Euro

STOP bancnotelor de 500 de euro: De ce băncile europene vor înceta le emită

6801
Solicitarea retragerii din circulație a bancnotei cu valoare nominală ridicată a fost circulă de ani de zile, bancnotele devenind asociate cu infracțiuni legate de numerar, inclusiv evaziunea fiscală, spălarea banilor și comerțul cu droguri.

BUCUREȘTI, 2 ian - Sputnik. Către sfârșitul lunii ianuarie, numai băncile centrale germană și austriacă vor emite bancnote de 500 de euro, celelalte 17 bănci centrale din zona euro vor înceta până la 27 ianuarie emiterea bancnotelor de culoare violetă, a anunțat Banca Centrală Europeană (BCE) într-o declarație.

Potrivit BCE, "pentru a asigura o tranziție lină și din motive logistice", Deutsche Bundesbank și Oesterreichische Nationalbank vor continua să emită bancnotele până la 26 aprilie, când și acestea vor înceta definitiv să facă acest lucru.

Planurile de stopare a emiterii noilor bancnote de 500 de euro au fost aprobate în mai 2016, BCE justificând decizia care decurge din "îngrijorarea că această bancnotă ar putea facilita activitățile ilicite".

Titularii bancnotelor existente de 500 de euro pot fi siguri că banii rămași vor rămâne în circulație normală, operatorii de schimb valutar și alți operatori comerciali fiind autorizați să accepte și să plătească cu aceste bancnote.

Bancnota de 500 de euro este una dintre primele cinci bancnote de cea mai mare valoare din lume, dar a câștigat o reputație negativă, fiind o bancnotă favorită a criminalilor. Rareori văzute de europenii obișnuiți, bancnotele au fost botezate "Bin Ladens", atât pentru presupusa lor utilizare în finanțarea criminalității și a terorismului, cât și pentru statutul lor de bine-cunoscute, dar foarte rar folosite în comerțul de zi cu zi.

În Regatul Unit și Spania, poliția utilizează bancnotele de valoare înaltă pentru a urmări operațiunile de spălare a banilor. Într-un studiu din 2010, Agenția britanică de crimă organizată gravă a raportat că în Marea Britanie 90% din bancnotele de 500 au fost folosite exclusiv de criminali.

Potrivit cifrelor BCE, în prezent există circa 521 de milioane de bancnote de 500 în circulație, acestea reprezentând peste 20% din valoarea totală a bancnotelor euro, constituind mai puțin de 2,5% din bancnotele totale ale monedei. Bancnotele de 500 au fost tipărite ultima dată în 2014, iar băncile din zona euro au eliberat treptat în circulație din stocurile existente de atunci.

6801
Tagurile:
Bani, circulație, bancnote de 500 de euro, Euro
Explozie

O explozie în Baltimore, SUA, a distrus mai multe locuințe și a făcut cel puțin o victimă

8
(reînnoit 18:56 10.08.2020)
O explozie puternică a avut loc astăzi în Baltimore, SUA, provocând distrugerea mai multor case și cel puțin un deces.

BRUXELLES, 10 aug - Sputnik. În explozia din Baltimore trei persoane au fost rănite grav, iar alte cinci au fost prinse sub dărâmături. Există deja cel puțin un deces provocat de deflagrație, iar fotografiile de la faţa locului care au ajuns în spaţiul public arată distrugerile în urma exploziei şi pe pompierii care caută victime printre moloz.

Echipele de intervenţie continuă să caute oameni, a anunțat departamentul de pompieri din Baltimore pe Twitter, adăugând că trei persoane au fost găsite în stare critică.

"Mai multe case au explodat. Cel puţin 5 persoane blocate, printre care şi copii. O alertă de prăbuşire şi de gradul doi a fost emisă", a afirmat departamentul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8
Tagurile:
Explozie
Tematic
Explozie masivă în Beirut: clădiri distruse, zeci de oameni răniți - Video
Carnagiu la Teheran - explozie puternică și incendiu! Mulți morți, majoritatea femei
Ce a cauzat cumplita explozie din Beirut – explicație uluitoare!

Загрузка...
Proteste în Belarus

În Minsk sunt reținuți participanții la protest

11
(reînnoit 18:49 10.08.2020)
În Minsk, capitala Republicii Belarus, au început reținerile opozanților. Spre stela "Minsk - un oraș erou" se îndreptă un număr mare al forțelor de ordine.

CHIȘINĂU, 10 aug - Sputnik. În Minsk au început reținerile opozanților, anunță Sputnik Belarus.

Potrivit reporterului agenției, spre stela "Minsk - un oraș erou" se îndreaptă unități ai miliției și OMON. Colaboratorii forțelor de ordin verifică minuțios documentele jurnaliștilor.

Stațiile de metrou din centrul orașului sunt închise.

11
Tagurile:
Belarus
Tematic
Putin a discutat la Consiliul de Securitate despre reținerea rușilor în Belarus
Narîșkin a comentat cazul reținerii cetățenilor ruși în Belarus
Putin a discutat cu Lukașenko despre reținerea celor 33 de ruși în Belarus
Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus
Rezultatele alegerilor prezidențiale din Belarus - proteste și date exit-poll
FOTO: Proteste nocturne la Minsk după alegerile prezidențiale din Belarus
Belarus: opoziția vrea negocieri pentru preluarea pașnică a puterii
Candidatul opoziției belaruse nu va participa la acțiunile de protest
Lukașenko învinge în alegerile prezidențiale din Belarus - rezultate preliminare de la CEC

Загрузка...