Sergei Lavrov

Venezuela: "incitarea și influența externă" - contrare procesului democratic

115
În cadrul unei convorbiri telefonice cu Mike Pompeo, Serghei Lavrov a condamnat amenințările Washingtonului față de autoritățile venezuelene și a subliniat că incitarea și influența externă nu au nimic în comun cu procesul democratic, potrivit unei declarații a ministrului rus de Externe.

BUCUREŞTi, 3 mart - Sputnik. Pe 2 martie, ministrul rus de Externe a vorbit telefonic cu secretarul de stat al SUA pentru a aborda situația din Venezuela, a afirmat diplomația rusă într-o declarație. În timpul discuției, Lavrov a ridicat problema ingerinţei în afacerile acestui stat latino-american.

"Incitarea și influența externă distrugătoare, și chiar sub pretextul ipocritic al acordării ajutorului umanitar, nu au nimic de-a face cu procesul democratic ", a declarat diplomatul rus.

De asemenea, el a denunțat amenințările Washingtonului față de autoritățile legitime din această țară.

"Lavrov a condamnat amenințările americane împotriva guvernului venezuelian legitim, care reprezintă o ingerință flagrantă în afacerile unui stat suveran și o încălcare gravă a dreptului internațional", se arată în document.

"În ceea ce privește propunerea Washingtonului de a organiza consultări bilaterale cu privire la problemele Venezuelei, se afirmă că suntem pregătiți pentru acest lucru, dar trebuie să respectăm cu strictețe principiile Cartei Națiunilor Unite, deoarece numai venezuelienii au dreptul să-şi determine viitorul", se afirma în declaraţie.

Potrivit Ministerului rus, conversația telefonică a avut loc la inițiativa SUA.

Anterior, Nicolas Maduro a declarat că s-a opus intrării în țară a ajutorului umanitar american pe care l-a descris drept "spectacol politic" și "capcană". Pentru actualul guvern, acesta este doar un pas înaintea unei intervenții militare americane.

Criza politică în Venezuela a izbucnit când liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, a fost demis de Curtea Supremă ca președinte al Adunării Naționale a Venezuelei la 22 ianuarie şi s-a proclamat în ziua următoare "actualul președinte al țării" şi a depus jurământul în timpul unei demonstrații. Donald Trump l-a recunoscut apoi ca "președinte interimar".

Aproximativ 50 de țări, inclusiv Marea Britanie și Germania, au făcut același lucru. De asemenea, Franța l-a recunoscut ca "președinte în exerciţiu". Președintele Nicolas Maduro l-a numit pe Juan Guaido o marionetă a Statelor Unite. Țări precum China, Rusia, Turcia sau Mexic au sprijinit actualul guvern.

115
Tagurile:
SUA, Serhei Lavrov, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (87)

Загрузка...