Drapelul Macedoniei

Macedonia de Nord a semnat protocolul de aderare la NATO

87
(reînnoit 12:49 06.02.2019)
Statele membre ale NATO au semnat cu Republica Macedonia de Nord protocolul de aderare la organizație.

BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik. Reprezentanții a 29 de state-membre NATO au semnat protocolul de aderare a Macedoniei de Nord la Alianță.

„Semnarea protocolului lansează procesul de ratificare, sper că acesta va decurge rapid și vom saluta în curând cel de-al 30-lea membru al NATO. Deocamdată, țara va putea participa la reuniuni în calitate de invitat, a declarat în cadrul ceremoniei secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Sediul Ministerului de Externe al Rusiei
© Sputnik / Алексей Куденко

Ministrul Afacerilor Externe al Macedoniei de Nord, Nikola Dimitrov, a declarat că evenimentul reprezintă o „traversare a liniei de încredere”.

De asemenea, acesta a anunțat că în viitorul apropiat planifică să viziteze capitalele aliaților în legătură cu procedura de ratificare.

În iunie, Grecia și Macedonia au semnat un acord prin care pun capăt disputelor legate de denumirea fostei republici iugoslave și deschide calea Skopjei spre aderare la NATO și Uniunea Europeană. Conform acordului, țara urma să fie redenumită în “Macedonia de Nord”.

Această chestiune a provocat mai multe disensiuni între ambele state, însă parlamentele celor două țări au ratificat, în cele din urmă, documentul.

Moscova consideră că redenumirea țării este unul din elementele procesului impus din afară de atragere a Skopje în NATO.

87
Tagurile:
NATO, Macedonia
Tematic
Macedonia - cheia destabilizării Balcanilor. SUA a dat semnalul!
"Ce se întâmplă în Macedonia a fost planificat în avans". Ce spune Moscova
Referendum în Macedonia: pe ordinea de zi este schimbarea numelui țării
Macedonia: Referendumul cu privire la redenumirea țării a eșuat

Загрузка...