Viktor Orban

Orban către Juncker: Cel care a dezvelit statuia lui Marx nu poate vorbi de xenofobie

581
(reînnoit 16:01 03.04.2019)
Premierul Ungariei, Viktor Orban, i-a reproșat președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, participarea la dezvelirea monumentului lui Marx, drept răspuns la acuzațiile de xenofobie.

BUCUREȘTI, 2 apr – Sputnik. Viktor Orban a reacționat la acuzațiile de rasism aduse de Jean-Claude Juncker, menționând că apariția președintelui Comisiei Europene la ceremonia de aniversare a lui Karl Marx nu îi oferă dreptul să citească lecții despre xenofobie.

Viktor Orban
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Astfel, prim-ministrul ungar a răspuns la comentariile lui Juncker făcute duminică la un post de televiziune în privința disputei între cei doi politicieni. Juncker a spus că, deși nu îi pasă de panourile cu mesaje critice la adresa UE, instalate de Fidesz-ul lui Orban în ajunul alegerilor europarlamentare din mai, totuși a fost deranjat de xenofobia și ostilitatea lui Orban față de străini. Președintele Comisiei Europene a mai adăugat că exploatarea naționalismului de către Orban și desconsiderarea altora ar putea duce la război.

Drept reacție la aceste acuzații, Orban a declarat presei locale: „Cineva care a dezvelit statuia lui Marx nu ar trebui să citească lecții despre xenofobie”, adăugând că nu există un mai mare „maestru în xenofobie” decât Karl Marx.

Referința acestuia la Marx este legată de o serie de expoziții dedicate filosofului german la 200 ani de la naștere în 2018, în orașul de baștină a lui Marx, Trier. Festivitatea a fost deschisă de Juncker, evenimentul presupunând și dezvelirea statuii de bronz a lui Marx, donată de China.

Orban nu a precizat la ce remarci xenofobe s-a referit, însă, probabil, a avut în vedere afirmațiile lui Marx legate de imigrația irlandezilor în Anglia. În 1870, în dezbaterile în jurul “Chestiunii Irlandeze”, Marx a scris că Irlanda “trimite constant surplusul de populație pe piața de muncă din Anglia”, ceea ce determină micșorarea salariilor și diminuarea pozițiilor clasei muncitorești engleze.

581
Tagurile:
Xenofobie, Karl Marx, Jean-Claude Juncker, Ungaria, Viktor Orban
Tematic
Imigrația ca „soluţie” la scăderea natalităţii? Orban: „Vrem bebeluşi unguri!”
Juncker, atac la Viktor Orban: Fidesz trebuie să părăsească PPE
Acum: Traian Băsescu îi declară război lui Viktor Orban
Viktor Orban, declarație incendiară – reacție de la București despre excluderea sa din PPE
Astăzi: Partidul lui Orban, pe cale să fie suspendat sau să iasă din PPE
PPE a suspendat calitatea de membru a Fidesz-ului lui Orban

Загрузка...