Proteste la Paris

"Vestele Galbene", noi proteste la Paris, a 8-a săptămână la rând (VIDEO)

395
(reînnoit 12:27 05.01.2019)
Valul protestelor așa-numitelor "Veste Galbene" - după atributul obligatoriu al șoferilor francezi - a început în Franța la jumătatea lunii noiembrie.

BUCUREŞTI, 5 ian - Sputnik. Protestatarii "Vestele Galbene" demonstrează şi pe 5 ianuarie, pentru a opta săptămână la rând la Paris.

Guvernul francez a renunțat la majorarea planificată a impozitelor pe combustibili, care a declanșat inițial protestele, dar vestele galbene s-au transformat într-o mișcare mai largă împotriva politicilor guvernamentale și a creșterii costurilor de trai în Franţa.

În decembrie, Macron a introdus o serie de măsuri menite să rezolve criza economică și socială a națiunii și a declarat o stare de urgență economică și socială. Măsurile propuse includeau bonusuri anuale pentru salariați și scutiri de la majorarea impozitului pentru asigurările sociale pentru pensionarii care au câștigat mai puțin de 2.000 de euro (peste 2.200 de dolari) pe lună.

395
Тема:
Protestele "Vestelor Galbene" (45)
Ursula Von der Leyen și Charles Michel

UE nu-și mai revine după cearta pe scaune a primilor doi lideri europeni

92
(reînnoit 18:20 14.04.2021)
Disputa Sofagate dintre președintele Consiliului European Charles Michel şi președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a continuat și în Parlamentul European.

BRUXELLES, 14 apr – Sputnik. Parlamentul European a simțit nevoia să se implice și el în scandalul Sofagate, disputa pe scaune, așa cum a plecat ea de la vizita din Ankara a primilor doi oficiali europeni, având ecouri până în ziua de astăzi.

Astfel, liderii grupurilor politice şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Charles Michel şi Ursula von der Leyen, aceștia fiind convocaţi să dea explicaţii.

”Aşteptăm de la liderii noştri să formeze un front comun, indiferent de protocol, atunci când ei reprezintă Uniunea Europeană (UE) în lume”, a avertizat preşedintele grupului Partidului Popular European, Manfred Weber.

Și din România, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, a simțit nevoia să se amestece în Sofagate și să transmită că e nevoie de o singură voce pe scena internaţională.

De la vizita în Ankara, Preşedintele Consiliului European şi-a cerut scuze în nenumărate ocazii, transmițându-i preşedintei Comisiei Europene ”regretul (său) profund”, în timp ce Von der Leyen a transmis că nu va permite ca o asemenea situaţie să se repete.

Foarte pornită împotriva fostului premier belgian, preşedinta CE nu l-a numit pe acesta niciodată folosindu-i prenumele în cadrul reuniunii.

Ursula von der Leyen vrea ca instituţiile să se spună de acord asupra unui cod de conduită care să permită în viitor evitarea unor incidente în timpul unor vizite comune în străinătate.

Cabinetul ei a și înaintat echipei lui Charles Michel un document în cinci puncte săptămâna trecută, însă echipa lui Michel respinge propunerile pentru că nu se pot modifica tratatele.

Charles Michel şi Ursula von der Leyen urmează să revină în cadrul sesiunii plenare, la sfârşitul lui aprilie, pentru a prezenta dări de seamă cu privire la vizita lor la Ankara şi a discuţiilor pe care le-au purtat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

92
Tagurile:
Charles Michel, Ursula von der Leyen
Tematic
Ursula von der Leyen, criticată de precursorul ei din cauza vaccinurilor Covid 19
Ursula von der Leyen vrea certificate de vaccinare recunoscute în UE, Iohannis se opune
Ursula von der Leyen a anunțat vaccinuri în plus pentru țările UE

Загрузка...
Sediul ONU

Experții ONU acuză SUA de încălcarea drepturilor omului

108
Experții Organizației Națiunilor Unite acuză SUA de încălcări grave ale drepturilor omului în cadrul programului “Recompense pentru sprijinirea justiției”.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Programul american “Recompensele pentru sprijinirea justiției” încalcă drepturile unor persoane și trebuie să fie revizuită, se menționează într-o declarație a unui grup de experți ONU în domeniul drepturilor omului, dată publicității miercuri.

Programul “Recompense pentru sprijinirea justiției”, finanțat de guvernul SUA, a fost lansat în anul 1984. Acesta prevede acordarea recompenselor pentru informațiile care facilitează arestarea sau condamnarea oricărei persoane care contribuie, planifică, comite sau încearcă să comită atentate teroriste împotriva persoanelor fizice, juridice sau proprietățile SUA.

Raportorul special al Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru consecințele negative ale sancțiunilor unilaterale pentru drepturile omului, Elena Dovgan, a declarat că multe din persoanele care sunt vizați de program sunt lipsite de drepturi procesuale.

“Aceste drepturi presupun o prezumție de nevinovăție și un proces echitabil, iar Statele Unite sunt obligate să le respect, în conformitate cu dreptul internațional. Propunând bani pentru informația care poate facilita reținerea acestor persoane, programul încurajează pe alții să participe la privarea de aceste drepturi”, a declarat Dovgan.

Se menționează că oferirea banilor cetățenilor străini, care ar avea o tangență cu activitatea teroristă sau au legături cu organizațiile, pe care Statele Unite le consideră că sunt implicate în activități teroriste, inclusiv instituțiile din Iran, Cuba și multe alte state, sunt însoțite cu amenințări de aplicare a sancțiunilor în raport cu aceste persoane, în cazul în care nu vor îndeplini cerințele părții americane.

La rândul ei, Dovgan a îndemnat guvernul SUA să revadă programul vizat, pentru a conforma activitatea desfășurată cu dreptul internațional.

“Lupta cu terorismul, indubitabil, este necesară, însă ea trebuie să se desfășoare cu respectarea drepturilor omului, dreptului umanitar internațional și dreptul refugiaților, în conformitate cu Strategia Globală a ONU cu privire la combaterea terorismului”, a declarat raportorul special al ONU.

Totodată, raportorul special al ONU a invocate în fața autorităților SUA și alte probleme care îi provoacă îngrijorări în legătură cu mandatul asumat, însă nu a primit niciun răspuns.

108
Tagurile:
ONU, SUA
Tematic
Expert ONU acuză SUA de ”asasinat arbitrar” în cazul generalului Soleimani
Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA
SUA vor să distrugă ONU, Rusia vrea salvarea ei
Experți ONU: Sancțiunile SUA încalcă drepturile omului

Загрузка...
Арктические комплексы ПВО Тор-М2ДТ на базе вездехода ДТ-30 после торжественной церемонии передачи в общевойсковое соединение Северного флота на территории 726 учебного центра войсковой ПВО в городе Ейске.

"Așteptăm tehnica până în august": Americanii se pregătesc debarce în Arctica

0
(reînnoit 18:21 14.04.2021)
Statele Unite ale Americii încearcă să reducă distanța rămânerii în urmă față de Federația Rusă în Arctica.

MOSCOVA, 14 apr – Sputnik, Andrei Koț. Statele Unite încearcă să reducă distanța rămânerii în urmă față de Rusia în Arctica. Recent, Forțele terestre au încheiat un contract cu concernul Oshkosh Defense în cooperare cu compania singaporeză ST Engineering și BAE Systems pentru dezvoltarea echipamentului militar pentru Arctica. S-a descoperit că americanii pur și simplu nu au mașini moderne de acest tip, iar cele pe care le au sunt deja de mult depășite. Comandamentul se așteaptă că va experimenta noutățile deja în luna august. Despre ceea ce se cunoaște despre acestea din urmă – în materialul Sputnik.

Finalizate până în iunie

Arctica reprezintă o provocare serioasă pentru orice armată. Temperaturi ultra-scăzute, creste de presiune, banchize plutitoare, lipsa infrastructurii, logistică dificilă, noapte polară îndelungată – toate acestea complică foarte mult desfășurarea unui mare grup militar.

În timpul Războiului Rece, Statele Unite, spre deosebire de URSS, nu au acordat suficientă atenție acestei regiuni, de aceea, astăzi, Pentagonul dispune de un singur spărgător de gheață funcționabil – Polar Star. Rusia are mai mult de 40 de nave de acest tip. În plus, americanii nu au, de fapt, baze militare acolo.

De asemenea, Forțele terestre nu au suficientă tehnică, care ar fi în grad să transporte mărfuri și militari în condițiile polare extrem de grele. Singurele cap tractoare-ATV-uri adecvate pentru acest lucru – suedezele Bandvagn 206 cu două șenile, care au fost adoptate sub denumirea Small Unit Support Vehicle (SUSV). Cu toate acestea, primele mașini de acest tip au fost scoase de pe linie acum 40 de ani și de mult timp nu mai corespund cerințelor moderne.

Armata a decis să actualizeze parcul tehnicii arctice și a anunțat un concurs în cadrul programului Coldweather, All-Terrain Vehicle (CATV). Pentagonul este gata să cheltuiască pentru dezvoltarea, construirea și testarea capului tractor promițător 6,6 milioane în anul fiscal 2021 și 9,25 milioane – pentru achiziționarea a 110 unități CATV.

Parcul va fi apoi extins până la 163 de ATV-uri. Prototipurile ar trebui să fie gata până pe 14 iunie. Din august până la sfârșitul lunii decembrie – testări la poligonul din Alaska. Câștigătorul va fi determinat în anul fiscal 2022.

Patru versiuni

Se așteaptă că vor fi prezentate patru versiuni de CATV-uri. ATV-ul de uz general trebuie să fie în stare să transporte la bord cel puțin nouă soldați, fără șofer, precum și să dispună de echipamente și provizii pentru trei zile de funcționare autonomă.

Versiunea sanitară cu echipament medical este proiectată pentru doi medici, doi pacienți în poziție orizontală și patru pacienți ușor răniți. ATV-ul de comandă va fi echipat cu cele mai moderne mijloace de comunicare și gestionare a trupelor. În cele din urmă, ATV-ul cargo este destinat transportării echipamentelor militare de dimensiuni mari pe distanțe lungi.

"Aceste mașini vor putea rezolva o gamă largă de sarcini la temperaturi extrem de scăzute pe terenuri, unde alte tehnici nu pot trece", a spus jurnaliștilor ofițerul armatei Statelor Unite, Tim Goddette, responsabil pentru programul CATV. "Ele trebuie să se deplaseze cu ușurință pe gheață, să depășească obstacolele de apă, să se urce cu ușurință pe dealuri, să fie ușor de întreținut și să cheltuiască combustibil în mod economic ".

Participanții la concurs se bazează pe dezvoltările anterioare. Oshkosh și ST Engineering au luat drept bază cap tractorul Bronco 3. Această mașină se află în serviciul armatei britanice mai bine de 20 de ani și a participat la ostilitățile din Afghanistan.

Bronco 3 dispune de un blindaj anti-glonț, o turelă cu mitralieră, un fund în formă de V, care reduce daunele în cazul unei explozii miniere. ATV-ul depășește obstacolele de apă la o viteză de cinci kilometri pe oră.

BAE Systems vor propune o noutate pe baza cap tractorului Beowulf, care este în multe privințe similar cu Bronco 3 și SUSV, dar are o capacitate de încărcare mai mare.

Să o ajungă din urmă pe Rusia

În "Strategia Arctică" publicată acum o lună, americanii și-au declarat în mod deschis dorința de a stingheri în regiune pe Moscova și Beijing. Pentagonului îi provoacă o preocupare deosebită Rusia, care dispune de cea mai mare flotă de spărgători de gheață din lume, de o rețea de baze militare la latitudinile nordice și de un arsenal bogat de tehnică, capabilă să funcționeze în condiții de frig extrem fără perfecționări ulterioare.

În cadrul paradelor organizate de Ziua Victoriei participă în mod constant modificațiile arctice ale sistemelor autohtone de apărare antiaeriană: complexul cu rază mică de acțiune "Tor-M2DT", complexul "Panțir-SA", precum și versiunile speciale ale mașinilor auxiliare.

Aproape toată tehnica terestră pentru regiunea arctică este montată pe baza ATV-urilor cu două șenile DT-30 "Vityaz", care nu se tem nici de cele mai severe înghețuri (până la minus 55). Unele modificații pot traversa obstacolele de apă, fapt care, în condițiile aproape constante de formare a crestelor de presiune, crește semnificativ mobilitatea. Noile complexe "Panțir" și "Tor" protejează regiunile unde sunt bazate sistemele cu rază lungă de acțiune S-400, desfășurate în Arctica începând cu anul 2015.

Dispune de un arsenal unic și prima trupă arctică completă a Forțelor terestre – cea de-a 80-a brigadă separată de pușcă motorizată, dislocată în satul Alakurtti din regiunea Murmansk. Infanteria rezistentă la îngheț învață cum să stăpânească, în special, vehiculele cu accesibilitate ridicată în zonele mlăștinoase și înzăpezite TREKOL, care se deplasează pe roți cu anvelope enorme cu presiune ultra-scăzută. Astfel de mașini traversează inclusiv terenurile accidentate, fără a reduce din viteză.

În plus, luptătorii brigăzii 80 dispun de camioane cu tracțiune integrală "Ural" și KAMAZ, adaptate la temperaturi extrem de scăzute, snowmobilurile TTM-1901 "Berkut" cu cabină încălzită, pernoptere. De asemenea, de sănii trase de câini și reni.

În anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, săniile au jucat un rol important în apărarea regiunii polare. Pe câini și reni erau livrate munițiile și personalul militar la locul de muncă. Animalele pot să treacă acolo unde tehnica s-ar bloca. În plus, pentru brigada arctică, se dezvoltă modificații speciale ale tancurilor, ale mașinilor de luptă ale infanteriei și ale elicopterelor – în special Mi-8AMTSh-VA cu un sistem de încălzire a agregatelor instalației de propulsie.

0
Tagurile:
Americani, Arctica
Tematic
Bastion, apărarea de coastă a Rusiei, a lansat primele rachete supersonice în Arctica
Catastrofă climatică: consecințele globale ale emisiilor de metan din Arctica
Putin: Rusia va fi activă în Arctica... „O rachetă ajunge la Moscova în 15 min”

Загрузка...