Euro

Euro: 20 de ani pe piața financiară mondială

50
(reînnoit 11:05 01.01.2019)
Moneda a obținut un statut oficial pe 1 ianuarie 1999.

BUCUREȘTI, 1 ian - Sputnik. Înainte de a deveni, peste 3 ani, mijloc real de plată al 11 state UE, el a fost unul ”virtual”, fiind folosit în operațiunile electronice.

Lansarea a fost precedată de crearea unei alianțe economice și monetare, de o perioadă de coordonare a politicilor bugetare.

Apoi a venit răndul Băncii Centrale Europene de a-și asuma promovarea strategiei comune.

Cursul de referință în raport cu moneda americană a evoluat, fluctuant, de la 0,9456 dolari pentru un euro în 2002, la 1,1297 în 2017.

Inațial în clubul utilizatorilor noului mijloc de plată au intrat  Austria, Belgia, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Spania și Portugalia. Apoi, rănd pe rănd, li s-au adăugat Grecia, Slovenia, Ciprul, Malta, Slovacia, Estonia, Letonia și Lituania.

Acum zona euro cuprinde 19 state UE cu o populație totală de 340 de milioane de oameni.

Se așteaptă că pe viitor toate țările comunitare, cu excepția Danemarcii și Marii Britanii (care părăsește UE în martie 2019) vor trece la noua monedă - din momentul în care vor corespunde tuturor criteriilor impuse.

Euro este în circulație în Muntenegru și Kosovo, state care nu fac parte din UE, iar în alte țări extracomunitare - Andorra, Monaco, San Marino și Vatican el are statutul de monedă oficială. 

50
Tagurile:
detalii, jubileu, euro
Tematic
E oficial. Teodorovici a anunțat data la care România va trece la moneda euro
Isărescu, despre adoptarea euro: "Suntem în pericolul de a rătăci drumul"
Faceți-vă calculele! Euro depășește 4,75 lei, inflația crește ușor

Загрузка...