Brexit

Românii din Marea Britanie: Cu cât se amână Brexit - 5 lucruri ce trebuie ştiute

6418
Theresa May va scrie astăzi președintelui Consiliului European, Donald Tusk, pentru a solicita o amânare a Brexit. Sursele britanice sugerează dacă va cere o amânare pe termen lung, după ce s-a confruntat cu nemulţumirea unor miniştri susţinători ai Brexit. Cinci lucruri pe care trebuie să le cunoașteți miercuri.

BUCUREŞTI, 20 mart – Sputnik, Doina Crainic. Publicaţia The Mirror prezintă cinci lucruri pe catre trebuie să le ştiţi astăzi, în timp ce premierul britanic Theresa May solicită UE o amânare a Brexit.

1. Theresa May va solicita astăzi amânarea Brexit

Se consideră că în scrisoarea pe care May o va trimite astăzi președintelui Consiliului European, Donald Tusk, premierul ar putea să sugereze o prelungire de trei luni, până la 30 iunie. Premierul va merge apoi la Bruxelles pentru a purta discuţii până mâine.

Probabil că May doreşte această amânare scurtă în speranța de a obţine până la acel moment aprobarea din partea deputaților pentru acordul de retragere.

Există însă speculații că May ar putea accepta o întârziere mai lungă, de nouă luni sau de un an, cu opțiunea unei retrageri mai devreme, dacă se va încheia un acord înainte de alegerile europene din luna mai.

2. Dar nu va cere o amânare de lungă durată

O sursă de la Downing Street a dezvăluit însă că „premierul nu va cere o amânare lungă. Mai trebuie acordat Parlamentului un scurt timp pentru a conveni cu privire la o cale de urmat, dar locuitorii acestei ţări așteaptă de aproape trei ani. S-au săturat să asiste la incapacitatea Parlamentului de a lua o decizie, iar premierul le împărtășește frustrarea”.

De asemenea, ministrul Educației, Damian Hinds, a declarat pentru Sky News că va cere „o scurtă amânare pentru acceptarea acordului” și că „aceasta trebuie să fie o amânare cât mai scurtă posibil”.

3 ...Pentru că a bătut în retragere în urma unei confruntări cu deputaţii pro-Brexit

Ieri, într-o sesiune „aprinsă”, de 90 de minute, a Cabinetului cu privire la Brexit, miniștrii susţinători ai retragerii au subliniat că nu vor accepta o întârziere prelungită, iar unii ar fi amenințat că vor demisiona.

„Acesta era Cabinetul care va face posibil Brexit, dar acum, din ceea ce aud, observ că nu mai este”, a declarat, în timpul discuţiilor tensionate, un deputat, Andrea Leadsom.

De fapt, dacă Theresa May bate în retragere, nu rezolvă problema. În schimb, aceasta ar însemna să-i facă pe susţinătorii Brexit să-şi piardă interesul de a-i mai susţine acordul în următoarele săptămâni.

4. Planurile în cazul unui scenariu „fără acord” vor fi activate luni

Se relatează că ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a scris Cabinetului anunţând că operaţiunea Yellowhammer – planificarea în cazul cel mai rău pentru un scenariu fără acord – va fi pusă în aplicare luni.

Dacă amânarea Brexit nu este convenită în weekend, planul Yellowhammer va fi „adoptat în totalitate”, relatează Telegraph.

Barclay a mai spus că departamentele trebuie să continue să se pregătească pentru ieşirea fără acord pe 29 martie, însă, în acelaşi timp, şi pentru schimbarea planurilor în caz de prelungire.

„Cabinetul va trebui ulterior să decidă dacă va trebui să-şi intensifice sau să-şi reducă eforturile, în funcție de durata prelungirii”, a declarat Barclay.

5. A fost interzis anunţul „iresponsabil” cu privire la un împrumut, care îi încuraja pe britanici să-şi facă depozite, în caz de „urgenţă”

Un anunț pentru luarea unui împrumut substanţial, prin care, folosindu-se de incertitudinile create de Brexit, consumatorii erau încurajaţi să-şi facă stocuri de alimente, a fost interzis, considerându-se că este iresponsabil din punct de vedere social.

Pe 24 ianuarie, un e-mail de la Cash On Go, o companie de servicii financiare specializată în împrumuturi pe termen scurt, avertiza că situaţia cauzată de Brexit ar putea duce la diminuarea cantităţii de alimente disponibile.

„Nu vrem sa credem că Brexit va afecta cantitatea de alimente disponibilă, dar este o idee bună să aveţi un stoc pregatit. Astfel, veţi fi întotdeauna pregătiţi pentru ce este mai rău”, se spunea în mail.

6418
Tagurile:
Marea Britanie, UK, amânare, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Tematic
Brexit: Data pentru noul vot asupra Acordului şi amânarea ieşirii din UE
Trump a amenințat UE și a criticat negocierile pentru Brexit
Ultima oră! Brexit a fost amânat!
Românii din Marea Britanie post-Brexit: 3000 de noi locuri de muncă în acest sector
Brexit: un al treilea vot, blocat în Parlament. Acordul, fundamental schimbat
Școală

Spiegel avertizează asupra unei „generații pierdute” din cauza Covid-19

488
Din cauza pandemiei Covid-19, decalajul global în educație crește prăpastia dintre clasele privilegiate și cele mai sărace. Spiegel consideră că vine o generație „pierdută” și explică de ce.

Criza de sănătate provocată de coronavirus riscă să creeze o „generație pierdută”, întrucât milioane de copii nu mai au acces normal la educație. Și ei vor trebui să „plătească datoria pandemiei”, scrie revista germană Spiegel.

Într-adevăr, potrivit unui raport al Băncii Mondiale din iunie, pierderea veniturilor generației actuale de școlari se va ridica la 10 000 de miliarde de dolari dacă școlile lumii nu se redeschid rapid.

În Germania, instituțiile de învățământ au fost închise de luni de zile, iar în unele țări mai puțin dezvoltate nu s-au deschis de un an. În consecință, tinerii își pierd posibilitatea de a scăpa de sărăcie și de a-și putea modela viața, regretă mass-media citată.

Astfel, conform datelor UNESCO publicate în august anul trecut, 24 de milioane de copii nu se vor întoarce niciodată la școală, deoarece au devenit esențiali pentru familiile lor în lupta zilnică pentru supraviețuire. „Majoritatea studenților cu risc, 5,9 milioane, trăiesc în Asia de Sud și de Vest; 5,3 milioane se află în Africa subsahariană ", se spune în raport.

Amenințarea nemulțumirii

Pe lângă crearea unor dificultăți economice, acest decalaj global în educație aprofundează decalajul deja existent între clasele privilegiate și cei care nu își pot permite o educație mai bună, menționează Spiegel.

Mai rău, experții consideră nemulțumirea crescândă ca o cauză potențială a viitoarelor conflicte, creșterea migrației și creșterea extremismului, subliniază sursa geramnă.

Katrin Kuntz, redactor la departamentul internațional al ziarului, a vorbit cu experți în educație despre consecințele închiderii școlilor. Potrivit acesteia, este încă posibil să se evite sosirea unei generații pierdute.

„Pentru a face acest lucru, guvernele trebuie să aleagă să investească în cei mai tineri. Și nu ar trebui să piardă deloc timpul".

O criză alarmantă

Fondul Monetar Internațional este, de asemenea, îngrijorat de criza economică cauzată de pandemie.

„Estimăm că până la sfârșitul anului 2022, venitul cumulat pe cap de locuitor va fi cu 13% mai mic decât proiecțiile dinaintea crizei în economiile avansate, comparativ cu 18% pentru țările cu venituri mici și 22% pentru țările emergente și în curs de dezvoltare din lume, cu excepția Chinei”, a menționat într-o postare de blog, din 24 februarie, Kristalina Georgieva, director general al FMI.

Confruntată cu această situație gravă, Save the Children, o organizație caritabilă din Londra, a apelat la donatori la mijlocul lunii ianuarie pentru a ajuta guvernele să trimită copiii din țările sărace înapoi la școli. Conform calculelor ONG-ului, pentru a proteja viitorul celor mai marginalizați este nevoie de puțin peste 50 de miliarde USD, sau 370 USD (aproximativ 300 EUR) per elev.

488
Tagurile:
Restricții, coronavirus, Educație, școală, Studii, generație, COVID-19, Pandemie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Navire de l'Otan en mer Noire (archive photo)

Bulgaria refuză participe la manevrele NATO Poseidon 21 din Marea Neagră

460
(reînnoit 09:51 28.02.2021)
Bulgaria nu participă la manevrele NATO Poseidon 21 în Marea Neagră, care au început în România sâmbătă, 27 februarie, în urma mai multor cazuri de Covid-19 identificate pe cele două nave ale sale care urmau să fie angajate acolo, potrivit Marinei Române.

Exercițiile NATO Poseidon 21 au loc fără participarea Bulgariei, a anunțat Mihai Panait, șeful Statului Major al Forțelor Nvale.

"Partenerul bulgar de data asta are o problemă legată de pandemia de COVID - 19 și din cauza aceasta a declinat participarea la acest exercițiu multinațional", a spus el pentru Radio România Actualități.

În ceea ce privește echipajul navei „Viceamiral Constantin Bășescu, Panait a spus că toți membrii săi au fost vaccinați împotriva Covid-19 și au fost supuși unei proceduri de carantină timp de două săptămâni. Toți au fost testate înainte de îmbarcare.

Manevrele Poseidon 21 Atlantic Alliance au început sâmbătă (27 februarie) în portul Constanța. Inițial urmau să aibă loc cu participarea a șapte membri NATO: România, Statele Unite, Franța, Turcia, Grecia, Spania și Bulgaria.

Combaterea amenințărilor conform procedurilor NATO

Scenariul de exerciții include acțiuni comune împotriva amenințărilor submarine bazate pe proceduri operaționale NATO pentru cercetarea hidrografică, identificarea și eliminarea minelor maritime și a dispozitivelor explozive improvizate, precum și acțiuni împotriva avioanelor inamice, navelor de suprafață și submarinelor.

Participanții la aceste manevre, care vor dura până pe 6 martie, vor practica, de asemenea, tractarea unei nave avariate, realimentarea pe mare și acordarea primului ajutor.

Participarea României la Poseidon 21

La manevrele NATO din Marea Neagră participă peste 600 de militari români și străini, care vor utiliza 11 nave militare, nouă aparate de zbor, o autospecială de intervenție pirotehnică și un robot subacvatic telecomandat.

Comandamentul Flotei din Constanța conduce activitățile de instruire planificate pe mare, pe uscat și în aer, în care sunt integrate forțe și mijloace din Franța , Grecia , România , Spania , Statele Unite ale Americii și Turcia.

„Poseidon21 are un grad de complexitate ridicat și urmărește utilizarea optimă a capabilităților NATO pentru consolidarea capacității de reacţie rapidă a Alianţei, în contextul schimbărilor continue ale mediului de securitate regional”, notează Marina Română.

Toate secvențele exercițiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autoritățile naționale din #România și din statele participante pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2.

460
Tagurile:
Bulgaria, Marea Neagră, NATO

Загрузка...
Horea, Cloşca şi Crişan

Scurt metraj superb despre Horea ”Focul viu al muntelui”

99
(reînnoit 20:41 28.02.2021)
Un omagiu adus martirului libertății și conștiinței românești din Transilvania, Vasile Nicola Ursu - Horea, o realizare de excepție! Și o cercetare care scoate la iveală locul unde eroul a fost martirizat

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ziua de azi a fost marcată în toată țara, dar mai ales în Transilvania, ca dată de cinstire a martiriului eroilor naționali Horea și Cloșca.

Am selectat două realizări care marchează această dată – evocând memoria uneia dintre cele mai complexe personalități ale istoriei noastre, Vasile Nicola Ursu – zis Horea.

Constructor de biserici, inițiat în taine străvechi, om cu o pregătire mult mai vastă decât ar reieși din istoria învățată în scoală, Horea reprezintă un moment de răscruce al conștiinței naționale – dar mai ales al recunoașterii națiunii în epoca luminilor, creând premisele reprezentării românilor ca entitate națională cu drepturi politice de prim rang.

De fapt, de la Horea pornesc Avram Iancu, Bărnuțiu, Barițiu, Rațiu și Memorandumul, culminând cu Iuliu Hossu și Iuliu Maniu. Gândirea politică transilvană îl are la origini pe Horea! 

De fapt, cum ar putea fi definit Horea? În opinia mea, cea mai potrivită definiție este, deocamdată, ”Misteriosul Rex Daciae”. Misteriosul Rege al Daciei, cu nume de împărat bizantin! 

Prima realizare selectată este a unui cineast talentat, Cosmin Pleșa, care a pus într-un scurt metraj – eseu o idee a unui fiu al locurilor lui Horea, colonelul de vânători de munte Ioan Uțiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, unul dintre cei mai consecvenți ecologiști și apărători ai Munților Apuseni. 

”Horea – Focul viu al muntelui” este un scurt metraj care folosește muzica marelui Grigore Leșe și e realizat la Andonexstudio. Merită urmărite cele câteva minute ale înălțătorului film-eseu!

A doua realizare omagială aparține cercetătorului Alexandru Moldoveanu, care a reușit să identifice cu exactitate locul martiriului lui Horea și Cloșca. Locul unde, în urmă cu 236 de ani, pe 28 februarie 1785, Vasile Ursu Nicola, zis Horea, și Ion Oargă, zis Cloșca, au fost martirizați – uciși în chinuri cumplite de autoritățile ungurești.

Alexandru Moldoveanu a identificat locul martirajului de pe ”Dealul Furcilor”, comparând terenul cu prezentarea acestuia de pe gravura cunoscută, în care Johann Andreas Brinhauser, redă execuția.

Într-un articol publicat de Active News, cunoscutul ziarist Victor Roncea arată că Alexandru Moldoveanu a transmis locația (fotografia de mai jos) cu un scop important: avertizarea ca terenul pe care a fost vărsat sângele martirilor Horea și Cloșca să nu ia vreo destinație nepotrivită.

”Autoritățile locale nu intervin pentru a ridica un cuvenit monument pe locul martiriului. În prezent nici măcar o troiță de lemn la stradă nu amintește de această oribilă crimă anti-românească. O inițiativă creștinească a fost sabotată de autoritățile locale”, scrie Victor Roncea.

 

Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia
© Photo : Activ News
Locul execuției lui Horea și Cloșca - pe Dealul Furcilor, Alba Iulia

 

99
Tagurile:
Horea

Загрузка...