Macron și Merkel

Franța și Germania vor semna un acord istoric

356
(reînnoit 18:41 08.01.2019)
Liderii Franței și Germaniei vor semna un acord istoric de cooperare și integrare.

BUCUREȘTI, 8 ian – Sputnik. Președintele Franței, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vor semnat pe 22 ianuarie un nou acord de cooperare și integrare, se anunță într-un comunicat al Palatul Élysée.

“22 ianuarie 2019 președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vor semna un nou acord franco-german de cooperare și integrare”, se spune în comunicat.

Se menționează că ceremonia va avea loc la primăria orașului german Aachen.

Noul acord se va întemeia pe acordul de la Élysée din 1963, care a contribuit într-o mare măsură la o conciliere istorică între Franța și Germania. Scopul noului acord constă în apropiere mai mare între ambele state și pregătirea de noile provocări ai secolului XXI, se spune în comunicat.

Acordul care va fi semnat la Aachen, “va consolida relațiile între Germania și Franța, în special, în domeniul politicii economice, politica externă și politica de securității, educație și cultură, cercetare și tehnologie, clima și mediul ambiant, precum și cooperarea între regiunile de frontieră și societate civilă”, se spune comunicat.

Acordul de cooperare care a întărit concilierea postbelică între Germania și Franța, a fost semnat pe 22 ianuarie 1963 la Palatul Élysée din Paris de către Charles de Gaulle și Konrad Adenauer. Documentul oblige autoritățile ambelor state să poarte consultări în direcțiile principale ale politicii externe, probleme de securității, precum și politica de tineret și cultură. În 1988, cancelarul Germaniei, Helmut Kohl, și președintele francez, François Mitterrand, au înființat consilii pentru apărare și securitate, precum și cele de politică economică, financiară și valutară.

356
Tagurile:
Germania, Franța
Tematic
A fost anunțată data Summitului Franța-Rusia-Turcia-Germania
Germania și Franța se opun înăspririi sancțiunilor împotriva Rusiei
Franța și Germania către statele UE: fie plătiți, fie găzduiţi refugiați

Загрузка...