Angela Merkel

Merkel va vorbi la Forumul Economic de la Davos, după „primul pas către armata UE”

96
Discursul pe care cancelarul german urmează să îl ţină vine la o zi după ce Merkel și președintele francez au semnat un nou tratat privind cooperarea franco-germană, care, așa cum l-a descris Angela Merkel, reprezintă un „pas către înfiinţarea armatei eurpene”.

BUCUREŞTI, 23 ian – Sputnik, Doina Crainic. Cancelarul german Angela Merkel urmează să susțină un discurs la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveția.

Se așteaptă ca Angela Merkel să vorbească despre problemele și provocările cu care se confruntă UE, inclusiv despre criza refugiaților care a izbucnit Europa în 2015, potrivit Sputnik Internaţional

Discursul vine la doar o zi după ce Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au semnat un nou tratat privind cooperarea și integrarea franco-germană în orașul german Aachen. Tratatul are ca obiectiv, printre altele, intensificarea cooperării în domeniul apărării dintre cele două țări şi reafirmă disponibilitatea de a oferi sprijin în cazul în care una dintre părţi este atacată. În plus, acordul vizează regiunile de frontieră și facilitează realizarea proiectelor transfrontaliere.

Marți, cancelarul german a descris tratatul ca reprezentând un pas către înfiinţarea unei armate europene comune, proiect propus de președintele francez, dar criticat dur de președintele american Donald Trump ca fiind „insultător”.

La Davos a fost declanșat războiul mondial >>>

La rândul său, Macron a declarat ulterior, după ceremonia de semnare, că, având în vedere că „puterile autoritare apar peste tot (…), trebuie să construim o armată europeană reală pentru a ne proteja și să avem o politică externă reală”.

Atât Macron, cât și Merkel au susţinut ideea unei armate europene comune pentru bloc, care va face parte din alianța NATO transatlantică mai largă.

Reprezentantul Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de apărare, Federica Mogherini, a respins această idee în noiembrie, în timp ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că eforturile UE nu ar trebui să conducă la o concurenţă cu alianța, pe care a numit-o „piatra de temelie” a securității europene.

Tensiunile dintre Washington și Bruxelles cu privire la înfiinţarea unei armate a UE au apărut după mai multe declarații ale președintelui american Donald Trump. Potrivit lui Trump, Statele Unite cheltuie pentru NATO mai mult decât orice altă țară, deşi alianța aduce Europei mai multe beneficii decât SUA.

96
Tagurile:
Forumului Mondial Economic din Davos, Angela Merkel, Davos
Tematic
La Davos a fost declanșat războiul mondial
„Davos este locul ideal să anunţăm că zilele lor sunt numărate"
Kremlinul a reacționat la neacceptarea businessmanilor ruși la forumul de la Davos
Oameni de afaceri ruși vor putea participa la forumul de la Davos
Nici Macron nu va participa la forumul de la Davos
Ursula von der Leyen

Critici pentru ecologia radicală a șefei Comisiei Europene

68
Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si-a atras critici dure in cadrul formatiunii germane Uniunea Crestin-Democrata (CDU) si in Partidul Popular European (PPE

BRUXELLES, 23 oct - Sputnik. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost criticată chiar de politicienii din cadrul PPE și al CDU pentru ecologia ei radicală. Astfe, voci din cadrul formaţiunii germane Uniunea Creştin-Democrată (CDU), de unde provine Ursula von der Leyen, dar şi din Partidul Popular European (PPE) care a propulsat-o la șefia Comisiei Europene, arată că aceasta ar trebui să își schimbe pozițiile și să mai țină cont și de alt aspecte atunci când propune acțiuni ecologiste radiale.

Штаб-квартира Европейской комиссии
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Eurodeputatul german Dennis Radtke, spune într-un editorial publicat în cotidianul german Die Welt că "dacă trebuie să se schimbe Europa, atunci trebuie să se schimbe şi Ursula von der Leyen".

El o atacă pe colega sa de partid arătând că în aceste luni de mandat, von der Leyen a avut puţine contribuţii pentru îmbunătăţirea situaţiilor complicate și a demonstrat că nu a schimbat nimic din stilul politic de la Berlin: titluri spontane şi/sau solemne, pentru exterior, comunicare greşită sau deficitară, prin ignorarea ideilor propriei familii politice".

Chiar dacă admite că sunt necesare proiecte precum Acordul ecologic european (Green Deal), eurodeputatul german este împotriva radicalismului ecologic care nu ține cont de proiectele creştin-democrate şi de situaţia socială şi economică.

"Aplicarea unui astfel de proiect al secolului necesită şi spirit de leadership, precum şi instinct politic, care deocamdată lipsesc. Mi-aş fi dorit ca atunci când se discută de astfel de obiective spectaculoase, să fie abordate şi temerile existenţiale ale angajaţilor din industrie, ale companiilor şi fermierilor", a adăugat acesta în editorialul său.

El și-a continuat criticile la adresa președintelui CE și în publicația Politico. "Ea aplică o agendă pur ecologică; eu nu mă opun, dar trebuie să fie un echilibru între agenda ecologică şi agenda PPE. Sunt foarte nemulţumit de această situaţie", a spus Radke.

Ursula von der Leyen ar vrea reducerea emisiilor poluante cu cel puţin 55% până în 2030, însă alţi politicieni europeni nu sunt atât de entuziasmaţi în legătură cu acest obiectiv din cauza costurilor sociale și economice pe care le presupune.

68
Tagurile:
Ursula von der Leyen, Comisia Europeană
Tematic
Câte trilioane de euro vrea Ursula Von der Leyen să investească în protecția climei
Ursula Von Der Leyen devine ”penală”: este anchetată în Germania!
Orban, întâlnire decisivă cu Ursula von der Leyen pe tema justiției, Schengen și MCV

Загрузка...
Péter Szijjártó - ministrul Afacerilor Externe și al Comerțului din Ungaria

Ungaria și Polonia nu se lasă șantaje de Bruxelles

93
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a anunțat că Ungaria și Polonia vor face eforturi pentru a nu fi șantajate în legătură cu fondurile europene

BRUXELLES, 23 oct - Sputnik. Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a dat asigurări, după o întrevedere avută la Varșovia cu omologul său polonez, Zbigniew Rau, că Polonia şi Ungaria vor depune eforturi pentru a se asigura că niciunul dintre cele două state nu poate fi şantajat în legătură cu utilizarea fondurilor UE.

Павильон компании Huawei на международной выставке информационных и коммуникационных технологий Связь - 2017 в Москве.
© Sputnik / Кирилл Каллиников

Reprezentanții celor două state au rămas fermi pe poziţia potrivit căreia din fondurile UE trebuie sa beneficieze ambele ţări, întrucât atât Polonia, cât şi Ungaria contribuie la performanţa economică a Uniunii Europene şi, prin urmare, fondurile UE sunt resurse comune.

Oficialul ungar a arătat că este inacceptabil faptul că, prin şantaj, se fac presiuni asupra Varşoviei şi Budapestei să-şi schimbe politica în ceea ce priveşte imigraţia sau alte politici.

El a anunțat de altfel că cele două ţări vor respinge noul pact al Comisiei Europene privind refugiaţii, pact care, potrivit şefului diplomaţiei ungare, are acelaşi principiu pe care l-a avut Comisia în ultimii cinci ani, cu repetarea aceloraşi greşeli.

Ministrul ungar de externe a mai spus că degeaba noua cotă de imigranți este numită “rambursare sponsorizată”, câtă vreme este tot o cotă de refugiaţi obligatorie.

93
Tagurile:
Bruxelles, Polonia, Ungaria
Tematic
Ungaria dă încă o lecție: produce medicamentul anti-Covid!
Ungaria spune NU manevrelor perverse ale Bruxelles-ului
Ungaria dă iarăși lecții României: cum ajută familiile
Ungaria desfide SUA și primește Huawei cu brațele deschise

Загрузка...