Înălțimile Golan

Politolog sirian: SUA vor creeze în Orient un NATO al arabilor și Israelului

136
(reînnoit 16:14 22.03.2019)
Intenția SUA de a recunoaște Înălțimile Golan drept teritoriu al Israelului este o parte a “înțălegerii secolului” prin care intenționează să creeze o alianță militară a statelor arabe și Israel și să diminueze influența Rusiei în regiune.

BUCURTEȘTI, 22 mart – Sputnik. Graba cu care se iau deciziile, precum cea legată de recunoașterea Înălțimilor Golan drept parte a Israelului reprezintă o așa-numită “înțelegere a secolului” a președintelui SUA, Donald Trump, și o tentativă de a destabiliza situația din jurul Siriei, consideră politologul sirian, directorul departamentului relații internaționale a Ministerului Studiilor Superioare din Siria, Akil Mahfud.

În primul rând, o astfel de decizie este ilegală, chiar dacă e vorba de recunoașterea lui Trump ori a altcuiva. În orice caz, graba cu care se iau astfel de decizii, precum recunoașterea Înălțimilor Golan drept parte a Israelului sau transferarea ambasadei SUA la Ierusalim, face parte din așa-numita “înțelegere a secolului”, care a fost anunțată drept soluție la problema palestiniană. Însă, este evident că vectorul “înțelegerii secolului” pleacă mult mai adânc – e o tentativă de a crea o coaliție a statelor arabo-sunite și Israel, pe care să o opună Siriei și Iranului și așa-numitei „axei rezistenței”, a declarat Mahfud agenției RIA Novosti.

SUA pregătește un plan de reglementare a situației din Orientul Apropiat sub denumirea de „înțelegerea secolului” de la începutul mandatului lui Donald Trump, însă până astăzi nu se cunosc detaliile lui. În decembrie, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a menționat că “nimeni nu a văzut această înțelegere”. În ianuarie, postul de televiziune israelian – „Reshet 13” a anunțat că planul lui Trump presupune crearea unui stat palestinian pe 90 la sută din malul râului Iordan și divizarea Ierusalimului.

În acest fel, potrivit politologului sirian, SUA încearcă să-și realizeze “înțelegerea secolului”, convenind în paralel cu Turcia în privința nordului Siriei cu scopul consolidării prezenței la Est de râul Eufrat în coordonare cu turcii.

“Cele două acțiuni menționate sunt îndreptate spre combaterea politicii rusești și prezenței Rusiei în regiune”, a declarat acesta.

“Presupun că decizia SUA reprezintă o nouă etapă a agresiunii împotriva Siriei și împotriva tentativelor de a reveni la starea de după război, prin restaurarea stabilității și securității”, a menționat politologul.

136
Tagurile:
Israel, Siria, SUA, Golan
Тема:
SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan (11)
Tematic
Ultima oră: Declarația lui Trump care aruncă lumea în aer
Reacții de la Moscova la declarația lui Trump: Rusia nu va recunoaște niciodată!
Siria, „hotărâtă” să recupereze, „prin toate mijloacele disponibile”, Înălţimile Golan
Moscova: Declarațiile lui Trump despre Înălțimile Golan sunt iresponsabile
Trump, despre Înălțimile Golan: Mă gândesc de mult timp la asta...

Загрузка...