Флаг Британии на фоне Биг-Бена

Românii din Marea Britanie: clarificări oficiale cu privire la statutul lor post-Brexit

4279
Ambasada britanică la Bucureşti a organizat două sesiuni de informare şi discuţii la Manchester şi Londra cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din Regatul Unit. Oficialităţi britanice au adus lămuriri cu privire la statutul românilor post-Brexit.

BUCUREŞTI, 18 feb – Sputnik, Doina Crainic. La sesiunea organizată în capitala Marii Britanii, găzduită de ICR Londra, oficialii britanici au transmis românilor că înţelegerea la care s-a ajuns, şi care este inclusă în textul acordului de retragere, le va oferi siguranţă celor circa 400.000 de români care trăiesc în Regatul Unit, astfel că ei îşi vor putea menţine drepturile, potrivit Agerpres.

Acordul le va permite cetăţenilor europeni din Marea Britanie şi cetăţenilor britanici din UE să continue să trăiască la fel cum o fac şi în prezent în ţările în care au ales să lucreze.

Oficialii britanici au explicat că „settled status”, sau statutul de şedere permanentă, nu reprezintă un sistem de vize şi că obţinerea acestui statut este un proces simplu, online, scopul acestuia fiind de a acorda rezidenţă. Totodată, românii au primit asigurări că vor putea circula în Marea Britanie pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate indiferent dacă Regatul Unit iese din UE cu sau fără acord.

Potrivit oficialilor britanici, dacă unul dintre părinţi are un statut mai bun în Marea Britanie, atunci şi copilul va primi aceleaşi drepturi cu cele ale părintelui cu un statut mai favorabil. Dovada rezidenţei se poate face inclusiv prin prezentarea unei programări la medic sau a unui bilet de avion.

Cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru 5 ani de zile consecutivi sau mai mult vor fi eligibili pentru statutul de rezident („settled status”). Al doilea tip este statutul de pre-rezident („pre-settled status”) şi stipulează că cetăţenii europeni care au avut reşedinţa în Marea Britanie pentru mai puţin de 5 ani consecutivi vor fi eligibili pentru acest statut. Ei vor putea locui în Marea Britanie pentru o perioadă de 5 ani, timp în care vor putea obţine „settled status”. Cei care obţin „pre-settled status” îşi vor păstra aceleaşi drepturi pe care le au şi în prezent - dreptul de a lucra, dreptul de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială - însă, după cei 5 ani de şedere continuă, trebuie să solicite „settled status”.

În solicitările depuse pentru noul statut, solicitanţii trebuie să furnizeze informaţii generale despre ei şi să-şi declare istoricul infracţional.

Ambasadorul Marii Britanii în România, Andrew Noble, a explicat pentru Agerpres că procedura pentru obţinerea „settled status” este deocamdată în fază de testare, sistemul urmând să intre în funcţiune abia la 30 martie şi că este timp suficient ca românii să se înregistreze în acest sistem. Românii se pot înregistra până pe 31 decembrie 2020.

4279
Tagurile:
Brexit, Români

Загрузка...