avion privat, chiar din clasa de lux! Oare nu se putea găsi o soluție pentru aducerea mai rapidă a elevilor români?

Reamintim că duminică, în ziua de Paști a catolicilor, la Colombo au avut loc opt atentate teroriste cu bombă la trei biserici (catolice), dar și la trei hoteluri frecventate de cetăţeni străini şi în două locuri publice - unul fiind grădina zoologică. Au murit peste 200 de oameni și câteva sute sunt răniți.

Atacuri în Sri Lanka
© Photo : Captură ecran
Atacuri în Sri Lanka
224
Tagurile:
români, Sri Lanka
Тема:
Atacurile teroriste din Sri Lanka (20)
Vaccin AstraZeneca

Indonezia suspendă un lot de AstraZeneca după moartea unei victime a vaccinului

43
După moartea unui tânăr de 22 de ani din Indonezia după primirea vaccinului AstraZeneca, autoritățile țării au anunțat că un lot de vaccinuri va fi suspendat temporar. Aceeaşi situaţie a avut loc în Europa, totuşi, vaccinarea cu doze din alte loturi continuă.

BUCUREŞTI, 17 mai – Sputnik. Indonezia suspendă temporar utilizarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca după moartea unui tânăr de 22 de ani care a primit o injecție. Unele cazuri similare au avut loc în Europa.

Este vorba de lotul CTMAV547, cu 448.480 de doze de AstraZeneca, a anunţat Ministerul Indonezian al Sănătății într-o declarație publicată pe 16 mai.

„Distribuirea și utilizarea tuturor loturilor de vaccin AstraZeneca nu au fost suspendate. Numai lotul CTMAV547 a fost oprit temporar în așteptarea rezultatelor investigațiilor și testelor […], care pot dura între una și două săptămâni”, a precizat ministerul, potrivit Sputnik France. https://fr.sputniknews.com/sante/202105171045611307-apres-le-deces-dun-vaccine-lindonesie-suspend-un-lot-dastrazeneca/

Acest lot a fost livrat Indoneziei pe 26 aprilie ca parte a programului Covax Aid to Poor Countries, fiind utilizat pentru vaccinarea militarilor indonezieni și a populaţiei prioritare din Jakarta și provincia Sulawesi de Nord. În total, țara a primit 3,9 milioane de doze de vaccin AstraZeneca în acest context.

Apoi, autoritatea sanitară de reglementare BPOM din Indonezia va efectua „teste de sterilitate și toxicitate” pentru acest lot pentru a stabili legături cauzale.

Totuși, aceste controale nu vor influența desfășurarea vaccinării cu AstraZeneca, notează ministerul.

„Utilizarea vaccinului AstraZeneca continuă, deoarece vaccinarea împotriva Covid-19 aduce beneficii mai mari”, potrivit ministerului.
AstraZeneca
© REUTERS / YVES HERMAN

Începând cu 17 mai, 40,3 milioane de persoane din țară au primit cel puțin o injecție, potrivit cifrelor ministerului. În prezent, țara folosește vaccinuri de la Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și cele fabricate de Sinopharm și Sinovac din China.

Suspendarea lotului în cauză a avut loc după moartea unui tânăr de 22 de ani, indonezian vaccinat cu AstraZeneca, pe 5 mai la Jakarta, relatează Jakarta Globe. Potrivit familiei acestuia, tânărul spusese că suferea de dureri de cap și dureri musculare şi avea febră. A doua zi, simptomele s-au agravat. A fost internat la spital, dar a murit înainte ca medicii să-l poată examina.

De câteva luni, problema efectelor secundare cauzate de vaccinul AstraZeneca a circulat în presă. La mijlocul lunii martie, Germania și Italia suspendaseră temporar utilizarea vaccinului, fiind urmate de Franța și de 15 țări europene. În prezent, în Danemarca și Norvegia, vaccinul nu mai este utilizat.

Tot la mijlocul lunii martie, pe fondul confuziei privind vaccinul AstraZeneca, Indonezia a decis să întârzie lansarea campaniei de vaccinare cu acest ser după raportarea posibilelor efecte secundare. Cu aprobarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a început vaccinarea.

În Europa, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a confirmat, la începutul lunii aprilie, legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cazurile de cheaguri de sânge. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană a declarat că beneficiile vaccinului laboratorului suedez-britanic ar depăşi riscurile. De atunci, mai multe țări au introdus limite de vârstă. În Franța, de exemplu, vaccinarea cu AstraZeneca este posibilă numai pentru persoanele cu vârsta de peste 55 de ani.

43
Tagurile:
AstraZeneca
Tematic
OMS cere date despre riscurile vaccinului AstraZeneca
Marea Britanie recunoaște problemele pe care le generează AstraZeneca
E oficial: Comisia Europeană a dat în judecată AstraZeneca!

Загрузка...
NATO

Newsweek: SUA au creat o armată secretă de aproximativ 60 de mii de persoane

467
Pentagonul a creat o imensă armată secretă de aproximativ 60 de mii de oameni. Aceasta este concluzia la care a ajuns publicația Newsweek după o anchetă de mai bine de doi ani.

BUCUREȘTI, 17 mai - Sputnik. În ultimii zece ani, Pentagonul a creat o imensă armată secretă de aproximativ 60 de mii de persoane. Aceasta este concluzia la care a ajuns Newsweek după o anchetă de doi ani.

Potrivit revistei, numărul acestei formațiuni militare este de zece ori mai mare decât numărul angajaților din umbră ai CIA.

Publicația spune că soldații „secreți” lucrează atât pe plan intern, cât și peste hotare, îndeplinind sarcini în uniformă militară sau deghizați în civili.

În plus, conform rapoartelor mass-media, aproximativ 130 de companii private participă la acest program, cheltuind anual peste 900 de milioane de dolari.

Vorbim despre crearea de documentații false, plata facturilor și impozitelor persoanelor care lucrează sub nume false, precum și despre fabricarea de dispozitive și echipamente speciale pentru interceptare și supraveghere în cele mai îndepărtate colțuri din Orientul Mijlociu și Africa.

Forțele speciale ale armatei SUA reprezintă mai mult de jumătate din forța totală a forțelor secrete. Sarcina lor principală este urmărirea teroriștilor în zonele de război și în țările inamice.

Cel mai nou și cu cea mai rapidă creștere din această armată sunt luptătorii cibernetici, care lucrează sub nume asumate și colectează informații de pe internet și pot lua parte și la campanii de influență pe rețelele sociale.

Potrivit autorilor anchetei, Washingtonul are nevoie de această formațiune secretă nu numai pentru a combate terorismul, ci și pentru a spori oportunitățile competitive într-un război hibrid cu Rusia și China.

Newsweek a fost în măsură să discute cu unul dintre ofițerii de armată secrete pensionate. El a spus că nu se știe nimic despre adevărata amploare a programului și, de asemenea, și-a exprimat opinia că dorința de a fi invulnerabil pentru inamic este benefică doar pentru Statele Unite, cu toate acestea, la scară globală, această tendință face dificilă rezolvarea conflicte.

467
Tagurile:
Militari, Pentagon, SUA
Tematic
Scopul formatului NATO București 9, o acțiune anti-europeană?
Lavrov: apar întrebări cu privire la activitățile NATO în Arctica
"Pregătire pentru ofensivă": Un expert a evaluat forțele NATO de lângă granițele cu Rusia

Загрузка...
Геннадий Григорьевич Онищенко

Laboratorul biologic al SUA în Moldova provoacă îngrijorarea Moscovei - Onișcenko

75
Laboratoarele științifice controlate de Pentagon, situate în mai multe țări din CSI și în Georgia, provoacă îngrijorări serioase Moscovei oficiale.

CHIȘINĂU, 17 mai - Sputnik, Nikita Ciukunov. Rusia se teme că armele biologice sunt dezvoltate în aceste centre sub masca studierii infecțiilor periculoase. Fostul șef al Rospotrebnadzor, deputatul Dumei de Stat, epidemiologul Genadii Onishchenko explică, într-un interviu pentru Sputnik, cum funcționează astfel de instituții.

Arme necontrolate

Până în prezent, armele biologice rămân cel mai puțin controlat tip de arme de distrugere în masă. Supravegherea formală a acestuia este asigurată de Convenția privind interzicerea armelor biologice și toxice (BTWC), adoptată în 1972, a menționat Gennady Onișcenko. Potrivit acestuia, în anii 1990, țările care au semnat acest document au dezvoltat un mecanism de monitorizare a respectării prevederilor conceptului. Cu toate acestea, ratificarea sa a fost blocată prin eforturile părții americane.

Lipsa unei supravegheri stricte a dus la apariția unor laboratoare biologice americane pe teritoriul republicilor fostei URSS, ale căror activități sunt finanțate de Departamentul Apărării al SUA. Astfel de facilități funcționează acum în Azerbaidjan, Armenia, Georgia, Kazahstan, Moldova, Uzbekistan și Ucraina.

„În aceste laboratoare activează microbiologi militari cu o calificare foarte înaltă. Desigur, ei nu dezvoltă ceva conceput pentru a proteja copiii georgieni sau azeri. Aceștia sunt angajați în studiul focarelor virale naturale și exportul de tulpini. Sarcina lor este simplă - să producă tulpini virulente (extrem de infecțioase - Sputnik) care ar putea fi luate cu ușurință ca locale", subliniază specialistul.

Pentru Rusia o îngrijorare deosebit de gravă este, potrivit lui Genadi Onișcenko, Laboratorul Central de Referință situat lângă Almatî, Kazahstan. Această instituție este echipată cu cele mai moderne echipamente și face parte din rețeaua științifică a Pentagonului din Asia Centrală.

„Laboratorul este foarte puternic, cu cel mai înalt nivel de protecție. Acolo sunt dezvoltate rețete biologice militare. Acesta nu are nicio legătură cu asistența medicală civilă din Kazahstan. Statele Unite, practic, nu ascund faptul că desfășoară un program biologic activ pe teritoriul Kazahstanului”, notează fostul șef al Rospotrebnadzor.

Infecții catastrofale

În realitățile moderne, armele biologice devin unul dintre instrumentele principale ale războiului „hibrid”, spune Genadii Onișcenko. Pandemia de coronavirus a arătat în mod clar daunele pe care le poate provoca o infecție.

„Ne-am convins că virușii sunt eficienți în ceea ce privește crearea psihozei de masă, destabilizarea situației politice și prăbușirea economiilor. Coronavirusul a cauzat mai multe daune economiei globale decât orice război”, a spus epidemiologul.

În același timp, acum este imposibil să se demonstreze originea artificială a virusului datorită controlului incomplet asupra activității laboratoarelor biologice. Verificatorilor li se arată doar ceea ce „pot vedea”, conchide el.

„Uneori, specialiștii georgieni sunt îmbrăcați în costume și aceștia merg la aceste laboratoare. Dar chiar în „inima”, în cele mai secrete locuri - nu le este permis. Ce tip de cercetare se desfășoară acolo - nimeni nu știe, pentru că aceasta este cercetare militară”, rezumă vorbitorul.

Neliniștea Moscovei

În aprilie a anului trecut, Maria Zaharova, reprezentant oficial al Ministerului de Externe rus, a făcut o declarație dură împotriva laboratoarelor biologice americane.

Ea a admis că dezvoltarea acestor agenți patogeni ai bolilor periculoase în scopuri militare poate fi efectuată la aceste facilități. Ca exemplu, Zaharova a dat Centrul Richard Lugar din Georgia.

"Nu se poate exclude faptul că în astfel de laboratoare, americanii lucrează la crearea și modificarea diferiților agenți cauzali ai bolilor periculoase, inclusiv în scopuri militare", a spus atunci purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus.

Mai târziu, în aprilie 2021, Nicolai Patrușev, secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a exprimat o opinie similară într-un interviu acordat ziarului Kommersant.

„Vă invit să acordați atenție faptului că în lume, numărul laboratoarelor biologice aflate sub controlul SUA crește ca pe drojdie. Și printr-o coincidență ciudată - în special la granițele rusă și chineză”, a spus el.

Secretarul Consiliului de Securitate a mai adăugat că focarele de boli necaracteristice pentru această zonă sunt depistate cu o anumită regularitate în zonele adiacente „stațiilor sanitare și epidemiologice pașnice”.

75
Tagurile:
CSI, Moscova, SUA

Загрузка...