Incendiu la Catedrala Notre-Dame

Incendiul de la Notre Dame: jihadiștii terorişti jubilează - „Așteptați următorul foc” 

903
La începutul acestei săptămâni, întreaga omenire a asistat la arderea catedralei Notre Dame, veche de 856 de ani. Procurorii francezi consideră că cea mai probabilă cauză a incendiului devastator a fost un scurtcircuit electric. 

BUCUREŞTI, 19 apr – Sputnik, Doina Crainic. Jihadiștii terorişti din gruparea Daesh au sărbătorit distrugerea parţială a catedralei Notre Dame din Paris, relatează Institutul de Cercetare Media în Orientul Mijlociu (MEMRI). 

În timp ce incidentul i-a șocat pe creștinii din întreaga lume, unii simpatizanți ai Daesh au salutat vestea, considerând incendiul ca fiind un semn bun pentru musulmani și un avertisment pentru „dușmanii musulmanilor”. 

Potrivit MEMRI, un canal media afiliat Daesh a postat o fotografie cu catedrala în flăcări și cu turla prăbușită, postarea având titlul „O zi bună. Este timpul să spunem adio amvonului vostru de politeism”. 

Canalul terorist a citat un verset din Coran, care, în traducere, spune că este o „pedeapsă potrivită” pentru „necredincioșii” care suferă în iad. 

MEMRI a făcut referire la mai mulți utilizatori Facebook care au sugerat că incendiul de la Notre Dame reprezintă o pedeapsă pentru înlăturarea luptătorilor Daesh de pe teritoriul Baghouz din Siria, ultima fortăreață a teroriștilor în țara devastată de război. 

Un alt susţinător al Daesh, vorbitor de limba franceză, a scris pe Facebook că „este palpitant să vezi cum 800 de ani de istorie plină de pedofilie, închinare la Satan și alte ritualuri diabolice, sunt înghiţiţi în fum în câteva minute ... fără a menționa cruciadele și diferitele războaie purtate de Biserică împotriva musulmanilor”. 

„Ei au bombardat musulmanii în orașele statului islamic [Daesh] și i-au eradicat cu cele mai urâte tipuri de arme și au crezut că au câștigat și că au învins jihadul. Nu ştiu că şi-au adus moartea asupra lor. Nu ştiu că au deschis porțile iadului, care se vor închide doar asupra cadavrelor lor arse”, a scris pe Twitter un alt simpatizant al lui Daesh, citat de MEMRI.

De asemenea, MEMRI a tradus un mesaj de pe Telegram de la un „comandant islamist rebel din Siria” care a asociat focul de la Notre Dame cu „prăbușirea ordinii internaționale”.

„Dincolo de optimismul stupid, mai degrabă simt că este un semn foarte bun. De asemenea, evenimentele care se întâmplă, dacă le privim dintr-o perspectivă cuprinzătoare, le vom considera un plan de predestinare divină care pregăteşte prăbușirea ordinii internaționale și, înainte de aceasta sau în același timp, a agenților dominaţiei americane”, a scris simpatizantul Daesh. 

În afară de MEMRI, grupul de informații și consorțiul de cercetare și analiză cu privire la terorism SITE au relatat, de asemenea, despre mesajele online ale simpatizanților Daesh cu privire la incendiu, unul dintre aceştia avertizând: „Așteptați-vă la următorul”, relatează Sputnik International.  

Deşi anchetatorii francezi consideră că nu există indicii că focul ar fi fost provocat în mod deliberat, Daesh a vizat anterior biserici în Franța. 

În 2016, doi teroriști, care au promis credincioșie Daesh, au luat ostatici într-o biserică catolică din Normandia în timpul Liturghiei, ucigând un preot în vârstă. 

Cu un an în urmă, un algerian a fost arestat în Paris fiind suspectat de ucidere unei femei, dar poliția franceză a constatat că acesta ţinea legătura cu un jihadist vorbitor de limbă franceză din Siria, cu care plănuia comiterea unui atac asupra unei biserici din Villejuif, o suburbie din Paris. 

Un incendiu masiv a izbucnit la Catedrala Notre Dame pe 15 aprilie, cauzând prăbușirea turnului și a două treimi din acoperis. Pompierii au reușit să stingă incendiul abia pe 16 aprilie, anchetatorii spunând că un scurtcircuit este cauza posibilă a declanşării focului. În timp ce ancheta cu privire la daune se află în desfășurare, guvernul francez s-a angajat să reconstruiască catedrala gotică în cinci ani.

903
Tagurile:
jihadiștii, foc, Atac, Paris, Notre Dame
Тема:
Incediu de la catedrala Notre Dame din Paris (43)
Tematic
Dispariția Catedralei Notre-Dame din Paris, prevestită într-un film din 2004? - Video
Imagine rarisimă de acum două secole: Prima fotografie cu Catedrala Notre-Dame
Incendiul de la Notre Dame: Nostradamus a prezis dezastrul - Semn al vremurilor de Apoi?
Eroul de la Notre Dame: cum a salvat o comoară din incendiu
Notre-Dame: o panoramă de 360° arată gradul de deteriorare a Catedralei după incendiu
Rusia și Franța vor discuta despre restaurarea Notre Dame
Figura lui Iisus, văzută în flăcările de la Notre-Dame - FOTO
Știre șoc despre Notre Dame: români fac de râs România la nivel mondial!
Școală

Spiegel avertizează asupra unei „generații pierdute” din cauza Covid-19

475
Din cauza pandemiei Covid-19, decalajul global în educație crește prăpastia dintre clasele privilegiate și cele mai sărace. Spiegel consideră că vine o generație „pierdută” și explică de ce.

Criza de sănătate provocată de coronavirus riscă să creeze o „generație pierdută”, întrucât milioane de copii nu mai au acces normal la educație. Și ei vor trebui să „plătească datoria pandemiei”, scrie revista germană Spiegel.

Într-adevăr, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din iunie, pierderea veniturilor generației actuale de școlari se va ridica la 10 000 de miliarde de dolari dacă școlile lumii nu se redeschid rapid.

În Germania, instituțiile de învățământ au fost închise de luni de zile, iar în unele țări mai puțin dezvoltate nu s-au deschis de un an. În consecință, tinerii își pierd posibilitatea de a scăpa de sărăcie și de a-și putea modela viața, regretă mass-media citată.

Astfel, conform datelor UNESCO publicate în august anul trecut, 24 de milioane de copii nu se vor întoarce niciodată la școală, deoarece au devenit esențiali pentru familiile lor în lupta zilnică pentru supraviețuire. „Majoritatea studenților cu risc, 5,9 milioane, trăiesc în Asia de Sud și de Vest; 5,3 milioane se află în Africa subsahariană ", se spune în raport.

Amenințarea nemulțumirii

Pe lângă crearea unor dificultăți economice, acest decalaj global în educație aprofundează decalajul deja existent între clasele privilegiate și cei care nu își pot permite o educație mai bună, menționează Spiegel.

Mai rău, experții consideră nemulțumirea crescândă ca o cauză potențială a viitoarelor conflicte, creșterea migrației și creșterea extremismului, subliniază sursa geramnă.

Katrin Kuntz, redactor la departamentul internațional al ziarului, a vorbit cu experți în educație despre consecințele închiderii școlilor. Potrivit acesteia, este încă posibil să se evite sosirea unei generații pierdute.

„Pentru a face acest lucru, guvernele trebuie să aleagă să investească în cei mai tineri. Și nu ar trebui să piardă deloc timpul".

O criză alarmantă

Fondul Monetar Internațional este, de asemenea, îngrijorat de criza economică cauzată de pandemie.

„Estimăm că până la sfârșitul anului 2022, venitul cumulat pe cap de locuitor va fi cu 13% mai mic decât proiecțiile dinaintea crizei în economiile avansate, comparativ cu 18% pentru țările cu venituri mici și 22% pentru țările emergente și în curs de dezvoltare din lume, cu excepția Chinei”, a menționat într-o postare de blog, din 24 februarie, Kristalina Georgieva, director general al FMI.

Confruntată cu această situație gravă, Save the Children, o organizație caritabilă din Londra, a apelat la donatori la mijlocul lunii ianuarie pentru a ajuta guvernele să trimită copiii din țările sărace înapoi la școli. Conform calculelor ONG-ului, pentru a proteja viitorul celor mai marginalizați este nevoie de puțin peste 50 de miliarde USD, sau 370 USD (aproximativ 300 EUR) per elev.

475
Tagurile:
Restricții, coronavirus, Educație, școală, Studii, generație, COVID-19, Pandemie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Navire de l'Otan en mer Noire (archive photo)

Bulgaria refuză participe la manevrele NATO Poseidon 21 din Marea Neagră

444
(reînnoit 09:51 28.02.2021)
Bulgaria nu participă la manevrele NATO Poseidon 21 în Marea Neagră, care au început în România sâmbătă, 27 februarie, în urma mai multor cazuri de Covid-19 identificate pe cele două nave ale sale care urmau să fie angajate acolo, potrivit Marinei Române.

Exercițiile NATO Poseidon 21 au loc fără participarea Bulgariei, a anunțat Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Nvale.

"Partenerul bulgar de data asta are o problemă legată de pandemia de COVID - 19 și din cauza aceasta a declinat participarea la acest exercițiu multinațional", a spus el pentru Radio România Actualități.

În ceea ce privește echipajul navei „Viceamiral Constantin Bășescu, Panait a spus că toți membrii săi au fost vaccinați împotriva Covid-19 și au fost supuși unei proceduri de carantină timp de două săptămâni. Toți au fost testate înainte de îmbarcare.

Manevrele Poseidon 21 Atlantic Alliance au început sâmbătă (27 februarie) în portul Constanța. Inițial urmau să aibă loc cu participarea a șapte membri NATO: România, Statele Unite, Franța, Turcia, Grecia, Spania și Bulgaria.

Combaterea amenințărilor conform procedurilor NATO

Scenariul de exerciții include acțiuni comune împotriva amenințărilor submarine bazate pe proceduri operaționale NATO pentru cercetarea hidrografică, identificarea și eliminarea minelor maritime și a dispozitivelor explozive improvizate, precum și acțiuni împotriva avioanelor inamice, navelor de suprafață și submarinelor.

Participanții la aceste manevre, care vor dura până pe 6 martie, vor practica, de asemenea, tractarea unei nave avariate, realimentarea pe mare și acordarea primului ajutor.

Participarea României la Poseidon 21

La manevrele NATO din Marea Neagră participă peste 600 de militari români și străini, care vor utiliza 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Comandamentul Flotei din Constanța conduce activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din Franța , Grecia , România , Spania , Statele Unite ale Americii și Turcia.

„Poseidon21 are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional”, notează Marina Română.

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din #România și din statele participante pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

444
Tagurile:
Bulgaria, Marea Neagră, NATO

Загрузка...
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

89
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

89
Tagurile:
Horea

Загрузка...