Președintele Nicolas Maduro

Opoziția din Venezuela miza Maduro va pleca în 24 de ore, scrie WSJ

215
(reînnoit 12:38 14.02.2019)
Opoziția din Venezuela a mizat pe plecarea imediată a lui Maduro din funcție, odată cu recunoașterea lui Guaido de către SUA în calitate de președinte interimat al țării.

BUCUREȘTI, 14 feb – Sputnik. Susținătorii opoziției din Venezuela credeau că președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, va renunța la putere în decursul unei singure zile, după ce Washingtonul le va susține planul, anunță ziarul Wall Street Journal, cu referință la un fost oficial american de rang înalt.

Președintele parlamentului din Venezuela, Juan Guaido, s-a autoproclamat pe 23 ianuarie șef interimar al statului. SUA și un șir de alte state au declarat că îl recunosc în calitate de lider legitim. Rusia și China au declarat că îl susțin pe Maduro, singurul președinte legitim. Instituțiile de stat se află sub controlul Maduro, iar armata a declarat că îl sprijină.

“Oamenii care au elaborat planul (la Caracas) și l-au „vândut” aici (la Washington), l-au vândut cu promisiunea că în cazul în care Guaido va începe să acționeze, iar (statele din America de Sud) și SUA îl vor susține, militarii vor trece de partea lui și Maduro va pleca”, a declarat publicației fostul oficial american de rang înalt.

“Ei credeau că e o operațiune care va dura doar 24 de ore”, a adăugat el.

Anterior, publicația anunțase că în noaptea din ajunul autoproclamării Guaido în calitate de președinte, acesta a fost sunat de vicepreședintele SUA, Mike Pence, care l-a asigurat că Washingtonul îl va recunoaște în calitate de nou șef al statului. Precum a scris ziarul american, “apelul telefonic nocturn a lansat planul care era promovat în secret în decursul săptămânilor anterioare, însoțit de negocieri între oficialitățile din SUA, aliații, parlamentari și persoanele cheie ale opoziției din Venezuela”.

215
Tagurile:
Mike Pence, SUA, Juan Guaido, Nicolas Maduro, Venezuela
Тема:
Tentativa de lovitură de stat în Venezuela (86)
Tematic
Rusia: amestecul militar în Venezuela, „cel mai grav scenariu”. Consecințe „catastrofale”
Washingtonul a luat deja decizia de intervenție în forță în Venezuela - Moscova
Pentagonul este îngrijorat de activitățile cibernetice ale Chinei în Venezuela
Lavrov: În cazul Venezuelei avem pe față o imixtiune în problemele interne
Maduro dă start "celor mai importante exerciții militare din istorie" în Venezuela (VIDEO)
Guaido a fost racolat de serviciile SUA acum 10 ani - ambasadorul Venezuelei

Загрузка...