Theresa May

Theresa May nu și-a prezentat noul plan pentru Brexit

120
În ciuda tuturor așteptărilor, premierul britanic Theresa May nu a prezentat astăzi un “plan B” de ieșire a Marii Britanii din UE, însă a promis să dea dovadă de mai multă transparență în negocierile pentru Brexit.

BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Prim-ministrul Marii Britaniei, Theresa May, în timpul unui discurs rostit în parlament, în ciuda tuturor așteptărilor, nu a prezentat niciun “plan B” pentru Brexit, limitându-se la niște promisiuni de a da dovadă de mai multă transparență în ceea ce privește negocierile cu UE pentru ieșirea din comunitatea europeană.

Săptămâna trecută parlamentul a respins proiectul de acord propus de May, care fusese anterior coordonat cu UE și cabinetul de miniștri. Cea mai mare parte a deputaților s-a arătat nemulțumită de prevederile documentului, împotriva căruia au votat 432 de parlamentari, iar pro 202. Acordul a fost criticat atât de susținătorii unui "Brexit dur", cât și de cei care cer organizarea unui nou referendum cu privire la apartenența la UE. După eșecul suferit, guvernul a anunțat că va prezenta un „plan B” pe 21 ianuarie, dezbaterile și procedura de vot urmând să aibă loc pe 29 ianuarie.

“Chiar dacă guvernul Majestății Sale este autorizat să negociere, executivul se va consulta cu parlamentul în ceea ce privește mandatul pentru următoarele negocieri a Brexit-ului”, a spus May.

Ea a repetat tezele pe care le mai invocase anterior: mutarea datei Brexit este inoportună, acest lucru nu exclude varianta ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord, că se pronunță împotriva unui nou referendum, iar retragerea cererea de ieșire din UE ar fi o ignorare a voinței poporului.

“Iată de ce mă voi concetra asupra obținerii susținerii pentru un acord cu UE pentru Brexit”, a spus May.

De asemenea, ea a negat informațiile apărute recent în presă potrivit cărora guvernul ar intenționa să revadă „acordul din Vinerea Mare” pentru a soluționa problema frontierei între Irlanda de Nord și Irlanda.

“Aș vrea să precizez că nu vom revizui acordul din Vinerea Mare”, a menționat premierul britanic, anunțând că va încerca să obțină o soluție în “problema irlandeză” care ar fi acceptată de parlament.

May a promis că va coopera mai strâns cu parlamentul, reprezentanții tuturor partidelor, precum și cu cele mai importante partide din Irlanda de Nord și alte regiuni.

„Vom da dovadă de o mobilitate și deschidere mai mare în următoarea etapă de negocieri”, a promis ea.

Încercând să obțină susținerea unei părți a laburiștilor, May a promis că va acorda o mai mare atenție la protecția drepturilor muncitorilor și respectarea standardelor ecologice după Brexit.

“Înțeleg că acum parlamentul nu observă o poziție clară a guvernului, pentru că aceasta este acum în faza de discuții și definire”, a menționat May.

Singurul anunț real făcut de premierul britanic a fost cel legat de scutirea de taxa de 65 de lire sterline a cetățenilor europeni, care vor solicita dreptul de ședere în Marea Britanie.

120
Tagurile:
Parlament, Theresa May, Marea Britanie, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (560)
Tematic
Theresa May avertizează: Brexit ar putea să nu aibă loc
"Începutul sfârșitului Brexit": Politicienii britanici, despre eşecul Acordului lui May
Parlamentul britanic a decis soarta guvernului May, după respingerea Acordului
Brexit: Franța activează Planul fără acord după înfrângerea istorică a Theresey May
UK: Va fi prezentat un nou acord cu privire la Brexit. May nu exclude o ieşire fără acord

Загрузка...