Conflict la frontiera SUA: au fost utilizate gaze lacrimogene împotriva migranților

115
(reînnoit 10:58 02.01.2019)
Forțele de ordine americane au fost nevoite să utilizeze gaze lacrimogene pentru a dispersa migranții care au forțat frontiera de stat dinspre Mexic.

BUCUREȘTI, 2 ian– Sputnik. Serviciul de frontieră al SUA a declarat că a utilizat gaze lacrimogene împotriva migranților la granița cu Mexic din considerente de autoapărare, anunță publicația New York Times.

Anterior, presa a scris că autoritățile SUA au utilizat gaze lacrimogene la frontiera cu Mexic, când 150 de migranți au încercat să forțeze linia de frontieră în regiunea orașului Tijuana.

Caravana migranților din Honduras se îndreaptă spre SUA
© Sputnik / Хесус Альварадо

Grupul de migranți a încercat să sară gardul și să treacă pe sub el în zona punctului de control San-Diego – Tijuana. Câțiva adolescenți din grupul migranților au atacat colaboratorii poliției cu pietre, menționează publicația. În același timp, migranții au încercat să arunce copiii peste gard.

Potrivit declarației a serviciului de frontieră, forțele de ordine au fost nevoite să utilizeze spray-uri cu piper și gaze lacrimogene. În același timp, în declarație se afirmă, că mijloacele speciale au fost pulverizate “în direcția vântului dinspre migranții care aruncau pietre și la sud de gard”, nu asupra migranților care reușise să ajungă deja pe teritoriul SUA.

Potrivit reprezentantului serviciului de frontieră, Andrew Meehan, gazele lacrimogene au fost utilizate doar după ce migranții au atacat cu pietre, fiind în pericol copiii.

"Era vorba de siguranța ofițerilor și chiar a migranților", a declarat Meehan, fiind citat de New York Times.

În timp ce în presa americană s-a afirmat că în rezultatul utilizării mijloacelor speciale au avut de suferit femei și copii, în declarația serviciului de frontieră se afirmă că niciun colaborator nu a observat vreun migrant, inclusiv copii, care ar fi avut de suferit de pe urma pulverizării gazului.

Publicația a mai adăugat că în urma tentativei de forțare a frontierei au fost reținuți 25 de migranți, inclusiv doi adolescenți.

În prezent, în direcția SUA, prin teritoriul Mexicului, se deplasează câteva caravane de migranți din America Centrală. Potrivit unor estimări, în regiunea orașelor Tijuana și Mexicali se află peste 6-9 mii de migranți din Honduras, Guatemala și Salvador. O parte a migranților din caravană au revenit în țara de origine sau a decis să rămână în Mexic. Autoritățile SUA au expediat la frontieră câteva mii de militari.

115
Tagurile:
Criza imigranților, SUA
Тема:
Criza refugiaților (77)
Tematic
Criza migrației din Europa - urmare a politicii UE și SUA în Orientul Mijlociu
Trump a comparat cu niște gunoaie migranții veniți în SUA cu ajutorul Green Card
Un martor ocular, despre situația de la frontiera Mexic-SUA

Загрузка...