China

Germania vrea implicarea Chinei în negocierile cu privire la înarmări

154
Șeful diplomației Germanie, Heiko Maas, consideră că China trebuie să implice în negocierile cu privire la controlul asupra înarmărilor.

BUCUREȘTI, 10 mart – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat într-un interviu oferit publicației Tagesspiegel am Sonntag, că China trebuie să-și ocupe locul la negocieri cu privire la controlul asupra înarmărilor.

"E unul din motive pentru care SUA și Rusia nu mai vor să se lege pe mâini în mod unilateral cu Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare – China este liberă în acțiunile sale și alții se înarmează de asemenea… Dacă Bijingul a refuzat până acum controlul, discuțiile nu trebuie să se oprească aici. China trebuie să-și ocupe locul la masa de negocieri. Trebuie să exercităm presiuni", a declarat ministrul german.

Reamintim că anterior președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul va demara, începând cu 2 februarie, procedura de ieșire din INF. Secretarul de stat, Mike Pompeo a declarat că "în cazul în care Rusia nu va reveni la o respectare deplină și  verificabilă a prevederilor tratatului în decurs de șase luni", tratatul va fi denunțat. Aliații de NATO au susținut decizia SUA, considerând că Washingtonul a recurs la acest gest drept răspuns la așa-numitele “riscuri semnificative pentru securitatea euro-atlantică” din cauza rachetelor rusești.

Pe 2 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Moscova va răspunde simetric la decizia Washingtonului de ieșire din INF prin suspendarea participării la tratat. Șeful statului rus a menționat că Rusia nu se va aventura într-o cursă costisitoare a înarmărilor. În același timp, Putin a adăugat că toate propunerile Rusiei legate de dezarmare “rămân valabile, iar ușile rămân deschise”, cerând ministrului Afacerilor Externe și ministrului Apărării să nu mai fie initiate niciun fel de negocieri pe acest subiect.

154
Тема:
Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (61)
Tematic
Putin: SUA încalcă INF prin amplasarea lansatoarelor de rachete în România
Washingtonul anunță retragerea din Tratatul INF cu Moscova
Rusia a suspendat Tratatul INF cu SUA
Congresul SUA a publicat proiectul de lege care interzice încălcarea INF

Загрузка...