Parlamentul European

Parlamentul European cere stoparea Nord Stream -2

241
(reînnoit 15:06 12.03.2019)
Parlamentul European a votat o rezoluție prin care cere Comisiei Europene să stopeze realizarea proiectului Nord Stream - 2 și să renunțe la tratarea Rusiei drept un partener strategic.

BUCUREȘTI, 12 mart – Sputnik. Parlamentul European a votat în cadrul unei ședințe plenare la Strasbourg rezoluția referitoare la situația relațiilor politice dintre UE și Rusia, în care se conține propunerea de stopare a proiectului Nord Stream-2, extinderea sancțiunilor personale specifice, limitarea accesului Rusiei la fonduri și tehnologii, precum și renunțarea la tratarea Moscovei în calitate de partener strategic.

Pentru rezoluție au votat 402 deputați, împotriva – 163, iar 89 s-au abținut.

Documentul propus în luna martie de către deputatul european din Letonia Sandra Kalniete conținea formularea potrivit căreia “UE ar trebui să fie pregătită să adopte sancțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni personale specifice, și să limiteze accesul la fonduri și tehnologie în cazul în care încălcarea de către Rusia a dreptului internațional continuă”.

De asemenea, în rezoluție a fost inclus un îndemn adresa Comisiei Europene și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) “să pregătească fără întârziere o propunere legislativă pentru o Lege Magnițki la nivelul întregii UE (regimul global de sancțiuni al UE privind drepturile omului), care să permită impunerea de interdicții de acordare a vizelor și a unor sancțiuni specifice, cum ar fi blocarea proprietăților și a drepturilor imobiliare în cadrul jurisdicției UE față de funcționarii publici sau de persoanele care acționează într-o calitate oficială și care se fac vinovați de acte de corupție sau de încălcări grave ale drepturilor omului”.

În text se conțin și afirmații potrivit cărora “proiectul Nord Stream 2 întărește dependența UE față de aprovizionarea cu gaze rusești, amenință piața internă a UE și nu este în concordanță cu politica energetică a UE sau cu interesele sale strategice și, prin urmare, trebuie oprit”.

De asemenea, se afirmă că Rusia nu mai poate fi considerată drept „partener strategic”, din momentul în care nu mai sunt îndeplinite principiile prevăzute la articolul 2 din Acordul de parteneriat și cooperare (APC) și că APC ar trebui, prin urmare, să fie reconsiderat. Totodată, eurodeputații consideră că “este nevoie de mai multă coordonare și coerență în abordarea UE în materie de politică externă și de securitate cu privire la Rusia”.

În același timp, în document se menționează că UE “rămâne deschisă pentru o relație mai solidă și pentru un dialog care să ducă la această relație și dorește să revină la relații de cooperare cu Rusia, de îndată ce autoritățile ruse și-au îndeplinit obligațiile internaționale și legale și au demonstrat angajamentul real al Rusiei de a restabili încrederea zdruncinată”.

În opinia Parlamentului European, “actualele tensiuni și confruntări persistente dintre UE și Rusia nu sunt în interesul niciuneia dintre părți; întrucât canalele de comunicare ar trebui să rămână deschise în pofida rezultatelor dezamăgitoare; întrucât noua divizare a continentului pune în pericol atât securitatea UE, cât și a Rusiei”.

241
Tagurile:
Nord Stream 2, Parlamentul European, Rusia
Tematic
Cumpănaşu, mesaj către SUA şi Germania: „Mai lăsaţi-ne cu vrăjelile şi buchetele de flori”
Eveniment mondial: Pompeo – evoluție excepțională, Rusia nu mai are nevoie de altceva!
Germania vrea un nou „nucleu dur” al Uniunii Europene?
Germania va modifica cadrul juridic care reglementează Nord Stream-2
SUA, UE și Germania, în pragul unui conflict major - miză financiară imensă!
Angela Merkel, ovaţionată în picioare, în confruntare cu Mike Pence, trecut sub tăcere
Șeful OMV anunță sfârșitul „monopolului ucrainean” la tranzitul gazelor
Analist cunoscut șochează: legătura dintre președintele Franței și Kovesi
Rusia, acuzată de implicare în Brexit într-un proiect de rezoluție a PE
Marea greșeală a României – capcana în care cădem fără să gândim
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

28
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

28
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...
Producerea vaccinului împotriva COVID-19

OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”

44
(reînnoit 19:23 21.09.2020)
Ministrul rus al Sănătății a discutat cu șeful Biroului european al OMS aspecte privind cooperarea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Problemele privind cooperarea în lupta împotriva COVID-19 au fost discutate luni într-o ședință de către ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko și Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează RIA Novosti.

Ministrul rus al Sănătății și-a exprimat recunoștința subdiviziunii europene a OMS pentru cooperarea activă în problemele legate de  infecția cu coronavirus.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat recunoștința față de partea rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”.

”OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume ”Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”, a declarat Hans Kluge la final întâlnire cu Murașko.

Primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19 „Sputnik V” a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia. Medicamentul a fost dezvoltat de Centrul Gamalei. Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia, a anunțat că au fost promite cereri pentru achiziționarea a unui miliard de doze de vaccin, din peste 20 de țări. Potrivit acestuia, capacitățile disponibile în țară fac posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

44
Tagurile:
OMS, Rusia
Tematic
Șeful OMS: Să ne pregătim de următoarele pandemii
OMS laudă măsurile restrictive soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa

Загрузка...