Tensiuni între SUA și Kosovo: un general american și-a anulat vizita în regiune

183
(reînnoit 19:00 11.02.2019)
Un general american și-a anulat vizita în Kosovo din cauza refuzului Priștinei de a anula tarifele vamale la mărfurile din Serbia, în ciuda insistențelor SUA.

BUCUREȘTI, 11 feb – Sputnik. Vizita comandantului gărzii naționale din Iowa, generalul Timothy Orr, în Kosovo a fost anulată din cauza menținerii de către autoritățile kosovare a tarifului de 100% la mărfurile din Serbia și Bosnia și Herțegovina, a declarat purtătorul de cuvânt al ambasadei SUA la Priștina, Richard Mei.

Kosovo
© Sputnik / Алексей Витвицкий

După revenirea din SUA, președintele autoproclamatei Republici, Hashim Thaçi, a îndemnat forțele politice din Kosovo să identifice soluții pentru suspendarea tarifelor impuse Serbiei în numele păstrării relațiilor cu Washingtonul. Președintele parlamentului și liderul Partidului Democrat, aflat la guvernare, Kadri Veseli, a propus și el suspendarea tarifelor vamale introduse în luna noiembrie a anului trecut.

Cu toate acestea, prim-ministrul kosovar, Ramush Haradinaj, se opune acestei idei, afirmând că tarifele vor fi anulate doar „după ce Serbia va recunoaște independența Kosovo”, motiv pentru care i-a fost refuzată viza de intrare în SUA.

“Confirmăm că vizita generalului Orr a fost anulată din cauza tarifelor pentru mărfurile din Serbia și Bosnia și Herțegovina. Nu putem oferi alte comentarii despre vizitele și trainingurile comune care urmează să aibă loc”, a declarat diplomatul american companiei de radio și televiziune din Kosovo.

Vineri, ambasadorii SUA la Priștina și Belgrad, Philip S. Kosnett și Kyle Scott, au venit cu o declarație comună în care îndeamnă liderii kosovari să anuleze tarifele vamale și să revină la un dialog cu autoritățile sârbe sub egida UE la Bruxelles, “pentru ca anul 2019 să devină un an al înțelegerii pentru normalizarea relațiilor”.

Ministrul Comerțului, Turismului și Telecomunicațiilor al Serbiei, Rasim Ljajić, a declarat luni că în cele 80 de zile de restricții vamale, bugetul Serbiei a pierdut peste 90 milioane de euro.

Tensiuni între SUA și liderii kosovari

Pe 31 ianuarie, postul de televiziune RTK2 anunțase, cu referință la propriile surse, că ambasadorul Statelor Unite la Priștina, Philip Kosnett, a părăsit demonstrativ întrevederea cu liderii autoproclamatei republici Kosovo.

Motivul unei astfel de acțiuni a fost refuzul premierului kosovar, Ramush Haradinaj,de a renunța la tarifele de 100% pentru mărfurile din Serbia și refuzul de a purta orice dialog cu Belgradul pentru reglementarea situației din regiune, în pofida tuturor insistențelor SUA.

Potrivit sursei citate, discutând aceste subiecte, Kosnett a declarat că “există două variante – anularea tarifelor, așa cum cer SUA, sau introducerea de către americani a sancțiunilor împotriva Kosovo, ceea ce va presupune înrăutățirea relațiilor” dintre Priștina și Washington.

În ultimul timp, autoproclamata republică Kosovo a întreprins un șir de acțiuni provocatoare împotriva Serbiei, în special prin decizia de înființare a unei armate naționale și de introducere a tarifelor de 100% pentru mărfurile din Serbia.

183
Tagurile:
Serbia, SUA, Kosovo
Tematic
Kosovo: Suntem gata de faza finală a negocierilor cu Serbia
De ce este imposibil de a rezolva problema Kosovo fără Rusia?
Liderul Kosovo îl invită pe Putin la Priștina
Tensiuni între SUA și Kosovo: Washingtonul amenință Priștina cu sancțiuni
Kosovo și-a întrerupt relațiile cu misiunea ONU din provincie

Загрузка...