Maria Zaharova

Zaharova a recomandat Washingtonului privească mai atent harta lumii

902
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a atras atenția SUA că o parte a teritoriilor Rusiei se află în emisfera de Vest.

BUCUREȘTI, 30 mart – Sputnik. Rusia este dispusă să contribuie la dialogul între guvernul și opoziția din Venezuela și recomandă SUA să înceteze să sugrume economia Venezuelei și să împingă țara spre un război civil, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

“Recomandăm SUA să înceteze amenințările în adresa Venezuelei, sugrumarea economiei ei și incitarea la război civil, prin sfidarea deschisă a dreptului internațional. Îndemnăm la dialog toate forțele politice din Venezuela, care pun interesele patriei mai presus de propriile ambiții. Suntem dispuși să contribuim deplin la stabilirea acestuia”, se spune într-un comentariu a Mariei Zaharova, publicat pe site-ul oficial al MAE al Rusiei.

În același timp, ea ținut să specifice că specialiștii militari ruși sosiți în Venezuela au un scop clar definit și nu este vorba de vreun contingent militar. Potrivit Zaharova, speculațiile pe seama unor eventuale operațiuni militare sunt lipsite de orice temei.

“Sosirea în Venezuela a specialiștilor ruși pentru cooperare tehnico-militară continuă să provoace o reacții nervoase la Washington. A început chiar să se vorbească despre faptul că SUA va trata apariția pe teritoriul venezuelean a reprezentanților forțelor militare altor țări, din afara emisferei de Vest, drept acțiuni provocatoare care reprezintă o amenințare pentru pacea și securitatea din regiune”, se spune în comentariul purtătorului de cuvânt al MAE.

Zaharova îndeamnă politicienii americani să tragă o privire pe harta geografică.

“O parte din teritoriile Federației Ruse – peninsula Chukotka sunt așezate anume în emisfera de Vest. Așadar, pentru Rusia continentul american reprezintă un vecin apropiat”, a explicat diplomatul.

De asemenea, ea a amintit că Washingtonul continuă să considere actuală așa-numita Doctrina Monroe, potrivit căreia America Latină face parte din sfera de influență a SUA.

“Însă Venezuela, rămânând fidelă testamentului marelui luptător cu colonizatorii, Simon Bolivar, a refuzat să se supună unui dictat și continua să decidă de sine stătător cu cine și cum să trăiască. Se pare că acest lucru nu le este pe plac strategilor de la Washington, însă ei nu au o mașină a timpului pentru a întoarce Pământul în secolul 19”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe.

902
Tagurile:
John R. Bolton, SUA, Rusia, Venezuela, Maria Zaharova
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (135)
Tematic
Trump: Rusia să plece din Venezuela!
"Plecaţi mai întâi din Siria": Reacţia Moscovei la cererea lui Trump de a părăsi Venezuela
Venezuela: Guaido refuză să dezvăluie de unde a luat bani pentru 90 de călătorii efectuate
Bolton: Prezența militarilor străini în Venezuela va fi tratată ca o amenințare
Trump admite că în viitor ar putea discuta cu Putin despre Venezuela
Vaccin anti-COVID și Pașaport

UK: pașapoartele de vaccinare, transformate în cărţi naționale de identitate?

2
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Guvernul britanic a fost acuzat că intenţionează să implementeze în secret un program național de identificare, după ce a intrat în parteneriat cu o companie care a susținut transformarea pașapoartelor de vaccinare într-un document multifuncțional.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Entrust, o firmă IT care se declară a fi „lider global în [documente] de identitate, plăți și protecție a datelor”, a primit luna trecută un contract de la Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie pentru a lucra la sistemul de certificate de vaccinare Covid-19.

Companiei i s-au acordat 250.000 de lire sterline pentru a furniza servicii de cloud computing pentru sistemul guvernamental de certificare a statutului privind Covid, relatează iNews. Contractul urmează să expire în martie 2022, dar guvernul are opțiunea de a-l prelungi pentru încă un an.

Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat luna trecută că dovada vaccinării va fi „necesară” pentru călătoriile internaționale și, în ultimele săptămâni, au apărut rapoarte care susțin că guvernul britanic ar putea cere documentul persoanelor care participă la evenimente sportive sau la alte adunări mari.

Judecând după poziția companiei Entrust cu privire la această chestiune, este posibil ca guvernul să aibă planuri și mai ambițioase privind certificatul digital. Într-o postare publicată în februarie pe site-ul companiei, Jann Markey, directorul de marketing al Entrust, a susținut că pașapoartele de vaccinare ar putea fi folosite ca o oportunitate de a lansa un card național de identitate ca parte a „infrastructurii noii normalităţi”.

„Să ne gândim la o strategie națională de identificare: cu infrastructura și investițiile necesare pentru a furniza un pașaport viabil de vaccinare, de ce nu am converti acest efort în [implementarea unui] program național de identificare a cetățenilor, care poate fi utilizat în mai multe scopuri, inclusiv în furnizarea sigură a serviciilor guvernamentale, securizarea călătoriilor transfrontaliere și documentația pentru [dovada] vaccinării”, se precizează pe blog, într-o postare care se referă la pașapoartele de vaccin în „lumea post-pandemică”.

În special, compania cu sediul în SUA a ajutat deja Albania, Ghana și Malaezia să implementeze sisteme naționale de identificare, potrivit iNews.

Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa
© Sputnik / Владимир Астапкович

Însă parteneriatul Entrust cu guvernul britanic a cauzat tragerea unor semnale de alarmă din partea organizațiilor pentru libertăți civile și din partea parlamentarilor.

Deputatul conservator David Davis, membru al grupului Covid Recovery împotriva lockdown-ului, a cerut explicații guvernului. Acesta a declarat pentru iNews că este „uimitor” faptul că Departamentul de Sănătate poate încheia contracte cu astfel de companii fără a obține mai întâi permisiunea din partea Parlamentului, adăugând că este deosebit de îngrijorător faptul că se poate acorda un contract unei firme care are „această atitudine sinistră cu privire la supravegherea cetățenilor”.

De asemenea, fostul lider conservator Sir Iain Duncan Smith şi-a exprimat aceeaşi nemulţumire, susținând că contractul este în contradicție cu „poziția declarată a guvernului” și ar trebui anulat.

După cum a spus şi Big Brother Watch, un grup care militează pentru protejarea confidențialităţii și a libertăților civile, contractul cu Entrust ar reprezenta o încercare a guvernului de a elibera cărți de identitate „pe uşa din dos”.

„Faptul că guvernul a încheiat un acord cu Entrust, o companie care plănuieşte în mod deschis tranziţia de la pașapoartele de vaccinare la cărțile de identitate digitale, evidenţiază că paşapoartele Covid reprezintă o amenințare serioasă la adresa libertăților noastre civile și a confidențialităţii”, a avertizat șeful de cercetări al organizaţiei, Jake Hurfurt, potrivit RT.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că aplicația NHS utilizată pentru certificarea statutului de vaccinare nu va fi utilizată ca un sistem național de identificare, descriind programul ca un „mijloc simplu și sigur” pentru permiterea călătoriilor internaționale. Contactată de iNews, Entrust a refuzat să comenteze.

2
Tagurile:
Pașaport
Tematic
Consilierul pentru Securitate Națională al UK se află la Moscova
UK: Sute bărci ale migranților, abandonate în depozitul Dover
UK: “Liderii G7” își pasează găleata ”acțiunii climaterice” în timpul unui protest

Загрузка...
Молодые люди танцуют на дискотеке в одном из ночных клубов.

Franţa: Din ce dată se vor redeschide discotecile pentru participanţii cu permis sanitar

15
(reînnoit 16:47 21.06.2021)
Cluburile de noapte, închise din martie 2020, se vor putea redeschide în Franța pentru participanţii cu un permis sanitar, a anunțat luni ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

BUCUREŞTI, 21 iun – Sputnik. Din 9 iulie se vor redeschide cluburile de noapte în Franţa, la care vor avea acces doar persoanele cu permis sanitar. Un grad de ocupare de 75% va trebui respectat în interiorul unităților, iar purtarea măștii nu va fi obligatorie, a precizat ministrul francez responsabil pentru IMM-uri, Alain Griset.

„Astăzi trecem la o nouă etapă [de relaxare]. Președintele [Republicii] a ales această zi, 21 iunie, pentru a anunţa redeschiderea cluburilor de noapte din data de 9 iulie, cu accesul rezervat celor care pot prezenta un permis sanitar”, a anunțat ministrul, citat de Sputnik France.

„Ideea este de a permite tinerilor și oamenilor în vârstă de a petrece în siguranță”, a adăugat acesta.

Guvernul a promis, de asemenea, că va continua să ofere sprijin financiar unităţilor „atâta timp cât sunt în vigoare măsuri sanitare restrictive”.

15
Tagurile:
Franța

Загрузка...