Serbiska nationalister stödjer Ryssland i Belgrad

Serbia, în febra pregătirilor pentru vizita lui Putin

308
(reînnoit 16:36 16.01.2019)
Serbia este în așteptarea vizitei președintelui rus, Vladimir Putin, cel mai apreciat politician străin în această țară. Corespondentul RIA Novosti a relatat care este atmosfera în ajunul acestui eveniment.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, în decursul mai multor ani rămâne a fi cel mai popular politician străin în Serbia. Mărturiile acestui fapt pot fi găsite în toată țara, cu numele liderului rus sunt numite cafenele, un sat și chiar o biserică.

Președintele sârb, Aleksander Vucic a povestit despre motivele unei astfel de simpatii, în ajunul vizitei liderului rus în Serbia pe 17 ianuarie.

“Putin respectă independența Serbiei, îi mulțumim pentru acest fapt și pentru faptul că înțelege la ce presiuni internaționale a fost supusă țara pentru a se îndepărta de Rusia, pentru a adera la NATO și să participe la diverse campanii împotriva Rusiei, ceea ce Serbia nu a făcut”, a declarat jurnaliștilor Vucic.

Conducerea Serbiei a adus de fiecare dată mulțumiri autorităților ruse pentru susținerea integrității teritoriale a țării și refuzul de a recunoaște autoproclamata republică Kosovo.

Aceste simpatii sunt confirmate și de datele statistice. Un studiu comun al publicației Politika și agenției Faktor Plus, efectuat în Serbia între 17 și 26 decembrie 2018, arată că președintele Rusiei este cel mai popular politician străin, bucurându-se de susținerea a 57 la sută din respondenți, fiind urmat de președintele Chinei, Xi Jinping, cu 36 la sută, cancelarul Germaniei, Angela Merkel (30 la sută), președintele SUA, Donald Trump (23 la sută). În același timp, cel mai popular politician din Serbia – președintele Vucic se bucură de o popularitate egală cu cea a lui Putin – 57 la sută.

Portretele și imaginile liderului rus pot fi găsite pretutindeni în Serbia. Corespondentul RIA Novosti le-a observat pe zidurile orașelor, în cabinetul directorului unei școli din Belgrad, în casa unui preot dintr-un sat montan, în taxi, pe calendarul unei policlinici de stat, pe tricouri și pe numeroase imagini cu caracter patriotic și ortodox în rețele de socializare. Pe Facebook există câteva grupuri cu genericul “lupta președintelui Putin”.

Familia președintelui Rusiei este utilizată în denumirile celor mai neașteptate obiecte. În al doilea oraș ca mărime în Serbia, Novi Sad, pe strada pietonală central, în vara anului 2014 a fost deschisă cafeneaua “Putin”, însă proprietarul a închis-o în martie a anului următor, în pofida popularității de care se bucura localul.

Lăcașul Bisericii Ortodoxe Sârbe, sfințit în cinstea Mariei Magdalena din satul Banstol, aflat la 75 kilometri de Belgrad, a fost supranumit „biserica lui Putin” din cauza arhitecturii tipice rusești.

Satul lui Putin

În 2016 cei mai originali s-au dovedit a fi locuitorii unui sat îndepărtat, aflat la 250 kilometri de Belgrad, în apropierea liniei administrative cu provincia Kosovo și Metohia, în municipiul Medveđa. O parte a satului Gorni Gaitan se numea Adzinci, cu o denumire din perioada dominației otomane. Localnicii, în frunte cu Mališa Petrušić au propus redenumirea acestei părți a satului în Putinovo.

“Au un cult special pentru Putin. Sunt niște oameni obișnuiți, ei gândesc în internetului și gunoiului informational care ne copleșește zilnic. Ei cred că Putin este singurul om pe care se poate conta și care este un prieten sincer al sârbilor. Municipiul Medveđa simt o amenințare din partea albanezilor, iată de ce unica speranță a sârbilor este prietenia cu Rusia și susținerea Serbiei de către Putin”, a povestit corespondentului RIA Novosti expertul în drept international, Goran Petronijevic, care a participat la redenumirea satului.

“Am susținut ideea lor și în anul 2016 am organizat un referendum în urma căruia din 21 de locuitori ai satului toți cei 15 care au participat la vot s-au pronunțat pentru redenumire. Rezultalte plebiscitului au fost respectate – au fost schimbate plăcuțele rutiere, a fost informată opinia publică, organul reprezentativ al municipiului Medveđa a luat o decizie oficială în toamna anului 2018 de redenumire și acum în toate documente figurează drept Putinovo”, a specificat Petronijevic.

În acest fel, satul a reușit să atragă turiști și jurnaliști curioși. Cel mai important local din sat este cafeneaua „Crimeea”. În trecut aceasta se numea “Două coarne”, însă la aniversarea reunirii Crimeei cu Rusia și victoria lui Vladimir Putin în alegerile prezidențiale din martie 2018, a fost organizată festivități în timpul cărora oaspeții au fost serviți cu țuica “Putinovac”, pe eticheta căruia apare imaginea liderului rus. Locuitorii Putinovo, potrivit lui Petronijevic, așteaptă cu nerăbdare vizita președintelui Rusiei și transmisiunea la TV care va fi urmărită în cafeneaua “Crimeea”.

Simpatie specifică

„Am putea constata că în declarațiile din ziare, la televiziune și în alte instituții media domină poziția potrivit căreia majoritatea cetățenilor Serbiei nu doar iubesc Rusia, dar și urmăresc politica lui Vladimir Putin și îl adoră”, a declarat agenției cunoscutul politolog sârb, doctorul în științe, Dušan Janjić.

“Însă dacă urmărim atent studiile sociologice despre relațiile cu alte state, atunci atitudinea față de Rusia este una pozitivă, însă fiind întrebați în ce țară ar dori să trăiască cetățenii Serbiei, Rusia nu se află nici printre primele 15 state. Nu se observă ca sârbii să-și dorească să petreacă viața în Rusia”, a menționat politologul.

Potrivit aprecierilor lui, oficialii de la Belgrad face multe declarații despre apropierea de Rusia, însă nu informează cetățenii despre prioritățile relațiilor cu Moscova. Politologul indică faptul că pentru partea sârbă ar fi fost foarte util dacă autoritățile republicii și presa apropiată lor ar informa mai activ societatea despre “posibilitățile Rusiei în domeniul energetic, infrastructură, investiții, precum și cultura, care este foarte familiară pentru Serbia”.

Iată de ce modernizarea Serbiei fără o comunicare cu Rusia este imposibilă, a subliniat doctoral în știință, adăugând că multe din idei sociale și procese au fost împrumutate de Belgrad nu direct din Occident, ci “prin intermediul Moscovei”.

Primire călduroasă

Asociația „Centrul pentru dezvoltarea Belgradului” va organiza pe 17 ianuarie  o manifestație în susținerea prieteniei sârbo-rusești, care va fi însoțit de un marș festiv prin capitala Serbiei.

Potrivit presei locale, cu sprijinul Partidului Progresist din Serbia a președintelui Vucic, la manifestație vor participa peste 70 mii de persoane, ceea ce este o cifră împunătoare în condițiile de iarnă.

Reprezentanții opoziției îi reproșează președintelui Serbiei că în acest fel el ar încerca să-și restabilească popularitatea în contextul unor proteste de masă care au loc săptămânal. Într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Rusiei, liderul partidului de opoziție „Dveri”, Boško Obradović, l-a prevenit pe Putin despre “pericolul utilizării de către actuala guvernare a vizitei pentru îndeplinirea unor obiective politice pe termen scurt” și l-a invitat la o întrevedere cu oponenții lui Vucic în parlamentul țării.

Prim-vicepriministrul și ministrul Afacerilor Externe al Serbiei, Ivica Dačić, care este cunosc prin interpretarea unor piese la recepțiile cu delegațiile străine, a anunțat în decembrie că repetă cântecele rusești “Kalinka-Malinka” și “Podmoskovnîe Vechera” pe care le va cânta cu plăcere oaspeților de la Moscova, în cazul în care îi va permite programul vizitei.

Cel mai mare havuz din Belgrad din piața Slavia este iluminat începând cu seara de luni în culorile steagurilor Serbiei și Rusia, în urma unei decizii a autorităților locale. Însă de vizita președintelui rus se pregătesc nu doar funcționarii.

Pe zidul unui bloc locativ din apropierea drumului din aeroport spre centru orașului, unde se află restaurantul cunoscutului tenisman sârb Novak Đoković, a fost instalat un banner gigantic cu imaginile steagurile Rusiei și Serbiei și mesajul “Rusia. Serbie”.

Pe stradă și în rețele de socializare oamenii discută activ despre vizita și ruta pe care o va urma delegația rusă. Cel mai aglomerat loc va fi în apropierea bisericii Sfântului Savva din centrul Belgradiului, al cărui mozaic e sponsorizat de companiile rusești, unde ar urma să sosească Putin și Vucic la o întrevedere cu Patriarhul Serbiei Irineu.

În cea mai veche biserică ortodoxă din Belgrad, din secolul XVIII, cu hramul Sfântului Nicolae, o cruce aurită de altar, fabricată de meșteri locali a fost sfințită cu câteva zile înainte de vizită. Acesta va oferi în dar lui Putin de către municipiul Zemun, enoriașii lăcașului Sfântului Nicolae și membrii Uniunii Sârbe de Arte Marțiale „Svebor”.

„Darul nostru este dedicat prieteniei seculare ruso-sârbe și celor 22 de ani de la înnotul după Sfânta Cruce de Botezul Domnului în Serbia și aici în Zemun. Cel mai important credincioși ortodocși, care susține tradiția de botez și unicul președinte și șefi de stat care se cufundă în apăr este Vladimir Putin”, a explicat agenției RIA Novosti președintele asociației “Svebod”, Cvetko  Stojanovic. Acesta a reamintit că pe 19 ianuarie, a doua zi după vizita președintelui Rusiei, creștinii ortodocși vor prăznui Boboteaza.

308
Tematic
Noul guvern sârb: pentru Serbia, colaborare și cu Rusia, și cu UE
Serbia nu se aliniază la UE împotriva Rusiei
Spre un nou conflict? Kosovo îşi face armată, iar Serbia cere ajutorul Rusiei
Serbia intenționează să cumpere sistemul rusesc S-300
Serbia vrea să fie hub-ul gazului rusesc. Motivul: "riscurile politice"
Handbal: Rusia a învins Serbia și privește către medaliile Euro 2018
Ar putea Serbia să adere la UE fără a renunța la prietenia cu Rusia?
German flags wave in front of the Reichstag building, host of the German Federal Parliament Bundestag, in Berlin, Germany. (File)

Germania reia călătoriile turistice cu 31 de state europene data ridicării restricţiilor

14
(reînnoit 19:06 26.05.2020)
Berlinul intenţioneaza să reia călătoriile turistice inter-europene, informează presa germană. Cancelarului Angela Merkel i s-a solicitat de către politicieni să relaxeze restricţiile de blocare cauzate de Covid-19.

BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik, Doina Crainic. Germania intenționează să ridice restricțiile de călătorie cu 26 de state membre ale UE, precum și cu Marea Britanie, Elveția, Liechtenstein, Norvegia și Islanda, începând cu 15 iunie, informează DPA, citând un proiect care va fi discutat miercuri de guvern. Măsura propusă este menită să permită reluarea călătoriilor turistice inter-europene în vară, potrivit RT

Vestea vine în contextul în care Merkel se află sub presiune din ce în ce mai mare din partea guvernelor regionale care cer relaxarea măsurilor stricte de carantină care au fost instituite pentru a încetini răspândirea virusului.

Potrivit ziarului Bild, cabinetul Merkel a vrut inițial să permită relaxarea regulilor de distanțare socială începând cu 5 iulie, dar a acceptat să amâne această dată până la 29 iunie. De asemenea, Merkel a renunţat la ideea de a limita adunările acasă la doar zece persoane. Se aşteaptă că normele de distanțare socială și alte restricții să fie dezbătute miercuri.

În timp ce cele mai afectate ţări, cum ar fi Spania și Italia, au început să relaxeze măsurile, oficialii germani au avertizat oamenii că pot anula toate eforturile anterioare de a împiedica răspândirea bolii. Anterior, ministrul de Externe Heiko Maas și ministrul de Interne Horst Seehofer au subliniat că graba de a redeschide granițele pentru călătoriile turistice poate provoca un al doilea val al infecției.

Până luni, Germania a înregistrat, în total, 178.570 de cazuri de Covid-19 și 8.257 de decese, potrivit Institutului Robert Koch.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Călătorii, Germania
Tematic
Germania: landul care pune capăt tuturor restricţiilor de la începutul lui iunie
Ultima oră: un român a murit la muncă în Germania
Zeci de muncitori, printre care români, infectaţi la un abator din Germania – MAE confirmă
Motivele pentru care SUA se opun apropierii dintre Germania și Rusia
Germania: zeci de mitinguri contra restricţiilor, 1000 de poliţişti dislocaţi –VIDEO, FOTO

Загрузка...
Luigi Di Maio

Italia vrea ca 15 iunie fie ”Ziua Z” a turismului european

12
(reînnoit 19:05 26.05.2020)
Ministrul italian de externe Luigi Di Maio vrea ca 15 iunie să fie ”Ziua Z” a turismului european, Italia cerând o reluare coordonată a deplasărilor în interiorul UE, cu 15 iunie ca zi oficială a deschiderii granițelor.

BRUXELLES, 26 mai - Sputnik, Daniela Porovăț.vItalia este direct interesată în repornirea turismului care ar aduce venituri substanțiale acestei țări încercate greu de pandemie.

"Lucrăm pentru a putea reporni toţi odată pe 15 iunie în Europa. Pentru turism, 15 iunie este într-un fel Ziua Z europeană", a lansat provocarea ministrul de externe al Italiei Luigi di Maio în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Rai 1.

Declaraţiile sale sunt pe aceeași lungime de undă cu apelul franco-german pentru o redeschidere cât mai rapidă a frontierelor, apel lansat astăzi de preşedintele Adunării Naţionale franceze, Richard Ferrand, şi omologul său german, Wolfgang Schaeuble, preşedintele Bundestag.

"Germania aspiră să redeschidă (frontierele) pe 15 iunie (...), noi lucrăm la aceasta cu Austria şi cu alte ţări", a precizat Luigi Di Maio despre intențiile Italiei.

La ora actuală, redeschiderea frontierelor în interiorul UE este programată să înceapă la mijlocul lui iunie, însă până acum anunţurile au fost făcute disparat de ţările europene, în pofida apelurilor Comisiei Europene la o mai mare coordonare a acţiunilor. Situația seamănă de altfel cu închiderea granițelor din cauza pandemiei, când fiecare țară europeană a acționat independent de celelalte.

Pentru Italia, miza deschiderii frontierelor este venirea turiștilor străini, iar relansarea turismului are nevoie de a se da indicații unitare vizitatorilor pe toată suprafața țării, în condițiile în care diferitele regiuni din Peninsulă au reglementări diferite acum în funcție de situația lor epidemiologică.. Altfel, a explicat Luigi Di Maio, "turistul nu va şti cum să se deplaseze dintr-o regiune în alta".

"Trebuie să salvăm ceea ce putem salva din (această) vară, pentru a-i ajuta pe oamenii noştri de afaceri", a subliniat ministrul italian, arătând că țara sa vrea să atragă bani din turism.

Teoretic, deplasările între regiunile Italiei se vor face fără restricţii începând cu 3 iunie, însă o decizie finală este aşteptată la sfârşitul săptămânii, pentru că executivul este îngrijorat de situaţia din Lombardia şi din Piemont, în nordul ţării, două regiuni ce totalizau luni două treimi dintre noile cazuri de contaminare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Turism, Italia
Tematic
Italia: coşmarul a zeci de românce exploatate de o italiancă – îngrijitoare rupe tăcerea
Italia: Ajutoare economice prin decretul de relansare - 400 și 800€ pentru aceste familii
Medicii și specialiștii PNBC ruși revin din Italia: Ce au realizat și ce mai urmează
După Germania, Anglia și Austria, urmează exportul românilor în Italia
Franța critică Italia pentru planul unilateral de redeschidere a granițelor pentru turiști

Загрузка...