Close-up of a US Flag patch as a US Army (USA) UH-60A Black Hawk (Blackhawk) helicopter

SUA folosesc elicoptere pentru a transporta aurul sirian ascuns de Daesh - rapoarte

804
(reînnoit 12:19 17.02.2019)
Președintele american Donald Trump a derutat întreaga lume în decembrie anul trecut, spunând că califatul auto-proclamat Daesh a fost înfrânt în Siria și a anunțat retragerea tuturor trupelor americane din Republica Arabă.

BUCUREŞTI, 17 feb - Sputnik. Agenția de știri siriană de stat SANA a citat surse locale spunând că forțele americane au folosit elicoptere pentru a transfera lăzi mari pline de "răsfățuri" ale teroriștilor Daesh din zona Al-Dashisha, provincia Hasaka.

Sursele afirmă că lăzile conțin cantități uriașe de aur pe care grupul terorist le-a depozitat în condiții de siguranță la est de orașul al-Shadadi - o cantitate care, după cum subliniază SANA, corespunde altor rapoarte că Daesh a transportat circa 40 de tone de lingouri de aur furate din Mosul, Irak și alte zone din Siria către Al-Dashisha.

Potrivit surselor, elicopterele militare americane au sosit în Hajun în Deir ez-Zor și Dashisha în Hasaka, transferând militanții Daesh care s-au predat trupelor americane și le-au îndreptat mai târziu spre locurile cu aur furat, astfel ar fi finalizat înțelegerea în care Washingtonul "a cruțat sute de lideri și experți ai organizației teroriste".

Washingtonul nu a comentat încă informaţiile, potrivit sputniknews.com.

Statele Unite au fost acuzate anterior de mai multe țări de organizarea de transporturi pentru militanţi Daesh, SANA sugerând că armata americană a folosit elicoptere pentru a evacua comandanții Daesh cu familiile lor sau pentru a transporta teroriștii în tabere de antrenament.

Cu doar două luni în urmă, agenția Tasnim News a citat președintele parlamentului iranian, Ali Larijani, în care susține că SUA transportă militanții Daesh în Afganistan din Siria:

"În ultimul an, SUA au mutat un număr mare de teroriști Daesh în Afganistan, care ar putea crea din nou aceleași probleme în unele părți ale Asiei pe care le-a creat în Irak și Siria", a spus el.

În septembrie anul trecut, SANA a raportat că coaliția condusă de SUA a efectuat "o operațiune aeriană de aterizare" la marginea al-Marashida, pentru a disloca pe cale aeriană liderii teroriști către o destinație necunoscută.

Primele semne ale presupusului ajutor au apărut în septembrie 2017, când o sursă a declarat pentru Sputnik că elicopterele militare americane au transferat comandanții Daesh din provincia Deir ez-Zor în nordul Siriei la sfârșitul lunii august, pe fondul avansării cu succes a armatei siriene.

Washingtonul a anunțat planurile de a se retrage din țara sfâșiată de război la sfârșitul lunii decembrie, după ce președintele Donald Trump a declarat victoria asupra Daesh.

Săptămâna trecută, The Wall Street Journal a citat oficiali americani și foștii oficiali americani spunând că militarii americani se pregătesc să scoată toate trupele desfășurate în Siria până la sfârșitul lunii aprilie.

804
Tagurile:
Siria, aur, SUA, Statul Islamic, DAESH

Загрузка...