Boeing 737 (Symbolbild)

Prăbuşirea avionului Boeing 737 Max, posibila cauză a tragediei. Cum se instruiau piloţii

565
(reînnoit 12:14 18.03.2019)
Mulți piloți ai avioanelor Boeing 737 Max nu erau informați corespunzător cu privire la specificul acestor aeronave și învăţau să le manevreze pe iPaduri, potrivit The New York Times.

BUCUREŞTI, 18 mart – Sputnik, Doina Crainic. În timp ce piloții petrec de obicei ore întregi de antrenament pe simulatoare de zbor sofisticate şi scumpe, mulți piloți ai avioanelor Boeing 737 Max foloseau doar un iPad în acest scop, potrivit New York Times.

Sindicatele piloţilor Southwest Airlines și American Airlines au cerut în mod repetat companiei Boeing să dezvolte un simulator pentru modelul Max. Totuşi, solicitările lor au rămas fără răspuns, deoarece atât compania, cât și Administrația Federală a Aviației au ajuns la concluzia că piloții nu aveau nevoie de o instruire suplimentară și i-au informat pur și simplu despre potențialele probleme și despre funcționarea noului software.

„Compania [Boeing] asambla aeronavele și lucra la proiectarea lor. Datele necesare pentru a asambla un simulator de zbor nu erau disponibile decât după ce avionul era pregătit de zbor”, a declarat Greg Bowen, președintele Southwest Airlines Pilots Association.

În plus, adaugă ziarul, grupul de piloți care au testat noul Boeing 737 Max au realizat un manual de utilizare, de 13 pagini, cu privire la diferențele dintre acest model și predecesorul acestuia, inclusiv cu privire la tabloul de bord și turbine. Totuși, manualul nu menționează particularitățile noului software MCAS, care direcţionează în mod automat în jos prora avionului în anumite condiții.

Cu câteva săptămâni înainte de prăbușirea unui avion Lion Air, compania Boeing s-a angajat să reconfigureze software-ul, fără a organiza însă cursuri suplimentare de pregătire pentru piloți. După dezastru, experții au descoperit că MCAS se putea activa fără motiv aparent, mai ales dacă detectoarele furnizează date eronate, mai scrie ziarul New York Times.

Pe 10 martie, un Boeing 737 MAX 8 de la Ethiopian Airlines, cu 157 de persoane la bord, s-a prăbușit în sud-estul Addis Abeba, fără a exista supravieţuitori. De asemenea, în octombrie anul trecut, un Boeing 737 MAX 8 de la compania aeriană indoneziană Lion Air s-a prăbușit în Marea Java, ucigând 189 de persoane.

565
Tagurile:
Accident, Avion, Boeing 737
Tematic
Nimeni nu a supraviețuit: Cauza preliminară a prăbușirii Boeing 737 în Indonezia
Știre bombă: Boeing 737 Max - 246 de aeronave din lume ar avea senzori defecți
Prăbuşirea avionului Boeing 737 - doi pasageri au scăpat de la moarte ca prin miracol
Prăbuşirea avionului Boeing 737: Terifiant, ultimul mesaj al pilotului înaintea tragediei
Stație spațială internațională

Forțele spațiale ale SUA vor putea desfășura operațiuni ofensive

5
(reînnoit 18:47 11.08.2020)
Forțele spațiale ale Statelor Unite vor putea desfășura operațiuni ofensive în cazul în care va fi necesar, se spune în doctrina acestor noi forțe armate.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Forțele spațiale ale SUA, în caz de necesitate, ar putea desfășura acțiuni ofensive și să atace obiecte terestre și în spațiul cibernetic, se menționează în doctrina acestor noi forțe armate ale Statelor Unite.

Donald Trump
© Sputnik / Алексей Витвицкий

În documentul, întitulat “Forța spațială” (Spacepower) se specifică destinația trupelor spațiale și se explică de ce SUA considera spațiul cosmic un câmp de acțiuni militare. În doctrină operațiunile militare în spațiu sunt tratate ca o formă separate a acțiunilor militare, nu ca o sferă aflată în competența altor trupe.

Operațiunile ofensive, potrivit doctrinei, pot fi desfășurate “atunci când este justificat”. În special, pentru contracararea inamicului care vrea să obțină accesul la sfera spațială sau să o utilizeze în interese proprii. Acțiunile ofensive, precum se menționează, “au o importanță deosebită pentru obținerea supremației în spațiu”.

“Operațiunile ofensive au ca țintă capacitățile spațiale și sistemele de apărare antispațială a inamicului, diminuarea eficienței și letalității forțelor inamice în toate domeniile. Operațiunile ofensive sunt îndreptate spre atingerea supremației și a capacității de a neutraliza misiunile spațiale a inamicului până ca acestea să fie utilizate împotriva unor forțe aliate”, se spune în document.

Forțele spațiale menționează că desfășurarea unor operațiuni ofensive nu se limitează la contracararea sistemelor de apărare antirachetă a inamicului, ci poate avea loc în raport cu “întreaga gamă a potențialului antisatelit a potențialului inamic”. În această categorie sunt incluse țintele terestre și obiectivele din spațiul cibernetic.

De asemenea, forțele spațiale își rezervă dreptul de a desfășura operațiuni defensive – atât pasive, cât și active. Cele din urmă sunt necesare “pentru distrugerea, lipsirea de mijloacelor ofensive ale inamicului, diminuarea capacității de a îndeplini misiunile sau diminuarea eficienței amenințărilor”.

Forțele spațiale ale SUA au fost înființate pe 20 decembrie 2019. În ianuarie 2020, în funcția de comandant al Comandamentului Forțelor Spațiale a fost numit generalul John W. Raymond.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5
Tagurile:
Spațiul cosmic, SUA
Tematic
Forțele Spațiale Ruse în acțiune
Trump: SUA au rămas în urma Rusiei în dezvoltarea forțelor spațiale
Trump a semnat decretul de înființare a forțelor spațiale

Загрузка...

Românii în UK: „Eat out to Help out” - 50% reducere la restaurant, tot ce trebuie ştiţi

30
(reînnoit 18:46 11.08.2020)
Până pe 31 august, locuitorii Marii Britanii beneficiază de o reducere de 50% dacă iau masa la restaurantele care sunt înregistrate în programul guvernamental „Eat Out to Help Out”. Tot ce trebuie să ştiţi despre acest program.

BUCUREŞTI, 11 aug – Sputnik. Prin programul „Eat Out to Help Out” puteţi beneficia de următoarele avantaje, dacă mâncaţi la unul dintre restaurantele incluse în program:

- beneficiaţi de o reducere de 50% la mâncare sau băuturi nealcoolice, consumate în restaurante în interior (o reducere de până la maximum 10 lire pe masă).

- puteţi beneficia de reducere în fiecare luni, marți și miercuri, până pe 31 august.

- aveţi parte de reducere de câte ori doriţi.

De asemenea, nu aveți nevoie de un voucher pentru a beneficia de acest program și îl puteți utiliza în același timp cu alte oferte și reduceri, după cum se precizează pe site-ul guvernului britanic. Nu există o limită minimă de cheltuieli.

Pe de altă parte, nu puteți solicita reducerea pentru băuturi alcoolice sau taxe pentru servicii.

Unitățile participante pot include:

- restaurante, cafenele, baruri sau pub-uri;

- cantine la birouri sau şcoli;

- săli de mese.

Lista cu lanţurile de restaurante care au anunţat participarea la program poate fi consultată la această adresă

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

30
Tagurile:
restaurant, Marea Britanie
Tematic
Românii din UK: de azi intră în carantină aceste zone din Marea Britanie
Brexit: Noi reguli pentru cetăţenii UE – pot fi expulzaţi, chiar dacă s-au născut în UK
În UK a fost confirmat primul caz de COVID-19 la un motan

Загрузка...