Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea

România, în conflict cu lumea arabă? Un ambasador este rechemat de la București

286
(reînnoit 13:03 17.04.2019)
Iordania a decis să-și recheme ambasadorul de la București din cauza declarațiilor prim-ministrului, Viorica Dăncilă, legate de o eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik, Octavian Racu. Autoritățile Iordaniei au decis să-și recheme ambasadorul în România din 1 iunie, în legătură cu decizia Bucureștiului de a transfera ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță ziarul oficial al guvernului Regatului.

“Majestatea Sa Regele a aprobat decizia consiliului de miniștri cu privire la rechemarea la centru a ambasadorului Saker Malkawi din misiunea diplomatică în România începând cu 1 iunie 2019”, se spune în ediția de marți a ziarului.

La sfârșitul lunii martie, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita în România după declarațiile prim-ministrului român în legătură cu posibilitatea mutării ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim. Regele urma să aibă întrevederi cu președintele României, membrii Parlamentului, cu reprezentanții sectorului privat și de stat al ambelor state. De asemenea, era planificată semnarea a două memorandumuri de înțelegere reciprocă, acorduri și programe de lucru în diverse domenii.

Guvernul României a demarat din 25 aprilie 2018 procesul de analiză și evaluare a consecințelor mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Mai devreme, președintele român, Klaus Iohannis, a anunțat că nu a fost informat cu privire la o posibilă transferare a ambasadei țării și consideră că această inițiativă a guvernului încalcă normele internaționale.

286
Tagurile:
ambasador, românia, Iordania
Тема:
SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (49)
Tematic
Viorica Dăncilă, mutare internațională de succes, informațiile s-au adeverit!
Siria, „hotărâtă” să recupereze, „prin toate mijloacele disponibile”, Înălţimile Golan
Politolog sirian: SUA vor să creeze în Orient un NATO al arabilor și Israelului
Dăncilă, în SUA, a făcut anunțul referitor la mutarea internațională a României
Ultima oră: Vizită externă de prim rang - anulată după anunţul premierului Dăncilă!
Dragnea, atitudine unică prin curaj și realism față de SUA – reacție imediată urâtă!
Tentativă anti-Dăncilă la Externe – dejucată… parțial
Ambasadorul Israelului, lecție de comportament, istorie și bun simț pentru Caramitru!

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

119
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

119
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

63
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

63
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...