Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea

România, în conflict cu lumea arabă? Un ambasador este rechemat de la București

276
(reînnoit 13:03 17.04.2019)
Iordania a decis să-și recheme ambasadorul de la București din cauza declarațiilor prim-ministrului, Viorica Dăncilă, legate de o eventuală mutare a ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik, Octavian Racu. Autoritățile Iordaniei au decis să-și recheme ambasadorul în România din 1 iunie, în legătură cu decizia Bucureștiului de a transfera ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, anunță ziarul oficial al guvernului Regatului.

“Majestatea Sa Regele a aprobat decizia consiliului de miniștri cu privire la rechemarea la centru a ambasadorului Saker Malkawi din misiunea diplomatică în România începând cu 1 iunie 2019”, se spune în ediția de marți a ziarului.

La sfârșitul lunii martie, regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat vizita în România după declarațiile prim-ministrului român în legătură cu posibilitatea mutării ambasadei din Tel Aviv la Ierusalim. Regele urma să aibă întrevederi cu președintele României, membrii Parlamentului, cu reprezentanții sectorului privat și de stat al ambelor state. De asemenea, era planificată semnarea a două memorandumuri de înțelegere reciprocă, acorduri și programe de lucru în diverse domenii.

Guvernul României a demarat din 25 aprilie 2018 procesul de analiză și evaluare a consecințelor mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Mai devreme, președintele român, Klaus Iohannis, a anunțat că nu a fost informat cu privire la o posibilă transferare a ambasadei țării și consideră că această inițiativă a guvernului încalcă normele internaționale.

276
Tagurile:
ambasador, românia, Iordania
Тема:
SUA au recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului (49)
Tematic
Viorica Dăncilă, mutare internațională de succes, informațiile s-au adeverit!
Siria, „hotărâtă” să recupereze, „prin toate mijloacele disponibile”, Înălţimile Golan
Politolog sirian: SUA vor să creeze în Orient un NATO al arabilor și Israelului
Dăncilă, în SUA, a făcut anunțul referitor la mutarea internațională a României
Ultima oră: Vizită externă de prim rang - anulată după anunţul premierului Dăncilă!
Dragnea, atitudine unică prin curaj și realism față de SUA – reacție imediată urâtă!
Tentativă anti-Dăncilă la Externe – dejucată… parțial
Ambasadorul Israelului, lecție de comportament, istorie și bun simț pentru Caramitru!
Греко-болгарской граница

Românii, vizați: Grecia testează persoanele care intră în țară pe la Kulata-Promachonas

27
(reînnoit 18:40 09.07.2020)
Grecia îi testează pe toți pasagerii care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas, punct de frontieră folosit și de românii care merg în turism în această țară.

BRUXELLES, 9 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Decizia de a testa toate persoanele care trec prin punctul de frontieră Kulata-Promachonas a fost luată de Grecia ca urmare a înregistrării unor cazuri de COVID-19 în rândul turiştilor de pe insula Thassos, din nordul Mării Egee.

Până în prezent, în Thassos au fost consemnate şase cazuri de turişti infectaţi cu noul coronavirus. Patru dintre ei, care sunt cetăţeni sârbi, se află în prezent într-un hotel folosit ca loc de carantină. Ceilalţi doi turişti, a căror naţionalitate nu a fost precizată, dar despre care se crede că sunt bulgari, au primit permisiunea de a reveni în ţara de origine.

Toţi cei şase turişti sunt persoane tinere, care nu prezintă simptome ale infectării cu noul coronavirus.

Autorităţile de la Atena au declarat, referitor la agravarea situaţiei epidemice în unele ţări balcanice, că numărul testelor efectuate asupra persoanelor care intră în ţară prin punctul de trecere a frontierei cu Bulgaria este în creştere.

Deja de astăzi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi. Este de aşteptat ca începând de mâine după-amiază traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei, autorităţile greceşti fiind pregătite să testeze fiecare turist nou sosit.

De altfel, autorităţile greceşti au confirmat un caz de COVID-19 şi în insula Naxos, din sudul Mării Egee, unde ar fi vorba despre un medic grec care în urmă cu patru zile a sosit pe aeroportul internaţional din Atena venind dinspre Regatul Unit, via Serbia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Români, Grecia
Tematic
Avertisment pentru românii care călătoresc în Grecia: ce amenzi riscă
Atenționare gravă: Grecia mai păstrează un singur punct terestru de trecere al frontierei
Românii stau la o coadă de câțiva km la singura vamă terestră din Grecia

Загрузка...
An armed police officer mans a cordon on the Seven Sisters Road at Finsbury Park where a vehicle struck pedestrians in London Monday, June 19, 2017. Police say a vehicle struck pedestrians on a road in north London, leaving several casualties and one person has been arrested.

Crimă şocantă la Londra: adolescent înjunghiat mortal în plină zi

1226
O nouă crimă prin înjunghiere a avut loc ieri la Londra. Un adolescent a fost înjunghiat mortal în cartierul West Dulwich din sudul Londrei și a fost iniţiată o anchetă pentru a se stabili detaliile legate de crimă.

BUCUREŞTI, 9 iul – Sputnik, Doina Crainic. În cartierul West Dulwich din sudul Londrei a fost chemată poliţia miercuri, 8 iulie, la ora 18:30, după ce a fost raportat un incident sângeros, fiind vorba de o crimă prin înjunghiere în Seeley Drive, potrivit mylondon.news

La faţa locului au ajuns urgent poliţişti și echipe de la Serviciul de Ambulanță din Londra, pe strada Kingswood Estate, unde au găsit un tânăr în vârstă de 18 ani, suferind răni grave provocate de înjunghiate.

În ciuda eforturilor serviciilor de urgență, tânărul a fost declarat decedat. Poliţia a început demersuri pentru localizarea și informarea celor apropiați.

Nu au fost încă făcute arestări.

Persoanele care deţin informații care ar putea ajuta poliția sunt rugate să sune la 101 sau să scrie pe Twitter la @MetCC, citând CAD 6306/8July.

De asemenea, persoanele care deţin informaţii pot contacta organizaţia independentă de caritate Crimestoppers în mod anonim la numărul 0800 555 111.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1226
Tagurile:
Londra, Crimă, UK
Tematic
Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK
Românii din UK: primul oraş britanic în care se reintroduc restricţiile legate de Covid-19
UK: reintroducerea restricţiilor – urmează Londra? Zonele locuite de români, sub risc
Comisia Europeană: UE și UK se confruntă cu o recesiune mai gravă decât cum s-a prezis
Brexit – cât mai au la dispoziţie cetăţenii UE pentru a solicita rezidenţă în UK
Românii din UK: redeschiderea pub-urilor si restaurantelor - „super-dezordinea”

Загрузка...
gaz lichefiat

Nu au rezistat concurenței: Europa și Asia renunță la gazul lichefiat american

0
(reînnoit 18:56 09.07.2020)
Marile companii din Europa și Asia renunță masiv la gazul lichefiat din SUA. Iată care sunt motivele.

MOSCOVA, 9 iul – Sputnik, Natalia Dembinskaia. Prețurile la gaz au ajuns la un minim istoric în Europa și Asia. Nu mai are niciun sens achiziționarea gazului lichefiat american, fapt pe care l-a recunoscut chiar și Ministerul Energeticii din SUA. Clienții au renunțat la peste 200 de livrări planificate pentru această vară. În consecință, exportul s-a prăbușit cu 63,6 la sută. De ce nimeni nu mai are nevoie de gazul de dincolo de ocean, aflați în materialul RIA Novosti.

Prețurile s-au prăbușit

Anul trecut exportul net al gazului natural din SUA a ajuns la 54,7 miliarde de metri cubi – cu 20,7 miliarde mai mult decât în anul 2018. Potrivit datelor Cheniere Energy, cel mai mare producător de gaz lichefiat, în primul trimestru al anului volumul vânzărilor pe piața mondială a ajuns la 100 de milioane de tone, cu zece milioane mai mult decât în 2019. Această creștere, în mare parte, se datorează americanilor.

Planurile erau destul de ambițioase: în 2020 – 67,2 miliarde de metri cubi, în 2021 – 79,5. Astfel de indicatori au fost anunțați în luna ianuarie de către Administrația Informațiilor Energetice (EIA) a Ministerului Energeticii din SUA. Însă a devenit evident că toate aceste lucruri nu se vor realiza.

Creșterea ofertei, în contextul unei ierni calde și reducerea cererii din cauza pandemiei coronavirusului, a prăbușit piețele de gaz din Europa și Asia.

Astfel, prețul mediu la hub-ul olandez TTF în Europa, în primele patru luni ale anului, s-a redus de două ori în comparație cu perioada similară a anului 2019, livrările spot în Japonia s-au redus cu 44 la sută.

În aprilie exportul gazului lichefiat american în Europa a devenit nerentabil din punct de vedere economic. Cele mai mari companii europene și asiatice și-au anulat contractele pentru iunie-iulie.

Potrivit datelor ale agenției Bloomberg, descărcările din uzinele de gaz lichefiat din SUA au scăzut în aprilie cu aproximativ 30 la sută. Spre luna mai exportul s-a redus cu peste o treime, inclusiv din cauza restricțiilor legate de pandemie.

Nesustenabil din punct de vedere economic

Prognozele din iunie ale Administrației Informațiilor Energetice a Ministerului Energeticii din SUA sunt destul de pesimiste. Cumpărătorii europeni și asiatici au renunțat la 110 partide de gaz lichefiat: au fost anulate 70 pentru iunie-iulie și 40 pentru august. Livrările gazului către terminalele maritime americane s-au redus de două ori de la sfârșitul lui martie – e un indicator record de 227 milioane de metri cubi pe zi.

“Prețurile spot scăzute la gazul natural și gazul lichefiat în Europa și Asia au slăbit vitalitatea economică a exportului din SUA, care este extrem de sensibil la prețuri”, constată analiștii EIA.

Potrivit aprecierilor lor, în luna iunie, din SUA au fost expediate în Europa și Asia în medie 101 milioane de metri cubi pe zi, iar în iulie și în august va fi de 62 de milioane. Nici mai mult, nici mai puțin, e vorba de 25 la sută din tot potențialul de export.

Își continua căderea

Avertismentele experților despre renunțarea continuă a clienților la gazul american, cel puțin până sfârșitul lui septembrie, s-au confirmat: prețurile la contracturile futures în SUA depășesc cele europene până în septembrie.

Șase uzine americane de gaz lichefiat, care activau la limita posibilităților în ianuarie – aprilie, și-au redus producția în mai cu 65 la sută din totalul capacității. Spre începutul lui iulie va fi 50 la sută sau chiar mai puțin, se menționează într-o analiză din iunie a Platts Analytics.

“Odată ce a dispărut avantajul prețului, renunțarea la livrărilor americane a devenit doar o chestiune de timp”, constată expertul Centrului american pentru studii strategice și internaționale Nikos Tsafos.

Potrivit lui Igor Iușkov, analistul Fondului Securității Naționale Energetice, acum cumpărătorii sunt gata să plătească pentru gazul lichefiat american un preț care nu ar fi în stare să acopere chiar și cheltuielile operaționale pentru lichefiere și transport. Cel mai mult are de suferit primul și cel mai mare terminal american Sabine Pass: echipamentele au fost cumpărate pe fundalul unor prețuri înalte, iar în momentul dării în exploatare în 2016 situația s-a schimbat. De atunci uzina generează doar pierderi.

Potrivit Ministerului Energeticii, exportul gazului lichefiat din SUA în decursul primelor patru luni ale anului 2020 a constituit în medie 218 milioane de metri cubi pe zi, însă a scăzut cu 17 la sută în perioada aprilie-mai. EIA speră că livrările vor începe să crească în septembrie, pentru că cererea mondială la gazul natural se restabilește treptat.

Suprasaturați de gaz

Totuși, cele mai mari bănci de investiții nu împărtășesc acest optimism. Potrivit explicațiilor analiștilor, în lume s-a acumulat o cantitate imensă de combustibil. Comerțul internațional cu gaz lichefiat s-a prăbușit, blocând niște canale importante de vânzare a petrolului de șist american. Odată ce petrolul s-a scumpit din nou până 40 de dolari pentru un baril, petroliștii și-au reluat producția și în calitate de produs secundar plasează pe piață mult gaz ieftin.

Din cauza prăbușirii prețurilor în Europa, care se consideră, potrivit analizei BofA Securities, o “groapă de gunoi” pentru gazul lichefiat american, acesta nu mai este solicitat. Acum, în loc să vândă combustibilul în străinătate, îl concentrează în rezervoare și depozite.

Potrivit calculelor Goldman Sachs, din cauza anulării exportului, rezervele americane au crescut cu 21,52 de miliarde de metri cubi. Aproximativ cu o treime a fost depășit nivelul înregistrat acum un an și cu 18 la sută indicatorul mediu pentru ultimii cinci ani. Spre luna octombrie capacitățile de păstrare a gazului s-ar putea epuiza, ceea ce va determina o reducere record a extragerii și producției de gaz lichefiat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
America, GAZ, Asia, Europa
Tematic
Nord Stream – 2: Germania amenință SUA cu tarife la gazul american
Propunere din UE: Să interzicem gazul lichefiat american în Europa
Europenii renunță masiv la gazul lichefiat american

Загрузка...