Conflict militar

„Un conflict între Iran, Israel și alte țări din regiune este posibil”

338
(reînnoit 19:06 13.02.2019)
Avocatul franco-iranian Ardavan Amir-Aslani, specialist în Iran, a acordat un interviu agenţiei Sputnik, în care a vorbit despre revoluția din 1979, despre înființarea Republicii Islamice, despre patruzeci de ani de evoluție haotică a acestei ţări și despre crizele actuale din Iran.

BUCUREŞTI, 13 feb – Sputnik, Doina Crainic. Cu ocazia aniversării a 40 de ani de la Revoluția Islamică din Iran, avocatul iranian Ardavan Amir-Aslani a analizat, într-un interviu pentru Sputnik France, succesele revoluției din 11 februarie 1979. Protestatari liberali, marxiştii, anarhiștii și chiar clericii s-au unit împotriva puterii șahului Iranului pentru a obține mai multă justiție socială.

„Justiţia socială a fost unul dintre deziderate. Dorința de a recâștiga independența Iranului pe scena internațională a fost un altul. Dorința de a-și recâștiga suveranitatea națională a fost un altul. Au existat o serie de revendicări, deseori cerințe legitime, care au fost făcute către regimul imperial și au constituit calea către răsturnarea acelei puteri”, a declarat Ardavan Amir-Aslani.

Reamintind că înainte de revoluție „existau 50 000 de atașați militari americani în Iran”, Amir-Aslani a mai spus că revoluția a fost în mare parte o reacție la dominația SUA. Dar cucerirea noii suveranități a avut consecințe grave pentru populația iraniană. „În aceşti 40 de ani Iranul nu a mai cunoscut liniştea”, potrivit specialistului.

Ca exemplu al sutelor de mii de imigranți care și-au părăsit țara, expertul iranian a reamintit tulburările majore care au afectat populația Republicii Islamice și, în primul rând, invazia irakiană din septembrie 1980 și un război care a durat opt ani.

„Un război ucigător, în care Iranul s-a aflat singur în fața puterii lui Saddam Hussein, susținut de întreaga planetă, inclusiv de Franța, URSS şi Statele Unite. Întreaga lume îl sprijinea pe Saddam împotriva Iranului. Opt ani de război cumplit, care s-a soldat cu un milion de răniți și cinci sute de mii de morți”, potrivit lui Amir-Aslani.

Încă există o cale prin care poporul iranian să se unească împotriva sancțiunilor internaționale. Sancțiunile se află în centrul crizei economice, financiare și monetare actuale cu care se confruntă populația iraniană și guvernul de la Teheran, criză care are doar o singură soluție, spune Ardavan Amir-Aslani.

„Nu există nicio altă cale de ieșire din criză decât dacă există un acord cu Statele Unite. Că ne place sau nu, aceasta este realitatea astăzi. Statele Unite, prin extrateritorialitatea legilor sale, au reușit să impună legile interne pe plan internațional prin stabilirea unui standard internațional”, a explicat Amir-Aslani.

O analiză sumară arată că Iranul are trei mari dușmani: Statele Unite, Israel și Arabia Saudită, posibili parteneri, precum Turcia, Uniunea Europeană și aliații din est: Rusia și China, printre altele. Avocatul franco-iranian consideră că puterea americană este controlată de aliații săi saudiţi și israelieni și că europenii nu sunt suficient de puternici să se opună, chiar și în ciuda introducerii recente a sistemului de barter INSTEX.

Totuşi, în ciuda tuturor crizelor la nivel naţional, Iranul continuă să-și afirme influența și să-și exercite puterea militară din Oceanul Indian în Marea Mediterană. O politică prin care nu se oprește să lupte împotriva celui mare inamic, Israelul.

„Nu exclud nici posibilitatea unui conflict militar între Iran, Israel și alte țări din regiune”, a mai spus Ardavan Amir-Aslani în încheierea interviului.

338
Tagurile:
Iran, Israel, Conflict armat
Тема:
SUA au recunoscut suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan (11)
Tematic
Situaţie alarmantă în Israel din cauza deficitului de apă de 2,5 miliarde de m3
Ministrul Apărării din Israel și-a anunțat demisia
Netanyahu, către Iran: „Ieşiţi repede din Siria. Nu vom înceta să atacăm”
Boeing-ul prăbușit în Iran transporta 30 de tone de carne
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

14
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

14
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...
Producerea vaccinului împotriva COVID-19

OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”

41
(reînnoit 19:23 21.09.2020)
Ministrul rus al Sănătății a discutat cu șeful Biroului european al OMS aspecte privind cooperarea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Problemele privind cooperarea în lupta împotriva COVID-19 au fost discutate luni într-o ședință de către ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko și Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează RIA Novosti.

Ministrul rus al Sănătății și-a exprimat recunoștința subdiviziunii europene a OMS pentru cooperarea activă în problemele legate de  infecția cu coronavirus.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat recunoștința față de partea rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”.

”OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume ”Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”, a declarat Hans Kluge la final întâlnire cu Murașko.

Primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19 „Sputnik V” a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia. Medicamentul a fost dezvoltat de Centrul Gamalei. Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia, a anunțat că au fost promite cereri pentru achiziționarea a unui miliard de doze de vaccin, din peste 20 de țări. Potrivit acestuia, capacitățile disponibile în țară fac posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

41
Tagurile:
OMS, Rusia
Tematic
Șeful OMS: Să ne pregătim de următoarele pandemii
OMS laudă măsurile restrictive soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa

Загрузка...