Conflict la frontiera SUA: au fost utilizate gaze lacrimogene împotriva migranților

129
(reînnoit 10:58 02.01.2019)
Forțele de ordine americane au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene pentru a dispersa migranții care au forțat frontiera de stat dinspre Mexic.

BUCUREȘTI, 2 ian– Sputnik. Serviciul de frontieră al SUA a declarat că a utilizat gaze lacrimogene împotriva migranților la granița cu Mexic din considerente de autoapărare, anunță publicația New York Times.

Anterior, presa a scris că autoritățile SUA au utilizat gaze lacrimogene la frontiera cu Mexic, când 150 de migranți au încercat să forțeze linia de frontieră în regiunea orașului Tijuana.

Caravana migranților din Honduras se îndreaptă spre SUA
© Sputnik / Хесус Альварадо

Grupul de migranți a încercat să sară gardul și să treacă pe sub el în zona punctului de control San-Diego – Tijuana. Câțiva adolescenți din grupul migranților au atacat colaboratorii poliției cu pietre, menționează publicația. În același timp, migranții au încercat să arunce copiii peste gard.

Potrivit declarației a serviciului de frontieră, forțele de ordine au fost nevoite să utilizeze spray-uri cu piper și gaze lacrimogene. În același timp, în declarație se afirmă, că mijloacele speciale au fost pulverizate “în direcția vântului dinspre migranții care aruncau pietre și la sud de gard”, nu asupra migranților care reușise să ajungă deja pe teritoriul SUA.

Potrivit reprezentantului serviciului de frontieră, Andrew Meehan, gazele lacrimogene au fost utilizate doar după ce migranții au atacat cu pietre, fiind în pericol copiii.

"Era vorba de siguranța ofițerilor și chiar a migranților", a declarat Meehan, fiind citat de New York Times.

În timp ce în presa americană s-a afirmat că în rezultatul utilizării mijloacelor speciale au avut de suferit femei și copii, în declarația serviciului de frontieră se afirmă că niciun colaborator nu a observat vreun migrant, inclusiv copii, care ar fi avut de suferit de pe urma pulverizării gazului.

Publicația a mai adăugat că în urma tentativei de forțare a frontierei au fost reținuți 25 de migranți, inclusiv doi adolescenți.

În prezent, în direcția SUA, prin teritoriul Mexicului, se deplasează câteva caravane de migranți din America Centrală. Potrivit unor estimări, în regiunea orașelor Tijuana și Mexicali se află peste 6-9 mii de migranți din Honduras, Guatemala și Salvador. O parte a migranților din caravană au revenit în țara de origine sau a decis să rămână în Mexic. Autoritățile SUA au expediat la frontieră câteva mii de militari.

129
Tagurile:
Criza imigranților, SUA
Тема:
Criza refugiaților (90)
Tematic
Criza migrației din Europa - urmare a politicii UE și SUA în Orientul Mijlociu
Trump a comparat cu niște gunoaie migranții veniți în SUA cu ajutorul Green Card
Un martor ocular, despre situația de la frontiera Mexic-SUA
Certificat de vaccinare pentru coronavirus

Pașaport digital de vaccinare la nivel european

50
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că luna aceasta va fi făcută o propunere privind crearea unui paşaport de vaccinare digital la nivelul UE.

BRUXELLES, 1 mar – Sputnik. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut astăzi anunțul privind pașaportul digital de vaccinare, o propunere în acest sens urmând a fi făcută de Comisie chiar în cursul acestei luni.

"În ceea ce priveşte întrebarea cum ar putea arăta paşaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie", a declarat Ursula von der Leyen într-o videoconferinţă cu parlamentarii germani.

Cele mai mari susținătoare ale ideii de pașaport de vaccinare sunt statele care sunt dependente de turism, cum ar fi Grecia sau Spania, dar și companiile aeriene.

"Sunt încântat că există un sprijin larg pentru ideea unui 'paşaport verde', rămâne acum să fie creat cât mai rapid posibil", a spus și cancelarul austriac Sebastian Kurz săptămâna trecută.

Kurz își dorește un certificat care să permită călătoriile şi accesul în restaurante pentru persoanele vaccinate, dar şi pentru cei care sunt consideraţi ca fiind "imunizaţi", după ce au contractat virusul, iar ideea sa este susţinută și de Bulgaria care are și ea interese mari în turism.

De asemenea, Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunţat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, punând în funcţiune un sistem digital pentru rezultatele testelor şi certificatele de vaccinare, ceea ce va ajuta la facilitarea călătoriilor internaţionale.

Este esenţial ca guvernele să înceapă să emită cetăţenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA.

"Avem nevoie de un plan pentru redresare. Avem nevoie de o metodă de a gestiona digital situaţia sanitară şi avem nevoie să asigurăm un standard global pentru înregistrarea rezultatelor testelor şi a vaccinărilor", a afirmat directorul general al IATA, Alexandre de Juniac.

Permisul IATA de călătorie, care va fi lansat oficial la finalul lunii martie, va ajuta la facilitarea călătoriilor, punând rezultatele testărilor pentru COVID-19 şi certificatele de vaccinare într-un format digital, ceea ce va accelera procesul de check-in.

Campania de vaccinare a sporit speranţele că vor fi permise mai multe călătorii, dar IATA susţine că statele trebuie să emită o dovadă digitală pentru a permite efectuarea călătoriilor.

IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.

50
Tagurile:
Vaccinare, Pașaport
Tematic
Rusia oferă Africii 300 milioane de doze de vaccin Sputnik V
Pfizer și Biontech au cerut UE 54 euro pentru un vaccin
Cu ce vaccin este mai bine de vaccinat? Top-5 mituri despre vaccinare

Загрузка...
Viktor Orban

Viktor Orban de pământ cu Bruxelles: Dacă faceți asta, vom părăsi! 

889
Premierul Ungariei, Orban Viktor, dă încă o lecție de demnitate și suveranitate Europei, neacceptând condițiile impuse de PPE

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik. Premierul Orban Viktor a transmis un avertisment puternic la Bruxelles: partidul său, FIDESZ, va părăsi grupul PPE, majoritar, dacă se va merge nu noile reguli privind penalizarea și suspendarea.

Noile propuneri de reguli au fost impuse PPE de către germanul Manfred Weber  şi de ceilalţi membri ai conducerii și permita penalizarea unui partid membru (PPE) în ansamblu -  nu doar a unui singur eurodeputat.

Reacția lui Orban vine în contextul în care noile reguli ar putea fi votate și aprobate miercuri.

În scrisoarea transmisă liderului PPE Manfred Weber, premierul Orban Viktor  avertizează că  FIDESZ va părăsi grupul PPE dacă noile reguli vor fi adoptate – altfel spus, nu va accepta ca PPE să aibă posibilitatea de a impune măsuri de suspendare.

”Doresc să vă informez, domnule preşedinte, că în cazul în care prevederile acceptate la reuniunea preşedinţiei şi a şefilor delegaţiilor naţionale pe 26 februarie sunt supuse la vot şi adoptate, FIDESZ va părăsi grupul”, i-a transmis Orban lui Weber.

La rândul său, Novak Katalin, vicepreşedintă a FIDESZ a postat o copie a scrisorii lui Orban și a acuzat PPE de jocuri politice în contextul eforturilor europene de a salva vieți.

”Este inacceptabil faptul că, în timp ce Europa luptă pentru a salva vieți și priorul nostru principal este să ne protejăm cetățenii, unii din PPE sunt ocupați cu încercarea de a exclude Fidesz din Grupul PPE”, a scris Novak Katalin, completând – ”Nu au majoritate în conformitate cu normele actuale, așa că au adaptat regulile retroactive pentru a ne expulza. La revedere, RoL?”. (Rule of Law, domnia legii, n.n.)

***

Politico.eu atrage atenția că începând din martie 2019, FIDESZ a fost suspendat din PPE, dar încă are 11 eurodeputaţi în grupul europarlamentar PPE, în pofida demersurilor unor membri ”centriști” de a-i exclude.

Potrivit defalcării de către Parlament a afilierilor europarlamentare, grupul PPE ar rămâne cea mai mare fracțiune chiar și fără membrii Fidesz. Conservatorii au în prezent 187 de membri, urmați de social-democrații cu 145, dintr-un total de 705 din parlament.

889
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov: Rusia nu impune nimănui punctul său de vedere

0
Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și așteaptă ca reflectarea evenimentelor din țară să urmeze același raționament, a declarat Lavrov.

BUCUREȘTI, 1 mar – Sputnik. Rusia nu își impune nimănui punctul său de vedere și speră ca în aceeași cheie vor fi reflectate evenimentele din Rusia, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

Serghei Lavrov
© Sputnik / Russian Foreign Ministry

“Suntem departe de dorința de impune cuiva ceva, fie și colegilor noștri diplomați, un anumit punct de vedere. La rândul nostru, așteptăm ca evenimentele să fie reflectate în același mod, prezentând totul din mai multe perspective, obiectiv”, a declarat Lavrov la întâlnire cu reprezentanții presei străine, acreditate în Rusia.

Lavrov a subliniat că autoritățile ruse nu se izolează de nimeni, “întotdeauna sunt gata de discuții”, însă nu trebuie acceptate ca un dat actualul val de informații false, etichetări și clișee vechi.

„Acest lucru transformă câmpul informațional într-o arenă de confruntări asemenea celei din perioada războiului rece”, a declarat șeful diplomației ruse.

0
Tematic
Lavrov: Cazul lui Navalnîi, o înscenare a Occidentului
Peskov: Declarațiile lui Lavrov despre UE - denaturate, Rusia dorește relații bune cu UE
Lavrov a numit condițiile de cooperare cu Uniunea Europeană
Lavrov: Rusia nu pleacă din Europa
Video - Lavrov: Folosind pandemia, Occidentul încearcă să pedepsească guvernele „incomode”
Lavrov a comentat situația din Armenia

Загрузка...