BUCUREŞTI, 10 feb - Sputnik. În presă şi pe reţelele de socializare au circulat multe versiuni despre ce s-a întâmplat cu adevărat în fața Adunării Naționale. La scurt timp după primele confruntări dintre poliție și vestele galbene înregistrate în timpul actului 13 de la Paris, un bărbat s-a pomenit cu o mână ruptă, probabil din cauza unei grenade lacrimogene, GLI-F4, în fața Adunării Naționale.
Contul Twitter @Fake_Investiga a publicat momentul circumstanţelor în care a fost rănit. În videoclipul tăiat de la Ruptly, vedem un om îmbrăcat în adidași alb-negri, alergând lângă un om cu steagul francez și aplecându-se spre o grenadă care explodează imediat.
#ActeXIII Zoom + ralenti de la scène.
— FAKE Investigation (@FAKE_Investiga) 9 февраля 2019 г.
Malheureusement, la grenade explose pile au moment où la personne pose la main dessus. pic.twitter.com/psKyQukUEo
Era exact momentul în care grenada a explodat la câțiva centimetri de mâna individului încât i-a fost ruptă imediat.
Mai multe persoane politice și comentatori au deplâns o nouă mutilare, ale cărei circumstanțe au fost puse la îndoială. Unele mass-media susțin că nu era un protestatar al vestelor galbene, ci un jurnalist pentru că nu purta o vesta galbenă, ci o manetă pe braț.
În plus, utilizatorii de Internet dezbat două versiuni ale faptelor: omul s-a aplecat pentru a ridica grenada sau a trecut doar? Un video a apărut pe Web a cărui legendă spune: "Sora omului care și-a pierdut mâna în timpul actului13 al Vestelor Galbene din apropierea AN spun că nu a luat grenada, dar că ea "a explodat sub mâna lui".
⚡️PARIS - BLESSÉ GRAVE / La soeur de l’homme qui a perdu sa main lors de l’#Acte13 des #GiletsJaunes près de l’#AN affirme qu’il n’a pas ramassé la grenade mais qu’elle a 🗣 « explosée sous sa main »https://t.co/ynlHA4N47i pic.twitter.com/Lg1Tq108yU
— Pure. (@PureTele) 9 февраля 2019 г.
BUCUREȘTI, 24 feb – Sputnik. O nouă aplicație intitulată IATA Travel Pass va fi lansată luna viitoare în scopul de a păstra și gestiona certificările pentru teste și vaccinurile Covid-19.
IATA Travel Pass este dezvoltat de International Air Transport Association (IATA), asociația comercială globală la care sunt membre 290 de companii aeriene și are scopul de a permite redeschiderea frontierelor și călătoriile pasagerilor fără a fi nevoie de carantină.
Aplicația Travel Pass își propune obiective ambițioase. Astfel, ea va iniția un registru global al cerințelor de sănătate, astfel încât pasagerii să poată verifica ce este necesar pentru a intra în destinațiile pe care speră să le viziteze. Apoi, călătorii pot verifica registrul global al centrelor de testare și vaccinare, astfel încât să se poată programa înainte de plecare.
De asemenea, laboratoarele și centrele de testare autorizate pot trimite în siguranță certificatele de testare și vaccinare către pasageri prin intermediul aplicației.
Aplicația își propune chiar mai mult, să le permită călătorilor să își gestioneze identitatea digitală pentru călătorii fără contact: crearea unei versiuni digitale a pașaportului lor pe telefon, primirea și partajarea certificatelor de testare sau vaccinare Covid-19 și gestionarea altor documente de călătorie.
„Indiferent de planurile guvernelor, vom fi gata să-i ajutăm cu IATA Travel Pass”, a declarat recent CEO-ul IATA Alexandre de Juniac pe blogul său.
Această nouă platformă digitală este o modernizare a sistemului existent de teste și certificate de vaccin tipărite. "Guvernele decid cerințele de călătorie; companiile aeriene și pasagerii trebuie să se conformeze", spune IATA pe site-ul său, arătând totodată că nu obligă pasagerii să fie vaccinați pentru a călători.
IATA Travel Pass va fi gratuit pentru descărcare și utilizare, iar lansarea pe platformele iOS și Android este programată pentru sfârșitul lunii martie.
IATA Travel Pass nu este singura soluție în dezvoltare. Există mai multe permise de călătorie pregătite pentru a intra pe piață.
CommonPass, proiectat în cloud, de organizația nonprofit Commons Project, este deja utilizat într-o manieră limitată de companiile aeriene, în timp ce gigantul de calcul IBM are o echipă care lucrează la „Digital Health Pass” de nouă luni.
De asemenea, platforma urmează să confirme legătura dintre blocarea conturilor și structurile de stat rusești.
Mai devreme, Twitter a anunțat că a suspendat o sută de conturi, care ar avea legături cu serviciile rusești. În opinia conducerii rețelei de socializare, aceste conturi se fac vinovate de propaganda rusă, fiind subminată “încrederea în stabilitatea NATO”, fiind desfășurate și activități îndreptate împotriva SUA și UE.
BUCUREŞTI, 24 feb – Sputnik. Pe 24 februarie, într-o sesiune virtuală a Conferinței privind dezarmarea, susţinută la Geneva, Sergei Lavrov a declarat că, în timpul unei conversații telefonice din 4 februarie cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a propus reafirmarea angajamentului din partea Rusiei și a Statelor Unite cu privire la inadmisibilitatea războiului nuclear.
„Susținem în mod ferm reafirmarea formulării fundamentale de către Rusia și Statele Unite, precum și de către alți membri din cadrul celor cinci puteri nucleare, că nu pot exista câștigători într-un război nuclear și că nu ar trebui declanșat niciodată”, a spus şedul diplomaţiei ruse, reamintind despre propunerea sa către secretarul de stat al SUA.
Ministrul rus de Externe a menționat că asigurarea restricției în contextul denunțării Tratatului privind eliminarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acţiune (INF) a rămas o problemă prioritară.
„Propunerea noastră rămâne în vigoare: nu vom desfășura astfel de rachete terestre în regiuni în care nu vor fi desfăşurate aceleași dispozitive americane. Facem apel la țările NATO să ia măsuri reciproce similare. Propunerile noastre specifice privind măsurile de verificare reciprocă sunt cunoscute”, a adăugat ministrul, citat de Sputnik France.
O propunere deja făcută de Rusia
Anterior, Rusia a propus în mod repetat Washingtonului reafirmarea, în calitate de mari puteri nucleare, a tezei afirmate de Gorbaciov şi Reagan potrivit căreia războiul nuclear nu trebuie declanşat niciodată și că nu pot exista câștigători, dar administrația Trump nu a răspuns propunerii.
În 1985, acest concept de război nuclear care exclude noțiunea de învingător a fost aprobat de către președintele URSS de atunci Mihail Gorbaciov și de omologul său american, Ronald Reagan.