BUCUREȘTI, 26 dec - Sputnik. Amplasarea în Polonia a unei baze a SUA nu are nici un sens din punct de vedere militar, susține Wałęsa.
”Putem să distrugem de 11 ori viața pe Pământ, atâtea arme avem. Iar ei discută despre a 12-a oară. Este suficient dacă ne vor ucide de 11 ori”, a spus ilustrul politician pentru RIA Novosti.
Potrivit lui, niște militarii americani ar aduce polonezilor ”puțină liniște sufletească”, dar este mai important că SUA ”manifestă interes”.
În special, datorită faptului că costurile vor fi infime.
Dar, sub aspect pur militar, toată istoria este ”o absurditate”.
Polonia a propus Statelor Unite să amplaseze, pe bază permanentă, o divizie de blindate.
Președintele Andrzej Duda a propus ca viitoarea locație, care va fi construită pe cheltuiala țării gazdă, să poarte denumirea ”Fort Trump”.
Părțile nu au ajuns încă la o înțelegere definitivă, examinarea inițiativei continuă.
BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Președintele regiunii franceze Provența-Alpi-Coasta de Azur, Renaud Muselier, a anunțat că a făcut o precomandă pentru vaccinul rusesc Sputnik V, așteptând autorizarea preparatului de către Agenția Europeană a Medicamentelor.
“Am avut o întrevedere cu ambasadorul Rusiei (în Franța, Aleksei Moșkov n.r.), m-am întâlnit cu premierul landului Bavaria, care este cel mai influent în Germania. Am făcut o precomandă pentru Sputnik V, în așteptarea autorizației din partea autoritățile sanitare europene. Așa cum au făcut nemții, precum a spus doamna Merkel, așa cum a făcut premierul landului federal Bavaria, am făcut acest lucru la nivelul meu”, a declarat Muselier la postul de radio RTL.
Mai devreme, Ministerul Sănătății din Bavaria a încheiat un memorandum de intenții cu Fondul Rusesc pentru Investiții Directe cu privire la eventuala livrare a vaccinului Sputnik V în regiunea.
Începând cu 4 martie, vaccinul rusesc Sputnik V este supus unei proceduri de expertizare etapizată de către Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), care autorizează vaccinurile pentru piața europeană. Mai devreme, EMA și-a exprimat speranța că evaluarea Sputnik V se va produce cât mai rapid, însă deocamdată nu se cunoaște o data exacta a aprobării vaccinului. Potrivit presei, autorizarea vaccinului ar putea avea loc în luna mai, dacă nu vor exista complicații.
Vaccinul Sputnik V a fost autorizat în 60 de țări, ai căror populație însumată constituie 1,5 miliarde de oameni. La numărul de autorizații obținute de către autoritățile de reglementare, Sputnik V ocupă locul doi în lume. Vaccinul este eficient în proporție de 91,6 la sută, potrivit datelor publicate de prestigioasa revistă științifică The Lancet.
Conform legendei exercițiilor, o unitate de tancuri inamice simulate, susținută de infanterie, a încercat să străpungă linia de apărare ucraineană.
Statele occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la presupusa intensificare a „acțiunilor agresive” de către Rusia în Ucraina. Kremlinul a spus că Rusia mută trupele pe teritoriul său și la propria sa discreție.
Moscova a declarat în repetate rânduri că nu este parte la conflictul intern ucrainean și este interesată de depășirea de către Kiev a crizei politice și economice.
BUCUREŞTI, 14 apr – Sputnik. Potrivit unei informări meteo publicate de ANM, în intervalul 13 aprilie, ora 16:00 – 16 aprilie, ora 10:00, se vor semnala precipitații moderate cantitativ, chiar lapoviţă şi ninsoare, intensificări ale vântului, precum şi o vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie.
Astfel, în toată țara vor fi precipitații moderate cantitativ: local, 15...25 l/mp și, izolat, îndeosebi în nord-vest și centru, 30...40 l/mp. Până în seara zilei de miercuri (14 aprilie), vor fi mai ales averse de ploaie, izolat însoțite de descărcări electrice.
În Transilvania şi în Maramureş vor fi ploi, dar şi perioade cu lapoviţă și ninsoare (cu precădere în noaptea de miercuri spre joi și în cea de joi spre vineri) pe alocuri și temporar cu depunere de strat de zăpadă. Trecător, precipitații mixte se vor semnala și în zonele deluroase din restul teritoriului.
La munte treptat vor predomina ninsorile, se va depune strat de zăpadă local consistent și în special la altitudini de peste 1500 m în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, rafalele vor depăși 70…80 km/h și va fi viscol. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze în general de 45...55 km/h, vor fi în majoritatea regiunilor, îndeosebi în sud și sud-est, cu până la 60...65 km/h în Oltenia, amplificând senzația de rece.
Valorile termice diurne ce se vor înregistra miercuri și joi vor caracteriza o vreme deosebit de rece pentru mijlocul lunii aprilie, mai precizează ANM.