Alegeri în Germania

Dexit: AfD propune scenariul ieșirii Germaniei din UE și dizolvarea blocului

422
(reînnoit 13:07 04.01.2019)
Partidul Alternativa pentru Germania ia în considerație opțiunea ieșirii Germaniei din UE în cazul în care comunitatea europeană nu va fi reformată în următorii cinci ani, potrivit noii ediții a programului politic al formațiunii de dreapta.

BUCUREȘTI, 4 ian – Sputnik. Cel mai important partid de dreapta din Germania, Alternativa pentru Germania (AfD), amenință cu inițierea a unui așa-numit „Dexit”, în cazul în care UE nu va restabili suveranitatea națională a statelor membre și nu va întreprinde nicio acțiune împotriva “Islamizării Europei” în următorii cinci ani.

“Comunitatea Europeană a degenerat într-o structură nedemocratică care a fost ocupată de niște clase politice europene și este condusă de niște birocrați netransparenți și incontrolabili”, afirmă AfD într-o nouă ediție a programului său electoral, în ajunul campaniei pentru alegerile europarlamentare din 2019. Acuzând UE de autoritarism și interferență, AfD afirmă că blocul este dominat “de niște interese particulare ale unor state și grupuri de lobby”. Prin urmare, ar fi nevoie de o reconstrucție completă a alianței până în 2024, când se va încheia mandatul al noului Parlament European.

În cazul în care reformele nu vor fi implementate sau nu vor funcționa correct în cei cinci ani, “considerăm necesară o ieșire a Germaniei [din UE] sau o dizolvare ordonată a Uniunii Europene și înființarea unei noi economii europene și comunități de interese”.

Rămâne de văzut cât de realistă este propunerea ieșirii din UE. Germania rămâne a fi o piedică și un centru economic al Europei, iar perspectivele unui Dexit par ar fi mult prea îndepărtate acum. Cu toate acestea, rezultatele referendumului pentru Brexit din 2016 au trimis unde de șoc în toată Europa, susținătorii cauzei “Leave” (“Ieșirii”) au reușit să atragă un număr mare de suporteri, obținând victorie în plebiscit.

În afară de aceasta, AfD afirmă că ieșirea Germaniei din UE ar fi ultima opțiune. Înainte de a intra în joc, blocul trebuie să reducă „lobbyismul și corupția”, precum și să reducă aparatul birocratic care a devenit prea mare.

Potrivit formațiunii de dreapta, 44 mii de oficiali și 11 mii de angajați costă peste 8 miliarde de euro anual. În agențiile europene, se afirmă în program, vreo 4 mii de funcționari câștigă fiecare anual 290 mii de euro, un salariu care depășește pe cel al cancelarului Germaniei.

În afara de critica adresată birocrației UE, AfD a dedicat un spațiu larg al documentului problemei imigrației și islamizării Europei. Pe lângă cererile obișnuite de a închide frontierele UE pentru migranți și promovarea unei politici migraționiste mai stricte, programul oferă și un fel de lecții teologice, desemnând islamul drept un “dușman al Europei”.

“Islamul nu separă statul de religie și, prin urmare, este o ideologie politică”, se afirmă în document, sugerând că numeroase versete din Coran “îndeamnă la lupta împotriva non-musulmanilor până la omorârea celor de altă credință”.

422
Tagurile:
Uniunea Europeană, Germania, Alternativa pentru Germania
Tematic
Trump o atacă pe Merkel și susține pozițiile CSU și AfD
Sondaj: Euroscepticii de la AfD devin tot mai populari
AfD a devenit al doilea cel mai popular partid din Germania
AfD va fi pus sub supravegherea serviciilor de securitate germane
Alegerile din Bavaria: aliații Merkel eșuează, AfD intră în legislativul regional
Procurorii germani suspectează AfD de sponsorizări ilegale

Загрузка...