Conflict militar

„Un conflict între Iran, Israel și alte țări din regiune este posibil”

341
(reînnoit 19:06 13.02.2019)
Avocatul franco-iranian Ardavan Amir-Aslani, specialist în Iran, a acordat un interviu agenţiei Sputnik, în care a vorbit despre revoluția din 1979, despre înființarea Republicii Islamice, despre patruzeci de ani de evoluție haotică a acestei ţări și despre crizele actuale din Iran.

BUCUREŞTI, 13 feb – Sputnik, Doina Crainic. Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la Revoluția Islamică din Iran, avocatul iranian Ardavan Amir-Aslani a analizat, într-un interviu pentru Sputnik France, succesele revoluției din 11 februarie 1979. Protestatari liberali, marxiştii, anarhiștii și chiar clericii s-au unit împotriva puterii șahului Iranului pentru a obține mai multă justiție socială.

„Justiţia socială a fost unul dintre deziderate. Dorința de a recâștiga independența Iranului pe scena internațională a fost un altul. Dorința de a-și recâștiga suveranitatea națională a fost un altul. Au existat o serie de revendicări, deseori cerințe legitime, care au fost făcute către regimul imperial și au constituit calea către răsturnarea acelei puteri”, a declarat Ardavan Amir-Aslani.

Reamintind că înainte de revoluție „existau 50 000 de atașați militari americani în Iran”, Amir-Aslani a mai spus că revoluția a fost în mare parte o reacție la dominația SUA. Dar cucerirea noii suveranități a avut consecințe grave pentru populația iraniană. „În aceşti 40 de ani Iranul nu a mai cunoscut liniştea”, potrivit specialistului.

Ca exemplu al sutelor de mii de imigranți care și-au părăsit țara, expertul iranian a reamintit tulburările majore care au afectat populația Republicii Islamice și, în primul rând, invazia irakiană din septembrie 1980 și un război care a durat opt ani.

„Un război ucigător, în care Iranul s-a aflat singur în fața puterii lui Saddam Hussein, susținut de întreaga planetă, inclusiv de Franța, URSS şi Statele Unite. Întreaga lume îl sprijinea pe Saddam împotriva Iranului. Opt ani de război cumplit, care s-a soldat cu un milion de răniți și cinci sute de mii de morți”, potrivit lui Amir-Aslani.

Încă există o cale prin care poporul iranian să se unească împotriva sancțiunilor internaționale. Sancțiunile se află în centrul crizei economice, financiare și monetare actuale cu care se confruntă populația iraniană și guvernul de la Teheran, criză care are doar o singură soluție, spune Ardavan Amir-Aslani.

„Nu există nicio altă cale de ieșire din criză decât dacă există un acord cu Statele Unite. Că ne place sau nu, aceasta este realitatea astăzi. Statele Unite, prin extrateritorialitatea legilor sale, au reușit să impună legile interne pe plan internațional prin stabilirea unui standard internațional”, a explicat Amir-Aslani.

O analiză sumară arată că Iranul are trei mari dușmani: Statele Unite, Israel și Arabia Saudită, posibili parteneri, precum Turcia, Uniunea Europeană și aliații din est: Rusia și China, printre altele. Avocatul franco-iranian consideră că puterea americană este controlată de aliații săi saudiţi și israelieni și că europenii nu sunt suficient de puternici să se opună, chiar și în ciuda introducerii recente a sistemului de barter INSTEX.

Totuşi, în ciuda tuturor crizelor la nivel naţional, Iranul continuă să-și afirme influența și să-și exercite puterea militară din Oceanul Indian în Marea Mediterană. O politică prin care nu se oprește să lupte împotriva celui mare inamic, Israelul.

„Nu exclud nici posibilitatea unui conflict militar între Iran, Israel și alte țări din regiune”, a mai spus Ardavan Amir-Aslani în încheierea interviului.

341
Tagurile:
Iran, Israel, Conflict armat
Тема:
SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan (11)
Tematic
Situaţie alarmantă în Israel din cauza deficitului de apă de 2,5 miliarde de m3
Ministrul Apărării din Israel și-a anunțat demisia
Netanyahu, către Iran: „Ieşiţi repede din Siria. Nu vom înceta să atacăm”
Boeing-ul prăbușit în Iran transporta 30 de tone de carne
Ambuteiaj

UE vrea interzică toate mașinile alimentate cu motorină și benzină până în 2035

198
(reînnoit 18:53 18.06.2021)
Potrivit unui raport, reglementările de reducere a emisiilor luate în considerare de Bruxelles ar putea marca sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă. Propunerea radicală a fost întâmpinată de opoziţia producătorilor auto.

BUCUREŞTI, 18 iun – Sputnik. Noile mașini alimentate cu motorină și benzină ar putea fi interzise în bloc în efortul de a atinge obiectivul „emisii zero” pentru vehiculele vândute după 2035, potrivit mai multor oficiali ai UE care au oferit declaraţii pentru Politico.

Regula revoluționară ar putea fi inclusă în „Acordul verde” al Uniunii Europene, care urmăreşte să facă blocul „neutru din punct de vedere climatic” până în 2050. Comisia Europeană ar putea crește obiectivul său pe termen scurt pentru 2030, cerând o reducere de 60% a emisiilor de mașini, un obiectiv mult mai ambițios decât reducerea de 37,5% prezentă în planul actual. Obiectivul ar putea fi ridicat la 100% până în 2035, ceea ar însemna interzicerea automobilelor noi cu motoare cu combustie în următorii 14 ani, au explicat oficialii, potrivit RT

Încă nu este clar dacă propunerea va intra în versiunea finală a planului pentru 2030, care urmează să fie publicată pe 14 iulie. Planul, împreună cu restul punctelor din Acordul Verde, va merge apoi în Parlamentul European pentru aprobare.

Inițiativa a declanșat deja un puternic răspuns negativ din partea producătorilor de automobile din bloc. Hildegard Muller, care conduce lobby-ul auto VDA din Germania, a declarat că reglementarea nu va reprezenta doar „sfârşitul utilizării motorului cu ardere internă, ci și sfârșitul hibrizilor conectabili”.

Un alt lider din industrie a spus că această regulă ar limita opțiunile consumatorilor.

„Dacă veţi avea nevoie de o mașină nouă în 2036, nu veţi avea de ales”, a declarat pentru Politico Sigrid de Vries, care conduce lobby-ul industriei de componente europene CLEPA. „Mașina va avea un motor electric, indiferent dacă se potrivește sau nu nevoilor, dacă este accesibilă sau nu, sau dacă va exista energie verde și infrastructură pentru încărcare.”

Deşi motorul cu ardere internă continuă să conducă, unii producători de automobile, precum Volvo și Volkswagen, au semnalat deja că vor să treacă la automobilele electrice până la sfârșitul deceniului.

198
Tagurile:
UE, Mașini

Загрузка...

Palestina: Armata israeliană a lovit mai multe ținte în Fâșia Gaza

73
(reînnoit 14:52 18.06.2021)
Forțele israeliene de apărare (IDF) au efectuat joi atacuri aeriene care vizau ceea ce susțin că sunt „formațiuni militare Hamas și poziții de lansare a rachetelor”.

Filmările făcute publice de armată israeliană arată mai multe imagini din cabina de pilotaj, „Roof knocking” (practica sa de a arunca dispozitive neexplozive sau cu randament redus pe acoperișurile țintei casele civile) precedând atacurile asupra mai multor locații.

Potrivit unei declarații publicate de IDF, avioanele sale de luptă „au lovit formațiuni militare și o poziție de lansare a rachetelor aparținând Hamas” în orașul Gaza și Khan Yunis, ca răspuns la baloanele incendiare lansate din Fâșie pe teritoriul israelian.

73
Tagurile:
Fâșia Gaza, Palestina

Загрузка...
Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”

Sindicatele, apel către Avocatul Poporului pentru salariile profesorilor

0
Avocatul Poporului a fost sesizat de sindicaliștii din educație să inițieze demersurile necesare pentru ca o parte a personalul didactic să beneficieze atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor.

BUCUREȘTI, 19 iun – Sputnik. Reprezentații Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Ordinului Ministrului Educației nr. 3993/2021, a solicitat ieri, 18.06.2021, Avocatului Poporului să inițieze demersurile necesare pentru ca personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, să beneficieze în continuare de ambele drepturi.

Potrivit adresei înaintate de F.S.E. ”SPIRU HARET”, dispozițiile art. 1 alin. (2) din ordinul menționat - potrivit cărora: ”Prevederile art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și cadrelor didactice care au obținut gradul didactic I prin echivalare, anterior datei de 1 iulie 2017” - sunt nelegale.

Sindicaliștii argumentează acest lucru prin invocarea art. 14 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice – Drepturi salariale pentru deţinerea titlului ştiinţific de doctor

Acest articol are următoarele prevederi:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.

(2) În situaţia cumulului de funcţii, indemnizaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, la cerere, numai de către angajatorul unde beneficiarul are funcţia de bază declarată.

(3) Personalul didactic de predare care solicită şi obţine gradul didactic I prin echivalare, potrivit prevederilor Ordinului ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5561/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind formarea continuă a personalului din învăţământul preuniversitar, cu modificările şi completările ulterioare, nu primeşte indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor. Cadrele didactice optează pentru indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor sau pentru echivalarea cu gradul didactic I.”

Potrivit sindicaliștilor, textul citat prevede expres că au obligația de a opta între indemnizaţia pentru titlul ştiinţific de doctor și echivalarea cu gradul didactic I exclusiv acele cadre didactice care, de la data intrării în vigoare a legii, obțin gradul didactic I prin echivalare.

Personalul didactic care, până la data de 30 iunie 2017 inclusiv, a obținut echivalarea titlului științific de doctor cu gradul didactic I, beneficiind atât de salariul aferent gradului I, cât și de plata drepturilor pentru titlul științific de doctor, beneficiază în continuare de ambele drepturi, nefiind obligați să opteze. Această obligație o au doar acei salariați care nu aveau încă titlul de doctor echivalat cu gradul didactic I la data de 01.07.2017, spun reprezentanții FSE.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației, prin art. 1 alin. (2) al Ordinului nr. 3993/2021 le anulează acest drept, instituind aplicarea retroactivă a dispozițiilor art. 14 alin. (3) din Legea-cadru nr. 153/2017. 

Însă, subliniază sindicaliștii, Constituția României instituie la rang de principiu neretroactivitatea legii civile. În susținerea acestei afirmații ei invocă art. 15 alin. (2), potrivit căreia ”legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile”.

În orice stat de drept, principiul neretroactivității legii este esențial pentru pentru protecția drepturilor omului, subliniază sindicaliștii.

0
Tagurile:
Sindicate
Tematic
Sindicatul îi dă peste nas lui Drulă după anunțul scandalos despre concedieri și tăieri!
Sindicatele acuză: Guvernul Cîțu, lovitură pentru angajați
Salariul educatoarelor, în atenția ministrului: ce vor sindicatele

Загрузка...