Înălțimile Golan

Politolog sirian: SUA vor creeze în Orient un NATO al arabilor și Israelului

141
(reînnoit 16:14 22.03.2019)
Intenția SUA de a recunoaște Înălțimile Golan drept teritoriu al Israelului este o parte a “înțălegerii secolului” prin care intenționează să creeze o alianță militară a statelor arabe și Israel și să diminueze influența Rusiei în regiune.

BUCURTEȘTI, 22 mart – Sputnik. Graba cu care se iau deciziile, precum cea legată de recunoașterea Înălțimilor Golan drept parte a Israelului reprezintă o așa-numită “înțelegere a secolului” a președintelui SUA, Donald Trump, și o tentativă de a destabiliza situația din jurul Siriei, consideră politologul sirian, directorul departamentului relații internaționale a Ministerului Studiilor Superioare din Siria, Akil Mahfud.

În primul rând, o astfel de decizie este ilegală, chiar dacă e vorba de recunoașterea lui Trump ori a altcuiva. În orice caz, graba cu care se iau astfel de decizii, precum recunoașterea Înălțimilor Golan drept parte a Israelului sau transferarea ambasadei SUA la Ierusalim, face parte din așa-numita “înțelegere a secolului”, care a fost anunțată drept soluție la problema palestiniană. Însă, este evident că vectorul “înțelegerii secolului” pleacă mult mai adânc – e o tentativă de a crea o coaliție a statelor arabo-sunite și Israel, pe care să o opună Siriei și Iranului și așa-numitei „axei rezistenței”, a declarat Mahfud agenției RIA Novosti.

SUA pregătește un plan de reglementare a situației din Orientul Apropiat sub denumirea de „înțelegerea secolului” de la începutul mandatului lui Donald Trump, însă până astăzi nu se cunosc detaliile lui. În decembrie, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că “nimeni nu a văzut această înțelegere”. În ianuarie, postul de televiziune israelian – „Reshet 13” a anunțat că planul lui Trump presupune crearea unui stat palestinian pe 90 la sută din malul râului Iordan și divizarea Ierusalimului.

În acest fel, potrivit politologului sirian, SUA încearcă să-și realizeze “înțelegerea secolului”, convenind în paralel cu Turcia în privința nordului Siriei cu scopul consolidării prezenței la Est de râul Eufrat în coordonare cu turcii.

“Cele două acțiuni menționate sunt îndreptate spre combaterea politicii rusești și prezenței Rusiei în regiune”, a declarat acesta.

“Presupun că decizia SUA reprezintă o nouă etapă a agresiunii împotriva Siriei și împotriva tentativelor de a reveni la starea de după război, prin restaurarea stabilității și securității”, a menționat politologul.

141
Tagurile:
Israel, Siria, SUA, Golan
Тема:
SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan (11)
Tematic
Ultima oră: Declarația lui Trump care aruncă lumea în aer
Reacții de la Moscova la declarația lui Trump: Rusia nu va recunoaște niciodată!
Siria, „hotărâtă” să recupereze, „prin toate mijloacele disponibile”, Înălţimile Golan
Moscova: Declarațiile lui Trump despre Înălțimile Golan sunt iresponsabile
Trump, despre Înălțimile Golan: Mă gândesc de mult timp la asta...
Aur

Justiția britanică a blocat accesul lui Maduro la aurul Venezuelei din UK

42
(reînnoit 19:55 02.07.2020)
Justiția britanică a respins cererea Venezuelei de returnare a aurului păstrat în Banca Angliei, sub pretextul că președintele legitim al republicii bolivariene ar fi Guaido.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik. Înalta Curte din Londra l-a declarat pe Juan Guaido președinte legal al Venezuelei, respingând în acest fel solicitarea înaintată de Caracas de returnare a lingourilor de aur, în valoare de 930 milioane de euro, care se păstrează în Marea Britanie. Autoritățile intenționau să utilizeze aceste resurse pentru combaterea pandemiei.

“Guvernul Maiestății Sale îl recunoaște pe Guaido în calitate de președinte interimar al Venezuelei. Prin urmare, nu îl recunoaște pe domnul Maduro”, se spune în decizia instanței, care a examinat litigiul dintre Banca Venezuelei și Banca Angliei.

Banca Centrală a Venezuelei a anunțat că va ataca această decizie. Reprezentantul ei a declarat că poziția justiției britanice este una absurdă.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut, agenția Bloomberg a anunțat, cu trimitere la propriile surse, că Banca Angliei a refuzat să întoarcă autorităților de la Caracas 1,2 miliarde de dolari în formă de aur. O sursă, identitatea căreia nu este dezvăluită, a declarat agenției că decizia de a refuza returnarea aurului a fost luată după ce oficiali americani de rang înalt, inclusiv secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, și consilierul președintelui SUA pentru securitatea națională, John Bolton, au exercitat presiuni asupra colegilor lor britanici, pentru ca aceștia să blocheze accesul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, la activele lui din străinătate. Ulterior, Maduro a declarat în că Banca Angliei se păstrează peste 80 tine de aur, care aparțin statului venezuelean.

De asemenea, în presă s-a strecurat informația că Guaido a solicitat premierului britanic de atunci, Theresa May, să nu returneze guvernului lui Maduro lingourile de aur.

La începutul anului trecut în Venezuela au izbucnit acțiuni de protest împotriva actualului președinte, Nicolas Maduro. În contextul dezordinilor de stradă, președintele parlamentului, Juan Guaido, s-a autoproclamat ilegal președinte interimar al țării. Un șir de state occidentale, în frunte cu SUA, au declarat că îl recunosc pe Guaido în calitate de noul șef al statului. La rândul lui, Maduro a declarat că șeful parlamentului este o “marionetă a SUA”. Rusia, Chiar și alte state l-au susținut pe Maduro în calitate de președinte legitim al țării. Moscova a declarat că “statutul de președinte” al lui Guaido nu există.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

42
Tagurile:
Nicolas Maduro, Juan Guaido, Marea Britanie, aur, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela
Tematic
Venezuela declară stare de urgență în sectorul energetic
Primul petrolier iranian a ancorat într-un port din Venezuela în ciuda blocadei SUA
Un expert rus explică de ce SUA are nevoie de o blocadă impusă Venezuelei
Venezuela a reținut doi americani acuzați de invazie navală în țără
Venezuela vrea să recupereze aurul blocat de Marea Britanie pe fondul pandemiei de Covid
Maduro, lecție dură pentru Bruxelles: ”Ajunge! Aveți 72 de ore pentru a părăsi Venezuela!”

Загрузка...
Ungarischer Ministerpräsident Viktor Orbán

Ungaria nu primește cetățeni din țări extra-UE cu excepția Serbiei

41
(reînnoit 19:54 02.07.2020)
Premierul Viktor Orban nu acceptă țări extra-comunitare de pe lista de țări sigure propusă de UE, cu excepția Serbiei, invocând rațiuni de siguranță sanitară.

BRUXELLES, 2 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Premierul Viktor Orban a declarat astăzi că Ungaria nu se va conforma unei cereri a Uniunii Europene de a adăuga ţări terţe pe o "listă sigură' de destinaţii pentru călătorii, excepţie făcând Serbia.

Cele 27 de ţări membre ale UE au aprobat acum două zile călătoriile de agrement sau de afaceri pentru cetăţenii din 14 ţări din afara blocului comunitar, într-o acţiune care vizează sprijinirea industriei turismului comunitar.

Aceste ţări ”sigure” sunt Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay.

"Pentru moment, nu putem susţine cererea UE din cauză că aceasta ar veni împotriva intereselor poporului ungar în materie de asistenţă medicală", a declarat premierul Orban într-o înregistrare video postată astăzi pe pagina sa de Facebook.

Ungaria a făcut totuși excepție pentru Serbia, unde trăiește o importantă minoritate etnică maghiară.

Italia, care înregistrează una dintre cele mai ridicate rate de deces din cauza COVID-19 în lume, şi-a exprimat de asemenea rezerve şi a declarat că ar urma să menţină restricţiile de carantină pentru toate naţiunile care nu fac parte din spaţiul Schengen de circulaţie liberă.

Pentru persoanele care tranzitează Ungaria spre alte ţări, Budapesta va restabili "coridorul umanitar" care a fost instituit în timpul vârfului primului val al pandemiei în Europa, a mai spus Orban.

"Oricine va călători prin Ungaria va trebui sa utilizeze acest coridor", a indicat premierul. "Nu vor avea voie să părăsească această cale şi vom menţine controale stricte la frontieră", a avertizat el.

Până ieri, în Ungaria s-au înregistrat 4.157 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus și 586 decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

41
Tagurile:
Serbia, Viktor Orban, Ungaria
Tematic
Ungaria aprobă investițiile în construcția extinderii Turkish Stream
Iohannis contrează PSD pe relația cu Ungaria și cere intervenția CCR
Ludovic Orban recunoaște efectele benefice ale normalizării relației cu Ungaria
Orban: Sistemul de sănătate din Ungaria a gestionat mai bine epidemia decât cele din Vest
După Bulgaria, și Ungaria a semnat cu Gazprom pentru gaz ieftin

Загрузка...