BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a apreciat pozitiv predispunerea președintelui SUA, Donald Trump, și a președintelui Consiliului de Stat al Coreei de Nord, Kim Jong-un, pentru continuarea dialogului americano-nord-coreean, se arată într-un comunicat al diplomației ruse.
Moscova este convinsă că acesta trebuie să fie fortificat de niște acțiuni practice în întâmpinarea unul altuia și să se dezvolte în baza unor abordări de compromis punând accent pe cultivarea unei atmosfere de încredere.
“Evident, acest proces de soluționare a întregului complex de probleme ale peninsulei Coreeană, inclusiv cea nucleară, necesită timp și maximă răbdare a tuturor participanților”, se mai arată în nota MAE.
În același timp, Moscova consideră extrem de importantă păstrarea unei dinamici pozitive a proceselor politico-diplomatice în subregiune, în făgașul inițiativelor ruso-chineze.
“În acest context, confirmăm că Rusia rămâne concentrată asupra consolidării interacțiunilor multilaterale în interesele reglementării atotcuprinzătoare a situației din peninsula Coreeană”, se spune în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.
“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.
Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.
Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.
“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.
BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-au confirmat disponibilitatea de a purta negocieri cu privire la stabilitatea strategică, a informat Casa Albă după discuția telefonică purtată de cei doi lideri.
“Au discutat despre un șir de probleme regionale și globale, inclusiv disponibilitatea SUA și Rusiei de a purta un dialog cu privire la stabilitatea strategică într-un șir de probleme legate de controlul asupra înarmărilor și amenințările în adresa securității în baza prelungirii tratatului New Start”, se menționează în comunicatul administrației americane.
În timpul discuției cu Putin, Biden și-a exprimat îngrijorarea față de consolidarea “spontană” a prezenței militarilor ruși în Crimeea și la frontieră cu Ucraina, a mai precizat serviciul de presă al Casei Albe.
“Președintele Biden a subliniat angajamentul de neclintit al SUA față de susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarea față de sporirea spontană de către Rusia a capacităților militare în Crimeea ocupată și la frontieră cu Ucraina”, se spune în comunicat.
Totodată, Biden “a îndemnat Rusia la detensionarea situației”.