Michel Barnier şi Theresa May

Brexit: Veste uriaşă pentru românii din UK dată de nogiciatorul şef al UE, Michel Barnier

728
Theresa May va trebui să amâne data Brexit, chiar dacă Parlament de la Londra îi va aproba planul de ieşire din UE în această lună, a spus Michel Barnier.

BUCUREŞTI, 2 mart - Sputnik. Deocamdată este incert care va fi soarta românilor care muncesc în Marea Britanie după ieşirea acesteia din componenţa Uniunii Europene, vor avea sau nu mobilitatea de astăzi, vor avea toţi dreptul de şedere sau doar cei cu vechime mai mare şi multe alte impedimente care ar putea apărea în acordul de retragere a regatului Unit din blocul comunitar.

Negociatorul şef al UE pentru Brexit a dat o veste uriaşă pentru românii din Marea Britanie, declarând că Theresa May va trebui să amâne ieşirea planificată pe 29 martie, întrucât nu există suficient timp pentru ca UE să ratifice acordul de retragere, chiar dacă deputații susțin planul într-un vot care se așteaptă să aibă loc pe 12 martie.

Într-un interviu pentru mai multe ziare europene, Michel Barnier a declarat, de asemenea, că UE este dispusă să ofere asigurări suplimentare că backstop-ul va fi temporar.

Premierul britanic, Theresa May, a promis că parlamentarii vor putea să voteze asupra extinderii Articolului 50 dacă vor decide să respingă a doua oară Acordul, iar Barnier a spus că va fi necesară o prelungire chiar dacă acordul va obține aprobarea Parlamentului.

Comentariile acestuia vin ca o lovitură pentru şeful Capibetului de la Londra, care a insistat că Marea Britanie va putea părăsi blocul comunitar conform planului, la 29 martie, dacă deputații vor reveni asupra Acordului.

Chiar dacă va fi posibil ca UE să ratifice acordul în cazul aprobării acestuia de Parlamentul britanic pe 12 martie, a spus Barnier pentru presă, inclusiv pentru Die Welt din Germania și Le Mundo din Spania, "Nu, nu. Ar fi trebuit să existe o prelungire care să se numească "motivată" sau "tehnică".

"Dar trebuie să întrebați Marea Britanie. Dacă există un vot pe 12 martie și este nevoie de două luni pentru procedură, atunci ar fi justificată".

Întrebat dacă o extindere a Articolului 50 ar fi singura opțiune pentru încheierea unei înțelegeri Brexit, el a răspuns: "Da, ați putea spune asta".

Barnier a declarat că UE va fi cel mai probabil de acord cu o astfel de extindere, dar că statele membre ar trebui să fie convinse că există un motiv bun pentru aceasta.

El a spus: "Durata ipotetică va depinde de ce vor ei. Știu că există o idee a unei extensii fără condiții, dar trebuie să știți că o extensie ar servi pentru a rezolva o problemă, pentru a nu întârzia soluția.

"În opinia mea, nu trebuie să existe o amânare a problemei pentru trei sau șase luni, există risc să prelungească incertitudinea generală a Europei dincolo de alegeri, însă șefii de state sunt cei care trebuie să răspundă".

Speranțele Theresei May de a asigura susținerea Camerei Comunelor pentru Acordul ei se bazează pe obținerea de noi concesii din partea UE pe baza backstop - principala sursă de opoziție din partea conservatorilor în problema Brexit, notează The Independent.

728
Tagurile:
Marea Britanie, UK, Acord, amânare, Articolul 50, Theresa May, Michel Barnier, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Certificat de vaccinare pentru coronavirus

Pașaport digital de vaccinare la nivel european

61
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că luna aceasta va fi făcută o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE.

BRUXELLES, 1 mar – Sputnik. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut astăzi anunțul privind pașaportul digital de vaccinare, o propunere în acest sens urmând a fi făcută de Comisie chiar în cursul acestei luni.

"În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie", a declarat Ursula von der Leyen într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani.

Cele mai mari susținătoare ale ideii de pașaport de vaccinare sunt statele care sunt dependente de turism, cum ar fi Grecia sau Spania, dar și companiile aeriene.

"Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'paşaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil", a spus și cancelarul austriac Sebastian Kurz săptămâna trecută.

Kurz își dorește un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi", după ce au contractat virusul, iar ideea sa este susţinută și de Bulgaria care are și ea interese mari în turism.

De asemenea, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA.

"Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

61
Tagurile:
Vaccinare, Pașaport
Tematic
Rusia oferă Africii 300 milioane de doze de vaccin Sputnik V
Pfizer și Biontech au cerut UE 54 euro pentru un vaccin
Cu ce vaccin este mai bine de vaccinat? Top-5 mituri despre vaccinare

Загрузка...
Viktor Orban

Viktor Orban de pământ cu Bruxelles: Dacă faceți asta, vom părăsi! 

993
Premierul Ungariei, Orban Viktor, dă încă o lecție de demnitate și suveranitate Europei, neacceptând condițiile impuse de PPE

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Premierul Orban Viktor a transmis un avertisment puternic la Bruxelles: partidul său, FIDESZ, va părăsi grupul PPE, majoritar, dacă se va merge nu noile reguli privind penalizarea și suspendarea.

Noile propuneri de reguli au fost impuse PPE de către germanul Manfred Weber  şi de ceilalţi membri ai conducerii și permita penalizarea unui partid membru (PPE) în ansamblu -  nu doar a unui singur eurodeputat.

Reacția lui Orban vine în contextul în care noile reguli ar putea fi votate și aprobate miercuri.

În scrisoarea transmisă liderului PPE Manfred Weber, premierul Orban Viktor  avertizează că  FIDESZ va părăsi grupul PPE dacă noile reguli vor fi adoptate – altfel spus, nu va accepta ca PPE să aibă posibilitatea de a impune măsuri de suspendare.

”Doresc să vă informez, domnule preşedinte, că în cazul în care prevederile acceptate la reuniunea preşedinţiei şi a şefilor delegaţiilor naţionale pe 26 februarie sunt supuse la vot şi adoptate, FIDESZ va părăsi grupul”, i-a transmis Orban lui Weber.

La rândul său, Novak Katalin, vicepreşedintă a FIDESZ a postat o copie a scrisorii lui Orban și a acuzat PPE de jocuri politice în contextul eforturilor europene de a salva vieți.

”Este inacceptabil faptul că, în timp ce Europa luptă pentru a salva vieți și priorul nostru principal este să ne protejăm cetățenii, unii din PPE sunt ocupați cu încercarea de a exclude Fidesz din Grupul PPE”, a scris Novak Katalin, completând – ”Nu au majoritate în conformitate cu normele actuale, așa că au adaptat regulile retroactive pentru a ne expulza. La revedere, RoL?”. (Rule of Law, domnia legii, n.n.)

***

Politico.eu atrage atenția că începând din martie 2019, FIDESZ a fost suspendat din PPE, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ”centriști” de a-i exclude.

Potrivit defalcării de către Parlament a afilierilor europarlamentare, grupul PPE ar rămâne cea mai mare fracțiune chiar și fără membrii Fidesz. Conservatorii au în prezent 187 de membri, urmați de social-democrații cu 145, dintr-un total de 705 din parlament.

993
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov: Rusia nu impune nimănui punctul său de vedere

28
Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și așteaptă ca reflectarea evenimentelor din țară să urmeze același raționament, a declarat Lavrov.

BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și speră ca în aceeași cheie vor fi reflectate evenimentele din Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Russian Foreign Ministry

“Suntem departe de dorința de impune cuiva ceva, fie și colegilor noștri diplomați, un anumit punct de vedere. La rândul nostru, așteptăm ca evenimentele să fie reflectate în același mod, prezentând totul din mai multe perspective, obiectiv”, a declarat Lavrov la întâlnire cu reprezentanții presei străine, acreditate în Rusia.

Lavrov a subliniat că autoritățile ruse nu se izolează de nimeni, “întotdeauna sunt gata de discuții”, însă nu trebuie acceptate ca un dat actualul val de informații false, etichetări și clișee vechi.

„Acest lucru transformă câmpul informațional într-o arenă de confruntări asemenea celei din perioada războiului rece”, a declarat șeful diplomației ruse.

28
Tematic
Lavrov: Cazul lui Navalnîi, o înscenare a Occidentului
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Video - Lavrov: Folosind pandemia, Occidentul încearcă să pedepsească guvernele „incomode”
Lavrov a comentat situația din Armenia

Загрузка...