Пассажирский самолет Boeing-737-800 разбился при посадке в аэропорту Ростова-на-Дону

Prăbuşirea avionului Lion Air: Concluziile preliminare şocante ale anchetatorilor

308
Bloomberg a dezvăluit concluziile raportului preliminar al anchetatorilor indonezieni cu privire la cauza prăbușirii avionului Boeing 737 MAX 8 în octombrie anul trecut.

BUCUREŞTI, 3 apr – Sputnik, Doina Crainic. Un senzor ale cărui semnale eronate au fost cauza prăbușirii Boeing-ului companiei aeriene Lion Air în octombrie anul trecut, a fost reparat într-un atelier din Florida, chiar înainte de catastrofă. Aceasta este concluzia raportului preliminar al anchetatorilor indonezieni.

Senzorul defect al avionului Boeing 737 MAX 8 a fost reparat într-un atelier din Florida chiar înainte de tragedie, scrie Bloomberg referindu-se la raportul preliminar al anchetatorilor indonezieni ai Comitetului Național pentru Siguranța Transporturilor.

Conform acestui document elaborat pentru parlamentul indonezian, compania XTRA Aerospace este responsabilă de reparații. Bloomberg scrie că, în urma semnalelor eronate transmise de acest senzor, avionul s-a înclinat înspre pământ înainte de a se prăbuși, potrivit Sputnik France. Nu se precizează dacă sistemul avionului Boeing al companiei Ethiopian Airlines, avion care s-a prăbușit cinci luni mai târziu, a fost reparat în același atelier.

Agenția a declarat că senzorul respectiv a fost instalat în avionul Boeing al Lion Air pe 28 octombrie, cu o zi înainte de accident. Potrivit mai multor experți citați de Bloomberg, senzorii trebuie testați imediat după instalare și înainte de primul zbor.

Avionul Boeing 737 MAX 8 al companiei Lion Air s-a prăbușit în 29 octombrie 2018 în Marea Java, la scurt timp după decolarea de la Jakarta.

Un alt Boeing 737 MAX 8, al Etiopian Airlines, s-a prăbușit pe 10 martie 2019, la 62 de kilometri de capitala etiopiană, Addis Abeba. Acest zbor lega Addis Abeba de Nairobi, capitala Kenyei. Ambele dezastre ar avea „asemănări evidente”.

Ca urmare a acestor tragedii, autoritățile aviatice și companiile aeriene din întreaga lume și-au suspendat zborurile avioanelor din seria 737 MAX 8 sau și-au închis spațiul aerian pentru acestea.

308
Tagurile:
anchete, concluzii, Boeing 737
Tematic
Prăbuşirea avionului Boeing 737 - doi pasageri au scăpat de la moarte ca prin miracol
Prăbuşirea avionului Boeing 737: Terifiant, ultimul mesaj al pilotului înaintea tragediei
Prăbuşirea avionului Boeing 737 Max, posibila cauză a tragediei. Cum se instruiau piloţii
Prăbuşirea Boeing 737 Max. Dezvăluire şocantă:De ce au pierdut piloţii controlul avionului
Știre bombă: Boeing 737 Max - 246 de aeronave din lume ar avea senzori defecți
Control la frontieră în UE

UE a revizuit lista țărilor fără restricții de călătorie

287
Uniunea Europeană a revizuit lista țărilor asupra cărora le impune restricții de călătorie cetățenilor lor, în contextul răspândirii infecției de coronavirus și a evoluției numărului de cazuri înregistrate.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. În urma unei analize în baza recomandării privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare privind călătoriile neesențiale în Uniunea Europeană, Consiliul UE a actualizat lista țărilor pentru care ar trebui ridicate restricțiile de călătorie.

După cum se prevede în recomandarea Consiliului, această listă va continua să fie revizuită în mod regulat și, după caz, actualizată.

Pe baza criteriilor și condițiilor prevăzute în recomandare, începând cu 8 august, statele membre ar trebui să ridice treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții din următoarele țări terțe:

 • Australia
 • Canada
 • Georgia
 • Japonia
 • Noua Zeelanda
 • Rwanda
 • Coreea de Sud
 • Tailanda
 • Tunisia
 • Uruguay
 • China, sub rezerva confirmării reciprocității

În contextul aceleiași recomandări, rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați rezidenți ai UE.

Restricții pentru Rusia

Potrivit unor surse din UE, aceasta nu va deschide granițele cu Rusia până la jumătatea lunii august.

Rusia a început să-și deschidă granițele la 1 august. Plecarea și intrarea sunt permise în Turcia, Marea Britanie, Tanzania, Elveția și Abhazia.

Criteriile

Criteriile de determinare a țărilor terțe pentru care ar trebui ridicată actuala restricție de călătorie acoperă în special situația epidemiologică și măsurile de prevenție luate de autorități, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerentele economice și sociale. Se aplică cumulativ.

Țările terțe care figurează pe listă ar trebui să îndeplinească următoarele criterii legate de situația epidemiologică:

 • număr de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile la 100 000 de locuitori apropiat sau mai mic decât media UE (înregistrată la 15 iunie 2020)
 • tendință stabilă sau în scădere a cazurilor noi în aceeași perioadă în comparație cu cele 14 zile anterioare
 • răspunsul general la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile, inclusiv cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea, precum și fiabilitatea informațiilor și, dacă este necesar, scorul mediu global raportat la Regulamentul sanitar internațional (RSI). Ar trebui să se țină cont și de informațiile furnizate de delegațiile UE cu privire la aceste aspecte.

Reciprocitatea ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare cu regularitate și de la caz la caz.

Excepție de la restricții

În cazul țărilor pentru care continuă să se aplice restricții de călătorie, următoarele categorii de persoane ar trebui să fie exceptate de la restricții:

 • cetățenii UE și membrii familiilor acestora
 • rezidenții UE pe termen lung și membrii familiilor acestora
 • călătorii care au o funcție esențială sau îndeplinesc o necesitate esențială, astfel cum sunt menționate în recomandare.

La această recomandare participă și țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).

Țările membre ale UE nu sunt obligate să aplice aceste criterii

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot, în condiții de transparență deplină, să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă.

Un stat membru nu ar trebui să decidă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe care nu figurează pe listă înainte ca acest lucru să fi fost decis într-un mod coordonat.

Intrarea în România

Începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 553 din 16.07.2020.

Potrivit Hotărârii nr. 36 din 21 iulie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu data de 21.07.2020 se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, state din care toate persoanele care sosesc în România trebuie să intre într-o perioadă de carantină de 14 zile (Republica Moldova se regăseste printre țările respective).

Lista a intrat în vigoare astăzi, 03.08.2020, ora 0:00. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

287
Tagurile:
listă, Țări, călătorie, Restricții, UE

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

81
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

81
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...