Wreckage of the smashed passanger train hit in a NATO airstrike Monday, while passing over a bridge in the Grdelica gorge, 300 kilometers south of Belgrade.

Bombardamente din 1999: Hiroshima și Nagasaki în Balcani - Cum au fost afectați românii

1237
(reînnoit 14:29 21.03.2019)
Atacurile aeriene ale NATO asupra teritoriului Republicii Federale Iugoslavia în anul 1999 au provocat o catastrofă ecologică imensă în regiunea Balcanilor, care a afectat inclusiv și România.

BUCUREȘTI, 21 mart – Sputnik. Loviturile efectuate acum 20 de ani de aviația NATO asupra obiectivelor periculoase din Iugoslavia, inclusiv asupra întreprinderilor din complexul petrochimic, au creat un pericol al unei situații ecologice complicate pe teritoriul acestei țări, a relatat agenției RIA Novosti Yuriyi Brajnikov, membru al grupului coaliției internaționale „Focus”, care a oferit ajutor umanitar populației iugoslave.

Pe 24 martie 1999, aviația NATO a început bombardamentele asupra teritoriului Republicii Federale Iugoslavia. Operațiunea militară a Alianței a fost desfășurată fără aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, în baza afirmațiilor statelor occidentale că autoritățile iugoslave ar recurge la purificări etnice în Kosovo, provocând acolo o catastrofă umanitară.

În timpul loviturilor asupra obiectivelor militare, NATO a utilizat activ muniții cu uraniu îmbogățit. Au fost folosite pe larg bombe aeriene cu dispersie și bombe explozive, multe dintre care nu s-au detonat, rămânând până în prezent în sol.

În mare parte, victimele agresiunii au fost cetățenii simpli. În decurs de 78 de zile, în urma atacurilor aeriene, potrivit diverselor estimări, au decedat între 2,5 și 3,5 mii persoane, inclusiv 89 de copii. Au fost rănite 12,5 mii persoane. Inclusiv, au decedat 1031 de militari și colaboratori ai poliției, iar peste 5 mii au fost răniți.

Scopurile „pașnice” ale bombelor

Chiar din primele zile ale acțiunilor militare a devenit clar că NATO intenționează să distrugă Iugoslavia, în primul rând, întreprinderile de prelucrare a petrolului și cele petrochimice, depozite, poduri, autostrăzile și căile ferate, precum și infrastructura energetică și de telecomunicații.

“În timpul bombardării unor obiective aparte, NATO a utilizat în premieră tehnologia de distrugere a sistemelor energetice cu ajutorul casetei aeriene cu filamente conductoare din material compozit pe bază de carbon. În legătură cu acest lucru, în rândurile populației au fost observate manifestările în masă a radiofobiei”, își amintește Brajnikov.

Un grup internațional de experți au studiat, în primul rând, Belgradul, Panciova, Novi Sad, Ćuprija, Kragujevac, Aleksinac, Niš, Vranje, Vladičin Han, Surdulica, Priștina, Deçan, Peć, Kuršumlija, Kruševac, Kraljevo.

Cercetările la prima etapă au cuprins peste 60 de obiective, inclusiv centrele industriale – peste 30 la sută din teritoriul Republicii Federale Iugoslavia.

Experții au inspectat peste 160 de obiective energetice și industriale, precum și sisteme de comunicații, infrastructura transportului. În rezultatul loviturilor aeriene au fost distruse 57 de poduri rutiere și feroviare, ceea ce a condus de dezorganizarea sistemului de transporturi din Iugoslavia.

“Acest lucru a permis extinderea cardinală a posibilităților comisiei internaționale de evaluare, care și-a spus cuvântul în studierea și analiza urmărilor atacurilor cu rachete și bombe asupra teritoriului Iugoslaviei”, a subliniat interlocutorul agenției.

Cele mai grave consecințe pentru ecologie au fost legate de bombardamentele asupra complexelor petrochimice și chimice din Panciova, uzina de prelucrare a petrolului din Novi Sad, precum și depozitul de combustibil din satul Bogutovac, districtul Kraljevo.

În special, la fabrica de îngrășăminte minerale "HIP Azotara" din Panciovo au fost distruse secțiile de producere a amoniacului vegetal și secția de produs finit. Concentrație maximă de lucru de amoniac vegetal a crescut de 2-3 ori. Tot acolo, de la uzina de prelucrare a petrolului în mediul ambiant au pătruns peste 200 tone de tetraetil de plumb toxic. La complexul petrochimic „Petrohimija”, aproape 8 tone de mercur și compușii săi au intrat în sol și în apele subterane din cauza distrugerii liniei tehnologice a instalației de producere a clorului.

Iugoslavia
© AP Photo / Dimitri Messinis

Uzina de prelucrare a petrolului din Novi Sad a fost distrus în totalitate. Peste 5,3 mii de metri cubi de petrol au fost aruncate în canal, pătrunzând în Dunăre. În afară de aceasta, în râu a ajuns fluorură din soluția de spumă pentru stingerea incendiului. Suprafața emisiilor nocive produse prin ardere au ajuns la peste 300 kilometri pătrați. În unele zone, adâncimea de penetrare a hidrocarburilor în sol a ajuns la 70 de centimetri.

În Bogutovac, în urma loviturilor aeriene în mediu ambiant au fost eliberate peste 17 mii tone de produse petroliere, o parte dintre care au ajuns în râul Ibar.

Compoziția impurităților nocive de hidrocarburi a depășit norma de 25 de ori, iar a sulfului de 2-3 ori. Doar în rezultatul acestor raiduri au fost supuse pericolului unei catastrofe ecologice bazinele râurilor Ibar și Morava de Vest.

“Luând în considerație amplasarea obiectivelor periculoase, care au fost supuse atacurilor aeriene, extinderea situației ecologice nocive a vizat și teritoriile statelor vecine cu Iugoslavia – Ungaria, Bulgaria și România”, a subliniat Brajnikov, adăugând că acești compuși chimice și produse petroliere sunt extrem de periculoase pentru sănătate.

Ulterior, experții au constatat cazuri de transmitere a petrolului și produselor petroliere de-a lungul întregului curs inferior al Dunării, precum și în unele zone ale bazinului Mării Negre.

Situația a fost complicată și de o cantitate mare de precipitații, neobișnuită pentru această perioadă a anului, precum și de fenomene atmosferice instabile în perioada bombardamentelor.

Prin urmare, multe substanțe chimice au ajuns în alte țări. Spre exemplu, în regiunea Atenei au fost înregistrată o creștere a nivelului de dioxine în aer.

Problemele ecologice ale Balcanilor

Cercetările complexe ale obiectivelor periculoase distruse au permis experților coaliției internaționale „Focus” să constate existența unei amenințări unei catastrofe ecologice pe teritoriul Iugoslaviei.

Un pericol deosebit pentru oameni a reprezentat poluărilor cu mercurul metalic, pătrunderea în bazile acvatice a țițeiului și produselor petroliere, precum și emisii în mediul ambiant a  uleiului toxic de transformator.

“Poluarea a creat o amenințare pentru sănătatea populației din zonele centrale ai Republicii Federale Iugoslavia și în bazinul Dunării”, a menționat Brajnikov.

În cadrul unei conferințe de presă organizate la Belgrad pe 14 august s-a anunțat că analiza consecințelor ecologice, efectuate în baza unor studii de laborator, a fost finalizat în cooperare cu autoritățile competente iugoslave. Au fost finalizate lucrările de măsurare a nivelului de poluare a apei, aerului și solului în regiunea Belgrad, Panciova, Novi Sada, Kragujevac și altor localități, unde exista cea mai mare amenințare a izbucnirii unui dezastru ecologic.

“Grupul de experți ruși au prezentat în premieră pe o hartă de lucru zonele poluării chimice, inclusiv a deversărilor produselor petroliere, locurile unde au fost utilizate muniții cu uraniu îmbogățit, precum și rutele grupurilor de evaluare care au vizitat toate regiunile Iugoslaviei”, a adăugat Brajnikov.

Experții au menționat că în cazul în care nu vor fi luate măsuri urgente, atunci problemele ecologice vor devenit de lungă durată și ar putea să se extindă asupra statelor vecine din bazinul dunărean.

Mai târziu, materialele grupului de lucru au fost făcute publice în Iugoslavia în formatul unei lucrării științifico-practice. Din numele conducerii operațiunii “Focus” aceastea au fost transmise ONU pentru o evaluare ulterioare ulterioară în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

“Aprecierea situației ecologice de pe teritoriul Republicii Federale Iugoslavia, creată în urma unor distrugeri în masă, a fost realizată de specialiștii Ministerului Situații Excepționale din Rusia în cadrul grupului internațional de experți „Focus”, reprezentând un aport la analiza urmărilor războaielor contemporane, care vor permite realizarea unor concluzii pe termen lung și efectuarea unor măsuri de diminuarea urmărilor grave pentru omenire”, a conchis Brajnikov.

1237
Tagurile:
Iugoslavia, Bombardamente, 1999, NATO, Serbia
Tematic
NATO se scuză pentru bombardarea Iugoslaviei
La douăzeci de ani: "Conferința de pace" care a rezultat cu bombardarea Iugoslaviei
Vučić: Serbia trebuie să ierte bombardamentele NATO din 1999
Медведь

Cazul ursului Arthur a ajuns în atenția Comisiei Europene

19
(reînnoit 13:22 11.05.2021)
Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat ieri că analizează acuzațiile aduse de ONG-uri cu privire la uciderea unui urs într-o zonă protejată din România

BRUXELLES, 11 mai – Sputnik. Cazul ursului Arthur a ajuns și la urechile Comisiei Europene, după ce a făcut valuri nu doar în media din România, ci și din întreaga lume.

„Serviciile mele cercetează detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent”, a declarat comisiarul pentru mediu în timpul unei audieri la Comitetul pentru mediu al Parlamentului European.

Interesant că interpelarea la adresa comisarului  venit din partea europarlamentarului român USR Nicolae Ștefănuță, deși cazul îl implică indirect și pe președintele Klaus Iohannis prin legăturile pe care acesta le are cu familia prințului de Lichtenstein care a ucis ursul.

„Am încredere că autoritățile române investighează acest incident în cele mai mici detalii”, a adăugat comisarul Virginijus Sinkevicius.

Vara trecută, Comisia Europeană a avertizat în mod oficial România - într-o etapă preliminară a procedurii de infringement - că trebuie să se conformeze directivelor europene în materie de mediu și să prezinte planuri de conservare pentru ariile sale protejate.

Pe de altă parte, Direcția Națională Anticorupție a început o anchetă penală în cazului ursului Arthur. Și anume, DNA a demarat o anchetă in rem cu privire la împușcarea ursului Arthur, considerat cel mai mare urs din Europa. Procurorii DNA au suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau altul, dar dosarul nu vizează o persoană anume.

Arthur, cel mai mare urs din România, împușcat de un Prinț austriac
© Photo : Agent Green
Arthur, cel mai mare urs din România, împușcat de un Prinț austriac
19
Tagurile:
Urs

Загрузка...
Joe Biden participă la Summitul București 9

La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie

794
(reînnoit 07:38 11.05.2021)
O nouă aberație lansată de NATO la București, după ce de ani de zile vorbesc, fără dovezi, de ”invazii” și războaie hibride duse de Rusia

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Reprezentanții statelor NATO care au participat la summit-ul de la București, organizat însă online,  au făcut o declarație prin care lansează o nouă aberație despre Rusia. Și anume, că Rusia ”comite acte de sabotaj pe teritoriul NATO”!... SABOTAJ!!!

”Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional”, se arată într-o declarație comună.

Și, mai mult, țările NATO își exprimă îngrijorarea ”faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia”.

Deci, dacă în Cehia avem de-a face cu o acuzație negată total de Rusia, referitoare la un incident de acum 7 ani (!), în Bulgaria sunt ”informații” dintr-o investigație în curs!

Cu alte cuvinte, în baza unor acuzații fără susținere, NATO ”condamnă”! Exact cum au făcut SUA și alte țări NATO în Irak, Libia sau chiar Afganistan!

Evident, o temă a fost Marea Neagră, unde ”NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice”.

”Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, se arată în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Deci, toate acțiunile Rusiei, derulate în cadrul unui exercițiu militar obișnuit pe propriul teritoriu înseamnă ”creşterea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea imediată a NATO” și  ameninţă ”securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională”.

Pe drept cuvânt te poți întreba dacă asemenea aberații sunt aruncate în spațiul public ca provocări, ca expresii ale unei judecăți cu probleme grave – sau sunt destinate manipulării și prostirii cetățenilor planetei!

Desigur, ”Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi”, spune NATO – care totuși nu a explicat ciudatul fenomen al terorismului care a dispărut brusc odată cu pandemia!

Și, evident, ”Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea”.

Probabil manifestațiile dure din capitalele europene sau nemulțumirea americanilor, soldată cu ocuparea Capitoliului și acuzațiile de fraudă electorală sunt tot ”război hibrid, dezinformare şi minciună”, marca Rusia și China!

”Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, se arată în declarația comună, fără a se recunoaște că invaziile țărilor NATO în Orientul Apropiat au fost pe cât de nejustificate legal, pe atât de vinovate de criza migrațiilor și de dezastrul unor zone întregi!

Deci, o nouă atitudine scandaloasă, aberantă a unei organizații care, departe de a aduce ”securitate”, este generatoare de tensiuni și chiar conflicte sângeroase, dar și de afectarea echilibrului economic și social al unei părți a planetei. În plus, totul se face pe banii cetățenilor – inclusiv ai românilor, ca un tribut adus bătăușului din cartier.

794
Tagurile:
NATO, summit, Bucuresti

Загрузка...
Klaus Iohannis

Iohannis: ”Noi ne pregătim pentru misiuni de luptă”

0
(reînnoit 13:57 11.05.2021)
Președintele Iohannis a făcut o nouă declarație despre pregătirile pentru luptă ale militarilor români în contextul ”Justice Sword 21”.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Președintele Klaus Iohannis a fost prezent, alături de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la exercițiul militar multinațional ”Justice Sword 21”.

Trecând peste numele ridicol al exercițiului, preluat probabil din lumea benzilor desenate Marvel, să menționăm că președintele a spus că românii și trupele NATO se pregătesc pentru… misiuni de luptă!

”Când vorbim de misiuni de luptă, noi ne pregătim pentru apărare pe flancul estic”, a spus Iohannis, subliniind – ”Este foarte important pentru noi să avem trupe foarte bine pregătite pentru apărare în flancul estic”.

Sigur, întrebarea oricărui om logic și informat este ”apărare”… contra cui și bazat pe ce considerente?!

Trecând peste declarațiile absurde marca NATO, nimeni nu neagă importanța pregătirii militare comune, mai ales alături de o armată atât de valoroasă cum este cea poloneză.

”Este foarte important pentru noi să participăm la astfel de exerciții pentru a încuraja forțele noastre care lucrează împreună”, a spus Iohannis, menționând că ”Soldații polonezi sunt cei care au venit să facă parte din brigada multinațională”.

Iohannis spune corect că ”este extrem de important să facem astfel de exerciții pentru a crește gradul de interoperabilitate, pentru a se cunoaște unii cu ceilalți”, și a adăugat sintagma cheie - pentru a fi pregătiți pentru ”misiuni de luptă”.

Întrebarea, pe care desigur că nu i-o pune nici un ziarist acreditat, este – când a participat NATO la vreo ”misiune de apărare”? Că despre misiuni de atac și invazie, cred că putem da destule exemple.

”Sunt impresionat, exercițiul a funcționat foarte bine și îi felicit pe toți!”, a conchis președintele României.

0
Tagurile:
Klaus Iohannis

Загрузка...