Soldați ucraineni la o bază militară de la Kiev. Imagine de arhivă

De azi Ucraina nu se mai află în stare de război

481
(reînnoit 14:50 26.12.2018)
În Ucraina a expirat astăzi termenul de funcționare a stării de război în zece regiuni ale țării.

BUCUREȘTI, 26 dec – Sputnik. Termenul funcționării stării de război în zece regiuni ale Ucrainei a expirat astăzi, rezultă din decret semnat de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, pe 26 noiembrie.

Potrivit documentului, perioada funcționării regimului de război, instituit după incidentul din strâmtoarea Kerci, în regiunile Nikolaev, Herson, Zaporojie, Odesa, Donețk, Lugansk, Cernigov, Vinița, Sumî și Harkov, expiră la ora 14:00, 26 decembrie 2018.

Regimul presupunea posibilitatea de a restricționa temporar drepturile și libertățile constituționale a cetățenilor, inclusiv dreptul de a participa la alegeri, libertatea de opinie și expresie. Potrivit oficialităților de la Kiev, introducerea stării de război era necesară pentru consolidarea capacității de apărare a țării.

Există o probabilitate a prelungirii stării de război. Potrivit secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Aleksander Turcinov, Kievul planifică să expedieze din nou navele militare în strâmtoarea Kerci.

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a calificat această intenție drept o recunoaștere a unei noi tentative de provocare.

481
Tagurile:
război, Petro Poroșenko, Ucraina
Тема:
Situația din strâmtoarea Kerci: incidentul dintre Ucraina și Rusia (30)
Tematic
Ce presupune starea de război în Ucraina și cum îi va afecta pe cetățenii străini
Ucraina: preoți chemați la securitate pentru interogatoriu
Ucraina: Navele Serviciului de Frontieră au intrat în stare de luptă
Majoritatea cetățenilor Rusiei nu cred că este posibil un război cu Ucraina
Lavrov: Rusia nu are nevoie să întrerupă relațiile cu Ucraina

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

123
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

123
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

65
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

65
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...