Boeing 737/8 of Lion Air at Singapore Changi-SIN,13/10/14.(Archive)

Ultimele cuvinte ale piloților avionului Lion Air Boeing 737, dezvăluite de cutiile negre

2196
Înregistrarea dialogurilor dintre piloții avionului Boeing 737 MAX 8, care s-a prăbușit în octombrie 2018, arată încercările lor disperate de a găsi o soluție la defectarea sistemelor de zbor, potrivit surselor apropiate investigației.

BUCUREŞTI, 21 mart – Sputnik, Doina Crainic. Au apărut noi detalii despre o altă tragedie aviatică cu un avion Boeing MAX, care a avut loc în octombrie trecut. Deși cauza accidentului nu a fost încă stabilită în mod oficial, se pare că există „asemănări evidente” cu tragedia recentă.

Căpitanul și copilotul avionului Boeing MAX 8, care s-a prăbușit cu 189 de persoane la bord în octombrie 2018, au avut nevoie de prea mult timp să cerceteze în manual pentru a afla de ce avionul lor se afla în cădere şi au fost induși în eroare de informațiile din sistem, relatează Sputnik France cu referire la Reuters, citând surse care au analizat înregistrările cutiei negre.

Potrivit unui raport din noiembrie, copilotul a informat un controlor de trafic aerian cu privire la o „problemă de control al zborului”, la doar două minute după decolare. Deși pilotul nu a menționat exact problema, o sursă citată de Reuters a spus că viteza avionului a fost menționată în înregistrare, în timp o alta a explicat că indicatoarele de pe ecranul copilotului nu semnalau nicio problemă, chiar dacă căpitanul primise o astfel de notificare. Acesta din urmă l-a rugat apoi pe colegul său să consulte un manual pentru a găsi lista cu evenimentele anormale.

În timp ce sistemul informatic al avionului avertiza echipajul că exista un debit prea scăzut al aerului deasupra aripilor și, prin urmare, încerca să coboare automat aeronava cu un compensator, căpitanul încerca să ridice avionul.

„Păreau să nu știe că compensatorul cobora [avionul]. Se gândeau numai la viteză și altitudine. Era singurul lucru despre care vorbeau”, a spus o sursă.

La un moment dat, căpitanul i-a cerut copilotului să-l înlocuiască şi a încercat să caute soluția în manual, ceea ce colegul său nu reuşise să facă, potrivit surselor.

Atât Lion Air, cât și Boeing au refuzat să comenteze raportul, argumentând că ancheta este în desfășurare.

Comitetul Național Indonezian pentru Securitatea Transporturilor (KNKT) a anunțat că rezultatele anchetei actuale ar putea fi publicate în iulie sau august. Ancheta cu privire la accidentul din octombrie, care urmărește să stabilească modul cum sistemele aeronavei au eşuat, a fost accelerată de prăbușirea recentă din Etiopia.

Un alt avion Boeing 737 MAX 8 s-a prăbușit pe 10 martie, la 62 de kilometri de capitala etiopiană, Addis Abeba. Acest zbor făcea legătura între Addis Abeba şi Nairobi, capitala Kenyei. Printre cele 157 de victime ale accidentului au fost, pe lângă cetățenii din Kenya și Etiopia, 18 canadieni, opt americani, opt italieni, opt francezi, șapte britanici, trei ruși și un belgian.

2196
Tagurile:
Cutii negre, piloți, prăbușit, Boeing 737
Tematic
Un Boeing 737 s-a prăbușit după decolarea de la aeroportul José Marti
Un Boeing 737 a ratat aterizarea și a căzut în ocean
Nimeni nu a supraviețuit: Cauza preliminară a prăbușirii Boeing 737 în Indonezia
Știre bombă: Boeing 737 Max - 246 de aeronave din lume ar avea senzori defecți
Prăbuşirea avionului Boeing 737 - doi pasageri au scăpat de la moarte ca prin miracol
Prăbuşirea avionului Boeing 737: Terifiant, ultimul mesaj al pilotului înaintea tragediei
Control la frontieră în UE

UE a revizuit lista țărilor fără restricții de călătorie

276
Uniunea Europeană a revizuit lista țărilor asupra cărora le impune restricții de călătorie cetățenilor lor, în contextul răspândirii infecției de coronavirus și a evoluției numărului de cazuri înregistrate.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. În urma unei analize în baza recomandării privind ridicarea treptată a restricțiilor temporare privind călătoriile neesențiale în Uniunea Europeană, Consiliul UE a actualizat lista țărilor pentru care ar trebui ridicate restricțiile de călătorie.

După cum se prevede în recomandarea Consiliului, această listă va continua să fie revizuită în mod regulat și, după caz, actualizată.

Pe baza criteriilor și condițiilor prevăzute în recomandare, începând cu 8 august, statele membre ar trebui să ridice treptat restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții din următoarele țări terțe:

 • Australia
 • Canada
 • Georgia
 • Japonia
 • Noua Zeelanda
 • Rwanda
 • Coreea de Sud
 • Tailanda
 • Tunisia
 • Uruguay
 • China, sub rezerva confirmării reciprocității

În contextul aceleiași recomandări, rezidenții din Andorra, Monaco, San Marino și Vatican ar trebui considerați rezidenți ai UE.

Restricții pentru Rusia

Potrivit unor surse din UE, aceasta nu va deschide granițele cu Rusia până la jumătatea lunii august.

Rusia a început să-și deschidă granițele la 1 august. Plecarea și intrarea sunt permise în Turcia, Marea Britanie, Tanzania, Elveția și Abhazia.

Criteriile

Criteriile de determinare a țărilor terțe pentru care ar trebui ridicată actuala restricție de călătorie acoperă în special situația epidemiologică și măsurile de prevenție luate de autorități, inclusiv distanțarea fizică, precum și considerentele economice și sociale. Se aplică cumulativ.

Țările terțe care figurează pe listă ar trebui să îndeplinească următoarele criterii legate de situația epidemiologică:

 • număr de cazuri noi de COVID-19 din ultimele 14 zile la 100 000 de locuitori apropiat sau mai mic decât media UE (înregistrată la 15 iunie 2020)
 • tendință stabilă sau în scădere a cazurilor noi în aceeași perioadă în comparație cu cele 14 zile anterioare
 • răspunsul general la pandemia de COVID-19, ținând seama de informațiile disponibile, inclusiv cu privire la aspecte precum testarea, supravegherea, urmărirea contacților, limitarea răspândirii virusului, tratarea și raportarea, precum și fiabilitatea informațiilor și, dacă este necesar, scorul mediu global raportat la Regulamentul sanitar internațional (RSI). Ar trebui să se țină cont și de informațiile furnizate de delegațiile UE cu privire la aceste aspecte.

Reciprocitatea ar trebui, de asemenea, să fie luată în considerare cu regularitate și de la caz la caz.

Excepție de la restricții

În cazul țărilor pentru care continuă să se aplice restricții de călătorie, următoarele categorii de persoane ar trebui să fie exceptate de la restricții:

 • cetățenii UE și membrii familiilor acestora
 • rezidenții UE pe termen lung și membrii familiilor acestora
 • călătorii care au o funcție esențială sau îndeplinesc o necesitate esențială, astfel cum sunt menționate în recomandare.

La această recomandare participă și țările asociate spațiului Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția).

Țările membre ale UE nu sunt obligate să aplice aceste criterii

Recomandarea Consiliului nu este un instrument cu forță juridică obligatorie. Autoritățile statelor membre rămân responsabile de punerea în aplicare a conținutului recomandării. Acestea pot, în condiții de transparență deplină, să elimine doar treptat restricțiile de călătorie pentru țările care figurează pe listă.

Un stat membru nu ar trebui să decidă eliminarea restricțiilor de călătorie pentru țări terțe care nu figurează pe listă înainte ca acest lucru să fi fost decis într-un mod coordonat.

Intrarea în România

Începând cu data de 17 iulie 2020, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 553 din 16.07.2020.

Potrivit Hotărârii nr. 36 din 21 iulie 2020 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu data de 21.07.2020 se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat. Criteriul pe baza căruia se face stabilirea țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat, este reprezentat de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori, care trebuie să fie mai mare ca cea înregistrată în România, în perioada similară.

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, state din care toate persoanele care sosesc în România trebuie să intre într-o perioadă de carantină de 14 zile (Republica Moldova se regăseste printre țările respective).

Lista a intrat în vigoare astăzi, 03.08.2020, ora 0:00. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

276
Tagurile:
listă, Țări, călătorie, Restricții, UE

Загрузка...

Un avion rusesc Su-27 a interceptat avioane de recunoaștere ale SUA

80
Avionul de luptă rusesc Su-27 a interceptat două avioane de recunoaștere ale SUA în spațiul aerian situat deasupra apelor neutre ale Mării Negre.

Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, avionul strategic de recunoaștere RC-135 și avionul de bază al aviației de patrulare P-8A Poseidon au fost detectate de sistemul rusesc de apărare antiaeriană.

Acum o săptămână piloții ruși au interceptat avioane-spion deasupra bazinului Mării Negre.

Cum a decurs operațiunea, urmăriți în materialul Sputnik. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

80
Tagurile:
SUA, Rusia, avioane, Su-27

Загрузка...