Damasc

Reacții la decizia lui Trump: ONU își reiterează poziția, Siria și Turcia condamnă

300
(reînnoit 19:53 25.03.2019)
Organizația Națiunilor Unite (ONU) și Siria au reacționat la decizia președintelui SUA, Donald Trump, de recunoaștere a suveranității Israelului asupra Înălțimilor Golan.

BUCUREȘTI, 25 mart – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat că după semnarea de către președinte SUA, Donald Trump, al documentului de recunoaștere a Înălțimilor Golan drept parte a Israeului, poziția organizației în această problemă rămâne neschimbată.

“Pentru secretarul general e clar, statutul Gonal nu s-a schimbat. Poziția ONU față de Înălțimele Golan este reflectată în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat acesta în cadrul unui briefing.

Ministerul Afacerilor Externe al Siriei a declarat luni că prin decizia luată, de recunoaștere a teritoriilor siriene ocupate drept parte a Israelului, SUA au devenit principalii inamici ai statelor arabe, iar ONU și-a pierdut doză de încredere și statutul său.

“Decizia SUA întruchipează legătura organică între SUA și Israel, dușmanul înverșunat al comunității arabe, și face din SUA principalul inamic al arabilor”, se spune în declarația MAE de la Damasc, citată de RIA Novosti.

Potrivit diplomației siriene, acțiunea lui Trump reprezintă “o încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale a Republicii Arabe Siriene”.

“Decizia SUA în legătură cu teritoriul ocupat al Înălțimilor Golan, precedată de recunoașterea Ierusalismului drept capitală a formațiunii de ocupație, mutarea acolo a ambasadei SUA și eforturile operative ale SUA de reducere a problemei palestiniene prin așa-numita “înțelegere a secolului” confirm faptul că nimeni din comunitatea arbă nu este asigurat de răul american”, se afirmă în declarația Damascului.

“Președintele Trump nu are niciun drept legitim la o legalizare a ocupației și acaparării teritoriilor străine prin forță”,  se mai menționează în comunicat.

În opinia MAE al Siriei, o astfel de politică agresivă a SUA supune unor riscuri regiunea și întreaga lume, încurajând utilizarea unor metode în relațiile internaționale “în dependență de direcția vântului”.

Totodată, potrivit Damascului, comunitatea internațională este obligată să condamne politica iresponsabilă a lui Trump.

Reacția Turciei: SUA ignoră dreptul internațional

Potrivit ministrului Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, decizia lui Trump confirmă odată în plus că Statele Unite ignoră dreptul international.

“SUA demonstrează odată în plus că ignoră dreptul internațional. Totuși, această decizie nu legalizează în niciun caz ocupația Israelului. Dimpotriva, aceasta doar va agrava situația din regiune, împiedicând, în acest fel, orice eforturi de reglementare pașnică a conflictelor din Orientul Apropiat”, a scris Çavuşoğlu în Twitter.

Ce spune Trump

După ce a semnat astăzi documentul prin care SUA recunosc suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, președintele american, Donald Trump, și-a exprimat raționamentele pentru care a decis să facă un astfel de gest.

“Astăzi am făcut un pas istoric prin care susținem posibilitatea Israelului de a se apăra și a-și asigura nivelul înalt de securitate, la care Israelul are dreptul. Israelul a luat sub controlul său Înălțimile Golan în 1967, pentru a se apăra de eventuale amenințări. Astăzi el trebuie să se apere de Iran și grupările teroriste din Siria, inclusiv Hezbollah, care ar putea întreprinde potențiale atacuri împotriva Israelului”, a declarat azi Trump la Washington.

Până în 1967, Înălțimile Golan erau în componența Siriei. În urma războiului de șase zile, trupele israeliene au ocupat acest teritoriu. În timpul conflictului arabo-israelian, țările Organizației Tratatului de la Varșovia au livrat armament și tehnică militară Siriei și Egiptului. În urma Războiul de Iom Kipur (1973) părțile au încheiat un armistițiu. În 1974 în zona Înălțimilor Golan au apărut unitățile de menținere a păcii ale ONU.

300
Tagurile:
Israel, Donald Trump, ONU, Damasc, Siria
Tematic
Moscova: Declarațiile lui Trump despre Înălțimile Golan sunt iresponsabile
Trump, despre Înălțimile Golan: Mă gândesc de mult timp la asta...
Politolog sirian: SUA vor să creeze în Orient un NATO al arabilor și Israelului
Israelul trimite trupe la granița cu Fâşia Gaza
Siria își va apăra suveranitate asupra Înălțimilor Golan – diplomat sirian
Ultima oră: SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan
Poliţia de Frontieră Română

Restricții mai dure pentru accesul în Ungaria

439
Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban a anunțat astăzi că Ungaria a decis restricţii noi în ce priveşte trecerea frontierelor, iar acestea vor intra în vigoare de miercuri

BRUXELLES, 12 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Noile măsuri adoptate de Ungaria sunt menite să prevină răspândirea coronavirusului de tip nou, în urma reapariţiei unui număr mare de cazuri în mai multe ţări, a explicat astăzi Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.

Conform noilor reguli, cetăţenii unguri care revin din ţări de risc crescut, considerate aparţinând zonelor "galbenă" şi "roşie", vor fi obligaţi să se supună unor controale medicale la graniţă şi să intre în carantină, a explicat oficialul maghiar.

Acelaşi lucru se aplică şi în cazul străinilor care vin din ţări "galbene", în timp ce intrarea cetăţenilor străini venind din ţări "roşii" va fi interzisă.

Conform listei după care se ghidează Ungaria, Albania, Bosnia-Herţegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Ucraina fac parte din categoria "roşie".

România intră în categoria ”galben”, pentru Ungaria, din care, dintre statele membre ale Uniunii Europene, mai fac parte Bulgaria, Portugalia, Suedia, dar şi Marea Britanie. În aceeași zonă este și Republica Moldova.

Cei care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină, pe care o pot părăsi doar după două teste negative efectuate la interval de 48 de ore.

Croaţia, stat membru al UE, face parte deocamdată din categoria "verde", a precizat oficialul maghiar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

439
Tagurile:
Acces, Restricții, Frontieră, Ungaria
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Hungarian Prime Minister Viktor Orban gives a speech during his visit at the Bavarian state parliament in Munich, Germany October 17, 2016.

Viktor Orban ia atitudine împotriva manevrelor Bruxelles-ului

285
(reînnoit 13:26 12.07.2020)
Premierul Ungariei Viktor Orban pune Bruxelles-ul la punct și arată că ar putea bloca adoptarea pachetului economic propus de Uniunea Europene dacă acesta vine condiționat de criterii politice și de amestecul UE în bucătăria internă a statelor

BRUXELLES, 12 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Potrivit lui Viktor Orban, fondurile propuse de Bruxelles trebuie alocate în mod corect şi flexibil și fără să fie amestecate cu politica.

"Dacă ne îndatorăm, atunci nu ar trebui să apară condiţionalităţi privind cheltuirea fondurilor", a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat postului public de radio din Ungaria.

De altfel, în stilul său ferm, Orban a arătat că Ungaria ar putea bloca adoptarea Fondului de redresare economică post-pandemie, alăturându-se astfel Italiei care a criticat, la rândul său, condiționalitățile pe care UE vrea să le impună.

"Fondurile trebuie alocate în mod corect şi flexibil. Trebuie evitat cu atenţie un lucru: amestecarea acestei situaţii cu politica. Aceasta este cea mai importantă condiţie a Ungariei. Am putea bloca prin veto acordul final, întrucât este necesară o decizie în unanimitate, dar ne-am poziţiona în opoziţie cu celelalte 26 de ţări. Acest lucru trebuie făcut doar în ultimă instanţă", a explicat Viktor Orban.

Dar Viktor Orban nu e singur în opoziție, și alte state fiind deranjate de faptul că UE vrea să se folosească de acest pachet economic pentru a-și subjuga țările și economiile lor.

"Liberalii se plâng mereu..., încearcă de fiecare dată să ataşeze ideologiile lor la problemele economice din UE. Acest drum nu duce nicăieri", a mai spus Viktor Orban cu referire la încercarea UE de a face politică liberală sub acoperirea pachetului economic de relansare.

Liderii ţărilor şi instituţiilor Uniunii Europene depun eforturi pentru aprobarea noului buget comunitar destinat perioadei 2021-2027 şi a fondului de relansare economică post-pandemie.

În urmă cu câteva zile Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, a declarat că respectarea normelor statului de drept şi combaterea corupţiei vor fi condiţii pentru alocarea fondurilor europene, inclusiv a celor pentru relansarea economică, dar UE a fost până acum partinică în interpretarea acestor concepte, existând temeri că aceste condiționări vor fi folosite pentru a-i sancționa pe liderii care nu fc pe plac Bruxelles-ului și care își afirmă independența în decizie față de dictatele UE, cum e cazul lui Viktor Orban.

"Statul de drept trebuie să fie o condiţie pentru distribuirea fondurilor UE", a spus Věra Jourová, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar UE pentru Valori şi Transparenţă, lansând în public acest ideal vag și atât de ușor de manipulat împotriva celor care deranjează Bruxelles-ul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

285
Tagurile:
Atitudine, Bruxelles, Viktor Orban

Загрузка...
Iulian Cristache

Cristache, către profesori: ”Schimbarea trebuie înceapă cu dumneavoastră”

0
(reînnoit 16:59 12.07.2020)
Președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți se declară nedumerit de faptul că profesorii preferă să își discute nemulțumirile și să își prezinte ideile legate de sistemul de educație în circuit închis, în mediul online.

BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spune că pe pagina sa de Facebook s-a creat o adevărată rețea de comunicare la tot ceea ce înseamnă educație.

Astfel, părinți, profesori și elevi, cu toții au idei, păreri pro și contra, adică, mai pe scurt spus, cu toții știu ce trebuie făcut pentru binele sistemului de învățământ din România.

Însă, Cristache se arată nedumerit de faptul că, deși toți profesorii știu despre lacunele sistemului, ce trebuie făcut pentru a ieși din această stare de mediocritate, situația rămâne albastră.

Dascălii își spun ideile doar pe rețea, nu le pun în practică în sala de curs, consiliu profesoral, comisii de specialitate sau Consiliu de Administrație.

”Vedeti dumneavoastră, doamnelor și domnilor profesori? Schimbarea trebuie să înceapă, în primul rând, cu dumneavoastră. Nu mai acceptați compromisurile, nu mai acceptați presiunile care au efecte negative, nu mai acceptați intervențiile părinților, fără o justificare bazată pe adevăr, nu mai acceptați ceea ce nu e conform. E așa de greu?”, le-a transmis Cristache.

Acesta recunoaște că și părinții trebuie să ”umble” la mentalitate, la principii și alte asemenea, însă, dacă profesorii vor acționa în sensul menționat mai sus, lucrurile se vor așeza pe o fundație sănătoasă.
Cristache a adăugat că puterea este tot în mâinile profesorilor, indiferent de legislatie, clasa politică și alte interferente.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
schimbare, Profesori, Iulian Cristache

Загрузка...