MAE al Federației Ruse

Moscova condamnă crearea armatei kosovare. Este o „încălcare gravă a rezoluției ONU”

278
(reînnoit 18:57 14.12.2018)
Crearea armatei kosovare aduce riscul reapariţiei unui conflict armat în regiune, iar decizia încalcă grav rezoluția Consiliului de Securitate al ONU și determină agravarea situației din Balcani, a declarat vineri ministerul rus de Externe.

BUCUREŞTI, 14 dec – Sputnik, Doina Crainic. În Pristina, pe 14 decembrie, parlamentul a decis să transforme Forța de Securitate din Kosovo într-o armată deplină a Kosovo.

Acest pas este o încălcare gravă a Rezoluției 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, menită să agraveze grav situația din Balcani şi să ducă la o reapariție a unui conflict armat în regiune, precizează MAE al FR într-un comunicat, citat de Sputnik Internaţional.

În comunicat se mai precizează că rolul de mediator al UE în dialogul Belgrad-Pristina a eșuat şi că Moscova speră ca forțele internaționale din Kosovo vor lua măsuri pentru a determina desfiinţarea așa-numitei „armate a Kosovo”.

Vineri, parlamentul autoproclamatei republici Kosovo a adoptat un set de legi care prevăd schimbarea mandatului Forței de Securitate din Kosovo (KSF) și transformarea acesteia în armata națională a republicii.

Comentând cu privire la această măsură, ambasadorul Serbiei în Rusia, Slavenko Terzic, a declarat, într-un interviu pentru Sputnik, că ea reprezintă „o lovitură foarte gravă și foarte periculoasă pentru stabilitatea și securitatea nu numai a Serbiei, dar a întregii regiuni balcanice”.

Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008 și a fost recunoscut de peste 100 de state membre ale ONU. Însă nu a fost recunoscută de Serbia și nici de doi membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, Rusia și China.

În 2011, Bruxelles-ul a iniţiat mai multe runde de discuții între Belgrad și Kosovo, aducând părţile la masa negocierilor pentru prima dată după secesiunea provinciei Kosovo. Acordul din 2013 a fost un rezultat al consultărilor mediate de UE.

278
Tagurile:
condamnă, Moscova, creare, armată, Kosovo
Tematic
Ce i-a sugerat Vladimir Putin liderului Kosovo la Paris
Războiul comercial al Kosovo împotriva Serbiei: UE cere "încetarea provocărilor"
Lavrov a anunţat despre susţinerea Belgradului în problema Kosovo

Загрузка...