Nicolas Maduro, Venezuela

Azi noapte, Washington-ul a primit o palmă grea în cazul Venezuela!

1760
(reînnoit 08:07 26.02.2019)
În ciuda unei majorități confortabile în Grupul de la Lima și a puhoiului de sancțiuni, SUA nu reușește să-și impună politica de forță în regiune

BUCUREȘTI, 26 feb - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Reunit în fieful anti-Maduro de la Bogota, Columbia, Grupul de la Lima l-a avut pentru prima dată care invitat pe Juan Guaido, liderul tentativei de lovitură de stat din Venezuela, dar s-a desfășurat sub ”supravegherea” vicepreşedintelui american, Mike Pence.

De menționat că, în prealabil, SAU au impus luni noi sancţiuni împotriva Venezuelei, cerând în plus blocarea activelor companiei petroliere de stat PDVSA. Sancţiunile Departamentului de Trezorerie îi vizează și pe câțiva guvernatori de state din Venezuela, aliaţi ai preşedintelui Nicolas Maduro.

Ei bine, în ciuda acestor presiuni ale SUA și a prezenței lui Pence și Guaido, Grupul de la Lima a respins folosirea forţei armate așa cum dorea Washington-ul.

Cu alte cuvinte, o palmă pentru Washington, care, în ciuda unei majorități confortabile în Grup, nu reușește să-și impună politica de forță în regiune. În schimb, Grupul de la Lima a lansat un apel o tranziţie democratică în Venezuela și a denunțat ”situaţia umanitară ”gravă”.

”Tranziţia spre democraţie trebuie făcută chiar de venezueleni în mod paşnic, în cadrul Constituţiei şi dreptului internaţional, şi susţinută prin mijloace politice şi diplomatice, fără folosirea forţei”, se menționează în declaraţia a reuniunii de la Bogota a grupului celor 14 state din Grupul de la Lima.

Pe de altă parte, SUA intenționează să acționeze și la Curtea Penală internațională, din cauza incidentelor ce au loc în Venezuela, Pence acuzând regimul Maduro de ceea ce se petrece. Grupul de la Lima a condamnat ”violenţa criminală a lui Maduro contra populaţiei civile”, precum și refuzul Caracas-ului de permite intrarea ajutoarelor umanitar trimise de SUA.

”În paralel, Washingtonul a cerut ca o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind Venezuela să se ţină marţi, potrivit unor surse diplomatice”, transmite Agerpres.

1760
Tagurile:
Nicolas Maduro, Juan Guaido, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (133)
Tematic
„Un clovn autoproclamat”. Maduro îi solicită lui Guaido să organizeze alegeri
Maduro anunță închiderea frontierei cu Brazilia
Alertă în Venezuela: Maduro desfășoară armata la frontiera cu Columbia

Загрузка...