Focuri de armă la Strasbourg

Atentat terorist în Franța morți și răniți lângă Parlamentul European!

2254
(reînnoit 06:41 12.12.2018)
Franța și Europa sunt în stare de șoc – la mică distanță de Parlamentul European a a avut loc un atac sângeros – cu morți și răniți – atentatorul nu a fost încă neutralizat.

BUCUREȘTI, 12 dec - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europa este în stare de șoc! Strasbourg, localitate în care se desfășoară sesiuni ale Parlamentului European – și din această cauză unul dintre cele mai sigure locuri de pe planetă – a fost ținta unui atac terorist.

Atacul cu armă de foc s-a soldat cu trei morţi (până la ora actuală) şi 12 răniţi, dintre care șapte se află în stare gravă. Atacul s-a desfășurat în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg, la circa trei kilometri de sediul PE.

Pe străzi dar și în instituțiile europene a fost panică, au fost diferite variante privind numărul de morți, dar și în privința numărului de atacatori.

Parlamentul European a activat protocolul de urgenţă şi au fost blocate ieşirile, persoanele aflate în interior, inclusiv europarlamentarii nu au putut părăsi clădirea.

Despre atac s-a spus că a fost făcut de un individ care a fost identificat și că ”era cunoscut de poliţie în legătură cu infracţiuni non-teroriste” - conform ministrului de interne Christophe Castaner. În schimb, autoritățile locale au declarat că ucigașul era pe o ”listă de supraveghere a serviciilor de securitate, care include persoane suspectate de legături extremiste”, în cazul de față radicali islamiști.

​Surse din cadrul poliţiei franceze au dezvăluit că atacatorul ar avea 29 de ani, numele său fiind pe o ”fişă S”, fiind cunoscut pentru delicte de drept comun.

​Din primele informații atentatorul ar fi fost rănit, dar nu se știe dacă a fost prins. Alte informații vorbesc de existența a unui al doilea trăgător.

Există o mare nedumerire a ziariștilor, dar și a europarlamentarilor – cum de un individ înarmat a putut trece de cordoanele de pază – dese și extrem de vigilente în această perioadă?!

În această noapte, ministrul de interne a ridicat nivelul planului Vigipirate la ”urgenţă atentat”, iar incidentul este tratat ca un act de terorism.

”Suntem în Franţa în postură 'vigipirat' întărită, guvernul tocmai a decis să îl treacă la urgenţă atentat, cu introducerea de controale întărite la frontiere şi controale întărite la toate târgurile de Crăciun pentru a evita riscul mimetismului”, a declarat ministrul de interne Christophe Castaner.

De menționat că tragedia a survenit în săptămâna în care lucrările Parlamentului European se desfășoară chiar la Strasbourg, în sesiune plenară. De altfel, în ciuda atentatului, lucrările forului european vor continua, sesiune programată pentru 10-13 decembrie se va desfășura în continuare, a anunţat preşedintele PE, Antonio Tajani.

”Parlamentul European nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale”, a declarat Tajani.

2254
Tagurile:
Parlamentul European, Strasbourg, Franţa, Atentat
Orbán Viktor

Ungaria nu accesează creditele UE pentru a nu se îndatora

7
(reînnoit 16:33 12.05.2021)
Ungaria și-a depus aseară planul național de redresare și reziliență (PNRR) la Comisia Europeană, dar nu accesează creditele din acest plan pentru a nu se îndatora.

BRUXELLES, 12 mai – Sputnik. Guvernul Ungariei a depus aseară planul naţional de redresare şi rezilienţă, iar acesta conţine proiecte de dezvoltare strategică în valoare de peste 7 miliarde de euro, pentru următorii şase ani, conform declaraților lui Szabolcs Ágostházy, secretarul de stat care în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, responsabil pentru planurile de dezvoltare decontate de UE.

Cele peste 7 miliarde de euro corespund numai granturilor ce revin Ungariei din fondul european de redresare 'NextGenerationEU' în valoare de 750 de miliarde de euro, guvernul ungar renunţând la creditele pe care le-ar putea accesa din acest fond pentru a nu se îndatora.

Szabolcs Ágostházy a spus că cel mai important element al planului maghiar îl reprezintă continuarea dezvoltării sistemului de sănătate, pentru care se doreşte alocarea a 34,1% din resurse.

Se va acorda o atenţie deosebită şi dezvoltării transportului ecologic, dezvoltării cuprinzătoare a sistemelor de educaţie – printre care cea a învăţământului superior, a învăţământul public, a formării profesionale şi a educaţiei adulţilor. Acestor două domenii li se vor aloca 25%, respectiv 20,4% din pachetul financiar, a precizat oficialul maghiar.

”Dezvoltarea învăţământului universitar se va face în principal cu fonduri care nu sunt europene'' pentru a nu alimenta disputa pe acest subiect cu Comisia Europeană, declarase luna trecută şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, arătând că Ungaria nu renunță la suveranitatea sa în fața Bruxelles-ului.

Restul resurselor urmează să fie utilizate pentru a facilita tranziţia către o economie circulară, pentru a dezvolta localităţile care au rămas în urmă şi pentru a sprijini iniţiativele care protejează mediul înconjurător, a mai spus Ágostházy.

El a arătat însă că domeniile de dezvoltare au fost aliniate de către Guvernul Ungariei la propriile obiective strategice naţionale. De asemenea, în baza unei decizii anterioare a guvernului maghiar, linia de credit disponibilă pentru Ungaria în cadrul instrumentului de finanţare al UE nu va fi utilizată deocamdată.

Guvernul maghiar se aşteaptă ca Ungaria să primească în luna august hotărârea de aprobare a planului de redresare, a declarat secretarul de stat.

7
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...
Oliver Stone

Oliver Stone consideră SUA duc „război” împotriva Rusiei

124
(reînnoit 16:25 12.05.2021)
Regizorul american Oliver Stone, consideră că Statele Unite trebuie să-și încheie campania împotriva Rusiei și să nu caute să fie singura forță care controlează lumea.

BUCUREȘTI, 12 mai - Sputnik. Oliver Stone, regizor, scenarist și producător american, câștigător a trei premii Oscar, consideră că Statele Unite trebuie să-și încheie campania împotriva Rusiei și să nu caute să fie singura forță care controlează lumea.

"Există o campanie, un război împotriva Rusiei de multă vreme. A început din nou în Statele Unite în jurul anului 2006-2007, când el (președintele rus Vladimir Putin - n.red.) A ținut acest discurs la Munchen", a declarat regizorul în interviul online pentru Washington Post.

În discursul său de la München, Putin a spus că o lume unipolară nu este doar inacceptabilă, ci în general imposibilă și a spus că Statele Unite își impun interesele asupra altor state din toate sferele.

Potrivit lui Stone, nu există niciun motiv de a acuza Rusia de agresivitate.

"Cu toate acestea, cred că nu există cu adevărat dovezi ale agresivității ruse. Agresivitatea provine de fapt de la forțele NATO care au înconjurat Rusia și care, apropo, înconjoară China. Acesta este un punct semnificativ în politică. Imens, de mare importanță ," el a spus.

„Trebuie să avem oameni în Statele Unite care vorbesc pentru pace, să fie parteneri cu restul lumii, să se înțeleagă cu China, să se înțeleagă cu Rusia, Iran etc. Trebuie să ne schimbăm punctul de vedere, pentru că sunt încă deocamdată, ne străduim să fim singura forță din lume care controlează lumea. Nu putem continua pe această cale. Aceasta este o cale sinucigașă ", spune Stone.

Regizorul crede că mulți americani îi susțin punctul de vedere, dar politicienii cu o astfel de opinie nu câștigă niciodată alegerile, deoarece sunt ridiculizați de presă.

124
Tagurile:
Rusia, SUA, Oliver Stone

Загрузка...