Proteste la Okinawa împotriva construcției unei noi baze militare a SUA

Japonezii se opun construcției unei noi baze SUA - primele rezultate ale referendumului

104
Majoritatea locuitorilor din Okinawa, Japonia, se pronunță împotriva construcției unei noi baze militare a SUA, potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului local.

BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. Peste 70 la sută din locuitorii Okinawa s-au pronunțat împotriva noii baze militare americane pe teritoriul prefecturii, arată primele rezultate ale referendumului.

Potrivit datelor oferite de autoritățile nipone, duminică la referendum au participat 605 mii 394 de persoane. La ora 21:30 (ora locală) au fost numărate 5,59 % din buletine de vot, dintre care 23 de mii de persoane (70 la sută) au optat împotriva construcția unei noi baze militare a SUA și doar 8 mii s-au pronunțat “pentru” . Alți 2,8 mii de persoane s-au abținut.

Duminică, în Okinawa a avut loc un referendum local în cadrul localnici și-au exprimat atitudinea față de planurile guvernului central de a construi un nou aerodrom militar pentru trupele SUA. Potrivit exit poll, împotriva noii baze au votat ¼ din participanți, ceea îi permite guvernatorului de Okinawa, Denny Tamaki, să aducă la cunoștința guvernelor SUA și Japoniei voința cetățenilor.

Okinawa reprezintă doar 0,6 la sută din teritoriu Japoniei, însă acolo sunt amplasate 74 la sută din obiective militare americane și peste o jumătate din forțele armate ale SUA din Japonia. Potrivit datelor administrației prefecturii, în Okinawa se află 25,8 mii de militari americani și 19 mii de membri ai familiilor lor și civili, cetățeni ai SUA.

104
Tagurile:
SUA, Baza militară, Referendum, Japonia
Tematic
Abe, la Adunarea Generală ONU: Japonia, Rusia trebuie să rezolve problema teritorială
Ministrul Securității Cibernetice din Japonia nu s-a atins niciodată de un computer
Japonia a creat un copil-robot android realist ca niciodată – VIDEO care îţi dă fiori
Anticorupția: așa cum se face în Japonia. Carlos Ghosn, încătușat în propriul avion. VIDEO

Загрузка...